Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby

Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.

Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których zajmowano się wpływem produktów zawierających duże ilości szybko rozkładających się węglowodanów (np. białe pieczywo, krakersy) na organizm człowieka oraz ich porównaniem z produktami bogatymi w węglowodany złożone (m.in. pełnoziarniste pieczywo i makarony). Okazało się, że nadmiar węglowodanów prostych w diecie powoduje nie tylko wyższą wagę ciała, ale również zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy oraz chorób periodontologicznych.

Jak podkreślają autorzy badania, nie można zupełnie wyeliminować z diety węglowodanów, gdyż są one niezbędnym składnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu. Dla prawidłowej wagi oraz zdrowia – w tym jamy ustnej – codzienny jadłospis warto jednak komponować przede wszystkim w oparciu o produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony i kasze.

Wnioski z badania opublikowano w sierpniowym wydaniu „Journal of Dental Research”.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

AF

Fot. wuzefe, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

słodzik
Sztuczne substancje słodzące mogą zaburzać florę bakteryjną jelit Asysta

Jak twierdzą naukowcy z Izraela i Singapuru, sześć najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących – aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K – niekorzystnie wpływa na niezbędne człowiekowi bakterie jelitowe.Jak dowodzą nau...

jogurty
Leeds University: jogurty "bio" i "organiczne" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Universit...

podatek od cukru - Dentonet.pl
W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie Asysta

Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością. Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
węglowodany (1)
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia Asysta

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...

higiena jamy ustnej - Dentonet.pl
Higiena jamy ustnej zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca Asysta

Jak przekonują naukowcy z Uniwersytetu Columbia, higiena jamy ustnej pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyniki badania opublikowano na łamach "Journal of the American Heart Association".Naukowcy z Uniwersytetu C...

nabiał
Aplikacja żywieniowa "Zdrowy nabiał" Asysta

"Zdrowy nabiał" to przygotowana z inicjatywny Polskiej Izby Mleka aplikacja mobilna, której celem jest propagowanie spożycia nabiału jako niezbędnego elementu zdrowej, zbilansowanej diety. "Zdrowy nabiał" to darmowa aplikacja mobilna która umożliwia ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres