Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze

Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.

– Istnieje jedna ważna zasada, którą powinniśmy się kierować podczas zakupu sezonowych warzyw i owoców. Im intensywniejszy kolor owocu, im bardziej fioletowy, czerwony czy zielony, tym więcej wartości odżywczych w sobie zawiera i jeszcze korzystniej wpłynie na nasze samopoczucie i wygląd – powiedziała Urszula Bulanda. Jak podkreśliła, sezonowe owoce i warzywa mają wiele zalet, a jedną z nich jest ogromny potencjał antyoksydacyjny witamin A, C i E, które przede wszystkim wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. – Papryka i czarna porzeczka zwiększają odporność na niepożądane ustroje. Banany, jabłka czy borówki pomogą, gdy odczuwamy zmęczenie i potrzebujemy skutecznego zastrzyku energii. Na urodę i jędrność skóry, estetyczny wygląd paznokci czy włosów wpływa truskawka, zwana owocem piękności, czy rzodkiewka będąca bombą witaminową – powiedziała dietetyk.

Zdaniem Urszuli Bulandy, owoce i warzywa sezonowe mają zdecydowaną przewagę nad tymi niesezonowymi. – Kluczowe jest tutaj pominięcie procesu przechowywania. Podczas magazynowania produkty te tracą wiele swoich wartości odżywczych, rozkłada się skrobia, pektyny, powstają niekorzystne cukry proste, zmniejsza się jędrność owoców i warzyw. Na przykład w efekcie długiego przechowywania kapusty znajdująca się w niej witamina C redukuje się nawet w 20%, a w ziemniakach jest to wynik rzędu 70%. Truskawka zjedzona teraz też będzie bardziej wartościowa niż ta zjedzona poza sezonem – podkreśliła.

Dietetyczka przypomina, że owoce i warzywa można spożywać w różnej postaci. – Istnieje szereg sposobów, dzięki którym przemycimy do naszej diety owocowo-warzywną armię niemal niezauważalnie, wypełniając zalecane 5 porcji tych produktów dziennie – podkreśliła Urszula Bulanda. Zwróciła także uwagę, żeby do każdego posiłku dodawać choć jedno warzywo lub owoc. – Nawet jeden plasterek pomidora położony na kanapkę z szynką to dużo. Świetną opcją jest dodawanie letnich darów natury do wypieków – ciasta marchewkowe czy szpinakowe nie smakują jak warzywa, a zawierają wiele walorów estetycznych i zdrowotnych. Najprostszym wariantem jest wrzucanie owoców i warzyw do wody mineralnej. Dzięki temu woda smakuje lepiej, a my zapewniamy sobie jeszcze więcej witamin dostarczonych przez owocowo-warzywne bomby – zaleca w rozmowie z PAP Urszula Bulanda.

Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener i pedagog. Podkreśla, że w dbaniu o zdrowie zębów łatwo się zapomnieć. Wywiad zarejestrowano podczas Wojewódzkiej Konferencji Higieny Stomatologicznej w Łodzi „Dziecko w gabinecie stomatologicznym”.

Oprac. AF na podst. PAP Nauka w Polsce

Fot. Dgraph88, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dieta dzieci - Dentonet.pl
Błędy w żywieniu dzieci mają wpływ na ich zdrowie jamy ustnej Asysta

Co trzecie dziecko w Polsce od 5. do 36. miesiąca życia ma nieprawidłową masę ciała. 50% polskich 3-latków ma próchnicę. To m.in. efekt błędów w żywieniu dzieci.Odpowiednie żywienie dzieci w pierwszych latach nie tylko zapewnia im prawidłowy rozwój, ...

Leczymy mleczaki
Leczymy mleczaki: lista zaleceń PTS dot. zębów mlecznych Lekarz

Do dentysty już w 6 miesiącu życia, a zamiast soków - warzywa. To wybrane przykłady z opublikowanej listy pożądanych u rodziców zachowań związanych z higieną jamy ustnej najmłodszych dzieci. Wszystko w ramach akcji prowadzonej przez Polskie Towarzyst...

co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

ROZWIŃ WIĘCEJ
owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

piramida żywieniowa
Nowa piramida żywieniowa, konieczna higiena jamy ustnej Asysta

Jak powszechnie wiadomo, sposób odżywiania jest kluczowy dla zachowania zdrowia całego organizmu, w tym zdrowia zębów i jamy ustnej. Podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie prof. Mirosław Jarosz powiedział, że dieta jest dla organizmu...

cukier w święta - Dentonet.pl
Słodycze w Święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres