Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze

Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.

– Istnieje jedna ważna zasada, którą powinniśmy się kierować podczas zakupu sezonowych warzyw i owoców. Im intensywniejszy kolor owocu, im bardziej fioletowy, czerwony czy zielony, tym więcej wartości odżywczych w sobie zawiera i jeszcze korzystniej wpłynie na nasze samopoczucie i wygląd – powiedziała Urszula Bulanda. Jak podkreśliła, sezonowe owoce i warzywa mają wiele zalet, a jedną z nich jest ogromny potencjał antyoksydacyjny witamin A, C i E, które przede wszystkim wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. – Papryka i czarna porzeczka zwiększają odporność na niepożądane ustroje. Banany, jabłka czy borówki pomogą, gdy odczuwamy zmęczenie i potrzebujemy skutecznego zastrzyku energii. Na urodę i jędrność skóry, estetyczny wygląd paznokci czy włosów wpływa truskawka, zwana owocem piękności, czy rzodkiewka będąca bombą witaminową – powiedziała dietetyk.

Zdaniem Urszuli Bulandy, owoce i warzywa sezonowe mają zdecydowaną przewagę nad tymi niesezonowymi. – Kluczowe jest tutaj pominięcie procesu przechowywania. Podczas magazynowania produkty te tracą wiele swoich wartości odżywczych, rozkłada się skrobia, pektyny, powstają niekorzystne cukry proste, zmniejsza się jędrność owoców i warzyw. Na przykład w efekcie długiego przechowywania kapusty znajdująca się w niej witamina C redukuje się nawet w 20%, a w ziemniakach jest to wynik rzędu 70%. Truskawka zjedzona teraz też będzie bardziej wartościowa niż ta zjedzona poza sezonem – podkreśliła.

Dietetyczka przypomina, że owoce i warzywa można spożywać w różnej postaci. – Istnieje szereg sposobów, dzięki którym przemycimy do naszej diety owocowo-warzywną armię niemal niezauważalnie, wypełniając zalecane 5 porcji tych produktów dziennie – podkreśliła Urszula Bulanda. Zwróciła także uwagę, żeby do każdego posiłku dodawać choć jedno warzywo lub owoc. – Nawet jeden plasterek pomidora położony na kanapkę z szynką to dużo. Świetną opcją jest dodawanie letnich darów natury do wypieków – ciasta marchewkowe czy szpinakowe nie smakują jak warzywa, a zawierają wiele walorów estetycznych i zdrowotnych. Najprostszym wariantem jest wrzucanie owoców i warzyw do wody mineralnej. Dzięki temu woda smakuje lepiej, a my zapewniamy sobie jeszcze więcej witamin dostarczonych przez owocowo-warzywne bomby – zaleca w rozmowie z PAP Urszula Bulanda.

Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener i pedagog. Podkreśla, że w dbaniu o zdrowie zębów łatwo się zapomnieć. Wywiad zarejestrowano podczas Wojewódzkiej Konferencji Higieny Stomatologicznej w Łodzi „Dziecko w gabinecie stomatologicznym”.

Oprac. AF na podst. PAP Nauka w Polsce

Fot. Dgraph88, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier w święta - Dentonet.pl
Słodycze w Święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

dieta dzieci - Dentonet.pl
Błędy w żywieniu dzieci mają wpływ na ich zdrowie jamy ustnej Asysta

Co trzecie dziecko w Polsce od 5. do 36. miesiąca życia ma nieprawidłową masę ciała. 50% polskich 3-latków ma próchnicę. To m.in. efekt błędów w żywieniu dzieci.Odpowiednie żywienie dzieci w pierwszych latach nie tylko zapewnia im prawidłowy rozwój, ...

Leczymy mleczaki: lista zaleceń PTS dot. zębów mlecznych Lekarz

Do dentysty już w 6 miesiącu życia, a zamiast soków - warzywa. To wybrane przykłady z opublikowanej listy pożądanych u rodziców zachowań związanych z higieną jamy ustnej najmłodszych dzieci. Wszystko w ramach akcji prowadzonej przez Polskie Towarzyst...

ROZWIŃ WIĘCEJ
erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

Za mało witaminy D i wapnia w diecie polskich przedszkolaków Lekarz

Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...

Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres