Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby

Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.

Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których zajmowano się wpływem produktów zawierających duże ilości szybko rozkładających się węglowodanów (np. białe pieczywo, krakersy) na organizm człowieka oraz ich porównaniem z produktami bogatymi w węglowodany złożone (m.in. pełnoziarniste pieczywo i makarony). Okazało się, że nadmiar węglowodanów prostych w diecie powoduje nie tylko wyższą wagę ciała, ale również zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy oraz chorób periodontologicznych.

Jak podkreślają autorzy badania, nie można zupełnie wyeliminować z diety węglowodanów, gdyż są one niezbędnym składnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu. Dla prawidłowej wagi oraz zdrowia – w tym jamy ustnej – codzienny jadłospis warto jednak komponować przede wszystkim w oparciu o produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony i kasze.

Wnioski z badania opublikowano w sierpniowym wydaniu „Journal of Dental Research”.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

AF

Fot. wuzefe, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dziasla
Choroby dziąseł zwiększają ryzyko raka wątroby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego.Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypuklił...

bakterie z jamy ustnej - Dentonet.pl
Bakterie z jamy ustnej związane z występowaniem zatorów? Lekarz

Do bardzo ciekawych wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Tampere w Finlandii. Twierdzą oni, że bakterie z rodziny Streptococcus viridans bytujące w jamie ustnej są związane z występowaniem zatorów.Streptococcus viridans to rodzina paciorkowców ziel...

cukier - Dentonet.pl
#NieCukrz, cukier szkodzi – w sobotę dzień otwarty w NFZ Pacjent

#NieCukrz, cukier szkodzi – pod takim hasłem w najbliższą sobotę (26 stycznia) oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia organizują dzień otwarty. Poświęcony jest profilaktyce zdrowotnej i konsekwencjom nadmiernego spożywania cukru.W najbliższ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
jagody
Jagody i żurawina mogą być skuteczne w zapobieganiu próchnicy Lekarz

Przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w jamie ustnej, spowalniają ich metabolizm i sprawiają, że stają się mn...

Dentonet - choroby przyzębia
Chore dziąsła zwiększają ryzyko przewlekłych schorzeń nerek Lekarz

Według badaczy z Uniwersytetu w Birmingham, choroby przyzębia z parodontozą na czele zwiększają ryzyko pojawienia się u pacjentów przewlekłych schorzeń nerek. Dodatkowo, choroby przyzębia przyczyniają się do wyższej śmiertelności wśród pacjentów ze s...

cukier w święta - Dentonet.pl
Słodycze w Święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres