Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Ukryty cukier groźny dla zębów

Brak komentarzy | Publikacja:
Ukryty cukier groźny dla zębów

Ukryty cukier groźny dla zębów

Badania przeprowadzone przez British Dental Health Foundation, wykazały, że nadmierne spożycie cukru dotyka również osoby, które ze względów zdrowotnych świadomie rezygnują z jego stosowania. W tym przypadku źródłem cukru jest wysoko przetworzona żywność, gazowane napoje, gotowe dania, zupki w proszku, smakowe twarożki i jogurty oraz owocowe soki.

Smutna prawda jest taka, iż cukier jest obecnie dodawany nawet do produktów, które niewiele wspólnego mają ze słodyczami. Znajdziemy go m.in. w keczupie, gotowanej szynce, parówkach, salami, sosie pomidorowym, majonezie, musztardzie, ogórkach konserwowych, muesli, mleku, a także – niestety – w witaminach i lekarstwach.

W artykule poświęconym popularnym przyprawom do grilla British Dental Health Foundation wzięła pod lupę skład sosów oferowanych przez największych producentów. Wyniki badań okazały się alarmujące.

Zdaniem dietetyków, dzienne spożycie sacharozy powinno wynosić u osoby dorosłej najwyżej 20 gramów dziennie. Ilość ta odpowiada dwóm czubatym łyżeczkom cukru, czterem tafelkom czekolady, pięciu landrynkom lub połówce małego batonika. Taka dawka sacharozy jest dla organizmu optymalna i nie wyrządza mu większej szkody.

Jednak większość z nas – często nieświadomie – znacznie przekracza dopuszczalną normę. Naukowcy obliczyli, że w zależności od stylu odżywiania, ilość cukru zjadanego przez osobę dorosłą może wynosić od 25 do 46 łyżeczek na dobę. Równie przerażające okazały się dane dotyczące spożycia cukru przez dzieci. Jak wykazały badania ankietowe przeprowadzone na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie dzieci przez Instytut Matki i Dziecka oraz Instytut Żywności i Żywienia, już czterolatki spożywają zastraszające ilości cukru. W analizowanych przez dietetyków jadłospisach maluchów doliczono się aż 17 łyżeczek cukru na dobę! Z tego średnio 3,5 łyżeczki stanowił cukier wykorzystany do słodzenia potraw i napojów, natomiast całą resztę – cukier ukryty, o którym rodzice nie mieli pojęcia.

– Nikt z nas smarując kiełbaskę keczupem, nie myśli o tym, że naraża swoje zęby na próchnicę – stwierdził dr Nigel Carter, dyrektor naczelny British Dental Health Foundation. – Tymczasem wiele majonezów, sosów i keczupów ma znacznie wyższy poziom cukru niż owocowe soki i napoje gazowane, przed którymi stale ostrzegają dentyści. Co gorsza, ze względu na swoją konsystencję produkty te najczęściej oblepiają zęby, dostarczając żyjącym na nim bakteriom dodatkowej pożywki.

– Trudno oczekiwać, abyśmy wyeliminowali z diety wszystkie produkty zawierające ukryty cukier – kontynuuje dr Carter – dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak wcielić w życie kilka prostych metod, które ochronią nasze zęby przed próchnicą. Bezpośrednio po jedzeniu płuczmy usta czystą wodą, korzystajmy z bezcukrowej gumy do żucia (ewentualnie z gumy z dodatkiem wapnia), nie zapominajmy o codziennym myciu zębów, regularnie odwiedzajmy dentystę. A także – czytajmy etykiety, sprawdzajmy skład produktów, bądźmy świadomymi konsumentami.

Jak ukryć cukier
Wielu producentów stara się ukryć przed konsumentami fakt, iż w składzie produktu znajduje się cukier. Warto więc poznać kilka synonimów, pod którymi najczęściej występuje "biała trucizna".
– sacharoza – chemiczna nazwa cukru rafinowanego,
– fruktoza – cukier owocowy. Powoduje wzdęcia, biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Nadmiar fruktozy w diecie może doprowadzić do dny moczanowej.
– glukoza – cukier prosty. Potęguje apetyt, wywołuje hiperglikemię, jest odpowiedzialna za szybkie przybieranie na wadze.
– laktoza – cukier mleczny, obecny w mleku oraz jego przetworach. Równie kaloryczny co cukier rafinowany.

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Gdzie kryje się cukier w żywności? Dietetycy radzą konsumentom Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

węglowodany 1
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia Asysta

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
mae mu VoQ4kqDSFxg unsplash
#NieCukrz, cukier szkodzi – w sobotę dzień otwarty w NFZ Pacjent

#NieCukrz, cukier szkodzi – pod takim hasłem w najbliższą sobotę (26 stycznia) oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia organizują dzień otwarty. Poświęcony jest profilaktyce zdrowotnej i konsekwencjom nadmiernego spożywania cukru. W najbliż...

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

koronawirus - Dentonet.pl
Wariant brazylijski SARS-CoV-2 groźny dla ozdrowieńców Lekarz

Jak wynika z wstępnych badań przeprowadzonych w Sao Paulo, ozdrowieńcy są mniej odporni na wariant brazylijski koronawirusa. Specjaliści oceniają, że w razie zetknięcia się z wariantem brazylijskim ponownie zakażonych może zostać 25-60 na 100 ozdrowi...

koronawirus - Dentonet.pl
COVID-19 niezwykle groźny dla pacjentów chorych na płuca Asysta

Osoby z problemami układu oddechowego – w tym chorzy na idiopatyczne włóknienie płuc (IPF) oraz przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) – mają często przewlekłe objawy, np. kaszel i duszności, charakterystyczne też dla COVID-19. Dlatego też muszą...

cukier - Dentonet.pl
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom Lekarz

Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...

cukier - Dentonet.pl
Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków Asysta

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety po...

cukier - Dentonet.pl
Biały cukier może pobudzać komórki nowotworowe Asysta

Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie. To odkrycie może się przyczynić do stworzenia specjalnych diet dla osób z chorobą nowotworową. W trakcie trwającego dziewięć lat projektu, rozpoczętego w 2008 roku pod ki...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji