Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych – co trzeba o nim wiedzieć?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych – co trzeba o nim wiedzieć?

Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych – co trzeba o nim wiedzieć?

RODO – zwane także GDPR lub Ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych – to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych. W Polsce zacznie ono obowiązywać 25 maja 2018 r. Rozporządzenie wiązać będzie wszystkich, którzy przetwarzają dane osobowe w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą – w tym również lekarzy dentystów.

Rozporządzenie wprowadza szereg zmian oraz rozszerza zakres obowiązków administratorów oraz podmiotów przetwarzających dane. Celem nowych przepisów jest również wyposażenie osób fizycznych oraz organów nadzorujących w skuteczne narzędzia reagowania na naruszenia rozporządzenia. Bardzo istotną dla przedsiębiorców kwestią jest też określenie maksymalnego poziomu kar za naruszenia przepisów, które to kary mogą sięgnąć nawet 20 mln euro lub 4% całkowitego rocznego światowego obrotu przedsiębiorcy z roku obrotowego poprzedzającego naruszenie.

Najważniejsze zmiany dla przedsiębiorców gromadzących dane osobowe:

•    organizacje przetwarzające dane osobowe pochodzące z innych firm w trakcie świadczenia usług na ich rzecz (jak na przykład firmy dostarczające rozwiązania w chmurze) będą ponosić bezpośrednią odpowiedzialność za złamanie zapisów RODO, włączając w to ryzyko otrzymania kary finansowej,
•    obowiązkiem administratorów danych będzie zgłaszanie w ciągu 72 godzin od wykrycia do właściwego organu nadzoru przypadków naruszeń, które mogą skutkować zagrożeniem praw i swobód osób, których dane zostały naruszone,
•    obywatele będą mieli prawo do „bycia zapomnianym” (całkowitego usunięcia danych osobowych), prawo do żądania przeniesienia danych oraz wzmocnione prawo dostępu i wglądu obywatela w jego dane,
•    wprowadzone zostały ograniczenia w zakresie profilowania włączając w to obowiązek otrzymania zgody na profilowanie przed rozpoczęciem zbierania danych, surowy obowiązek informowania o profilowaniu oraz konieczność akceptacji braku zgody na profilowanie,
•    obowiązkiem niektórych firm zarówno kontrolujących, jak i przetwarzających dane, będzie wyznaczenie Inspektora Ochrony Danych Osobowych,
•    kontrolujący i przetwarzający dane będą zobowiązani od przygotowania i utrzymania wszechstronnych rejestrów dotyczących przetwarzanych danych,
•    przepisami RODO zostają wprowadzone nowe lub uzupełnione zasady uzyskiwania ważnych i weryfikowalnych zgód na przetwarzanie danych osobowych od osób, których dane dotyczą,
•    niedostosowanie się do zakazu przesyłania danych, bez zachowania odpowiedniego poziomu zabezpieczeń, będzie zagrożone możliwością nałożenia bardzo wysokich kar finansowych.

Czym może skutkować wyciek danych osobowych pacjenta gabinetu? Jak się przed tym ustrzec? Wpływ ochrony danych osobowych na wizerunek gabinetu – te zagadnienia porusza w swoim krótkim wykładzie Wojciech Krówczyński, ekspert ds. organizacji i zarządzania gabinetem medycznym.

AF
Fot. jarmoluk, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

ocenianie dentystów
Ocenianie dentystów w sieci – trwają prace nad rezolucją Lekarz

Rada Europejskich Lekarzy Dentystów (CED) w ramach prac grupy roboczej ds. e-zdrowia zajmuje się przygotowaniem uaktualnionej wersji rezolucji CED w sprawie oceniania lekarzy dentystów w internecie (CED Resolution on Online Evaluation of Dentists), k...

RODO - Dentonet.pl
Dentysto, uwaga na oszustwa na RODO! Dostałeś pismo, idź na policję! Lekarz

W ostatnim okresie przedsiębiorcy dostają wezwania do zapłaty za rzekome nieprawidłowości w stosowaniu RODO. To próba oszustwa – ostrzega prezes UODO i radzi, by nie dokonywać wpłat, lecz zawiadamiać organy ścigania. Scenariusz działania oszustów jes...

RODO - Dentonet.pl
Przewodnik po RODO dla służby zdrowia od ministerstwa Lekarz

Ministerstwo zdrowia udostępniło na swojej stronie internetowej przewodnik po RODO dla służby zdrowia. Opracowała go grupa robocza ds. ochrony danych osobowych utworzonych w ministerstwie cyfryzacji. Utworzenie grupy było odpowiedzią na liczne przykł...

ROZWIŃ WIĘCEJ
dokumentacja medyczna - Dentonet.pl
Czy placówki medyczne mogą tworzyć "czarne listy" pacjentów? Lekarz

W niektórych placówkach medycznych tworzy się tzw. "czarne listy" pacjentów – osób, które notorycznie spóźniają się na wizyty lub w ogóle się na nich nie pojawiają. Praktyka ta wzbudziła zastrzeżenia prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Z urzędu ...

dokumentacja medyczna - Dentonet.pl
UODO o zasadach udostępniania dokumentacji medycznej Lekarz

Urząd Ochrony Danych Osobowych przypomina, jak realizować prawa pacjenta do otrzymania kopii danych osobowych oraz kopii dokumentacji medycznej. Prawa pacjenta dotyczącego dostępu do dokumentacji medycznej nie należy utożsamiać z przysługującym każde...

klauzula informacyjna - Dentonet.pl
NIL udostępnia lekarzom wzory klauzuli informacyjnej RODO Lekarz

Naczelna Izba Lekarska bezpłatnie udostępniła lekarzom i lekarzom dentystom wzór klauzuli informacyjnej dla pacjentów. Dokument można wydrukować i wywiesić w poczekalni praktyki lekarskiej. Choć ostateczny zakres obowiązków informacyjnych, który będz...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres