Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych – co trzeba o nim wiedzieć?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych – co trzeba o nim wiedzieć?

Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych – co trzeba o nim wiedzieć?

RODO – zwane także GDPR lub Ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych – to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych. W Polsce zacznie ono obowiązywać 25 maja 2018 r. Rozporządzenie wiązać będzie wszystkich, którzy przetwarzają dane osobowe w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą – w tym również lekarzy dentystów.

Rozporządzenie wprowadza szereg zmian oraz rozszerza zakres obowiązków administratorów oraz podmiotów przetwarzających dane. Celem nowych przepisów jest również wyposażenie osób fizycznych oraz organów nadzorujących w skuteczne narzędzia reagowania na naruszenia rozporządzenia. Bardzo istotną dla przedsiębiorców kwestią jest też określenie maksymalnego poziomu kar za naruszenia przepisów, które to kary mogą sięgnąć nawet 20 mln euro lub 4% całkowitego rocznego światowego obrotu przedsiębiorcy z roku obrotowego poprzedzającego naruszenie.

Najważniejsze zmiany dla przedsiębiorców gromadzących dane osobowe:

•    organizacje przetwarzające dane osobowe pochodzące z innych firm w trakcie świadczenia usług na ich rzecz (jak na przykład firmy dostarczające rozwiązania w chmurze) będą ponosić bezpośrednią odpowiedzialność za złamanie zapisów RODO, włączając w to ryzyko otrzymania kary finansowej,
•    obowiązkiem administratorów danych będzie zgłaszanie w ciągu 72 godzin od wykrycia do właściwego organu nadzoru przypadków naruszeń, które mogą skutkować zagrożeniem praw i swobód osób, których dane zostały naruszone,
•    obywatele będą mieli prawo do „bycia zapomnianym” (całkowitego usunięcia danych osobowych), prawo do żądania przeniesienia danych oraz wzmocnione prawo dostępu i wglądu obywatela w jego dane,
•    wprowadzone zostały ograniczenia w zakresie profilowania włączając w to obowiązek otrzymania zgody na profilowanie przed rozpoczęciem zbierania danych, surowy obowiązek informowania o profilowaniu oraz konieczność akceptacji braku zgody na profilowanie,
•    obowiązkiem niektórych firm zarówno kontrolujących, jak i przetwarzających dane, będzie wyznaczenie Inspektora Ochrony Danych Osobowych,
•    kontrolujący i przetwarzający dane będą zobowiązani od przygotowania i utrzymania wszechstronnych rejestrów dotyczących przetwarzanych danych,
•    przepisami RODO zostają wprowadzone nowe lub uzupełnione zasady uzyskiwania ważnych i weryfikowalnych zgód na przetwarzanie danych osobowych od osób, których dane dotyczą,
•    niedostosowanie się do zakazu przesyłania danych, bez zachowania odpowiedniego poziomu zabezpieczeń, będzie zagrożone możliwością nałożenia bardzo wysokich kar finansowych.

Czym może skutkować wyciek danych osobowych pacjenta gabinetu? Jak się przed tym ustrzec? Wpływ ochrony danych osobowych na wizerunek gabinetu – te zagadnienia porusza w swoim krótkim wykładzie Wojciech Krówczyński, ekspert ds. organizacji i zarządzania gabinetem medycznym.

AF
Fot. jarmoluk, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

COVID-19 - Dentonet.pl
Krajowy Rejestr Pacjentów z COVID-19 do pilnej zmiany Lekarz

Naczelna Rada Lekarska zaapelowała o zmiany w zasadach prowadzenia Krajowego Rejestru Pacjentów z COVID-19, tak aby wykonanie obowiązków związanych ze sprawozdawaniem danych nie obciążało w tak znacznym stopniu pracowników placówek medycznych. Rządo...

dokumentacja medyczna - Dentonet.pl
RODO nie może być przeszkodą w walce z koronawirusem Lekarz

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych poinformował w komunikacie, że – zgodnie z przyjętą kilkanaście dni temu specustawą ws. walki z koronawirusem – przepisy o ochronie danych osobowych nie mogą być stawiane jako przeszkoda w realizacji działań w z...

dentyści w Polsce - Dentonet.pl
Ilu jest dentystów w Polsce? NRL prostuje dane Eurostatu Lekarz

Wiceprezes NRL i przewodniczący komisji stomatologicznej Andrzej Cisło wystosował do dyrektora generalnego Eurostatu pismo, w którym prostuje nieprawidłowe dane dotyczące liczby lekarzy dentystów w Polsce.   Przypomnijmy – w listopadzie 2019 r. Eur...

ROZWIŃ WIĘCEJ
ochrona danych pacjentów - Dentonet.pl
Ochrona danych osobowych w gabinecie stomatologicznym Lekarz

28 stycznia obchodzimy Dzień Ochrony Danych Osobowych. Przy tej okazji przypominamy, w jaki sposób należy chronić dane pacjentów w gabinecie stomatologicznym.Do maja 2018 r. gabinety stomatologiczne obowiązywała w zakresie ochrony danych osobowych pa...

lekarze dentyści - Dentonet.pl
Ilu w Polsce jest lekarzy dentystów? NIL prostuje dane Eurostatu Lekarz

Naczelna Izba Lekarska zwróciła się do ministerstwa zdrowia z prośbą o wyjaśnienia dotyczące liczby pracujących w Polsce lekarzy dentystów, którą – rzekomo na podstawie danych od resortu – podał niedawno Eurostat.Kilka tygodni temu Eurostat podał dan...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres