Temperatura wody bez wpływu na skuteczność mycia rąk
Temperatura wody bez wpływu na skuteczność mycia rąk
Naukowcy z Uniwersytetu w Rutgers udowodnili, że temperatura wody nie ma wpływu na skuteczność mycia rąk.
Zgodnie ze powszechnie panującymi opiniami, aby mycie rąk było skuteczne i usuwało z powierzchni skóry jak największą ilość drobnoustrojów, powinno być wykonywane z użyciem ciepłej wody. Takie wytyczne dotyczące higieny pracy przekazuje się m.in. pracownikom służby zdrowia, przemysłu spożywczego czy gastronomii.
Problemem tym zainteresowali się badacze z Uniwersytetu w Rutgers, którzy postanowili przeprowadzić eksperyment na grupie 20 osób. Najpierw ich ręce pokryto próbkami kilkunastu gatunków nieszkodliwych bakterii, a następnie poproszono by umyli ręce – kolejno w wodzie o temperaturze 15, 26 oraz 37,7 stopni Celsjusza, bez użycia jakichkolwiek środków higienicznych. Okazało się, że bez względu na temperaturę wody, mycie rąk pozwalało na usunięcie tej samej ilości drobnoustrojów z powierzchni skóry.
Naukowcy twierdzą, że o wiele większe znaczenie dla skuteczności mycia rąk, zwłaszcza w przypadku pracowników ochrony zdrowia czy gastronomii, ma czas tej czynności oraz rodzaj używanego środka higienicznego. Eksperci z brytyjskiego National Health Service za skuteczne uważają mycie rąk, które trwa przynajmniej 20 sekund, w trakcie którego mydłem pokryte są wszystkie powierzchnie dłoni.
Wielu mieszkańców Czarnobyla nie wierzyło, że niewidoczne promieniowanie może zabijać. Wielu polskich stomatologów wciąż nie przyjmuje do wiadomości, że źródła zakażenia mogą kryć się w każdym zakamarku gabinetu. Gdyby tylko ślina była czerwona…
AF
Fot. offthelefteye, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) nie ma wpływu na rezultat zabiegów z zakresu chirurgii szczękowej ani na prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań pooperacyjnych. Wyniki badania podejmującego tę tematykę zostały opublikowane na początku kwietnia w cza...
Chociaż korzyści dla zdrowia jamy ustnej wynikające z odpowiedniego stężenia fluoru w wodzie pitnej są znane od lat, szacuje się, że tylko 6 milionów mieszkańców Wielkiej Brytanii ma dostęp do wody naturalnie lub sztucznie fluorowanej – to mniej niż ...
– Fluoryzacja wody jest prowadzona w wielu państwach i regionach w Europie i na świecie: w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii. Wyniki badań potwierdzają, że jest to korzystne dla zdrowia zębów, m.in. pod kątem przyrostu próchnic...
Nieprawidłowe przechowywanie leków może ograniczyć ich skuteczność – przypomina farmaceuta dr hab. Artur Beberok ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Zwłaszcza podczas upałów trzeba pamiętać o właściwej temperaturze przechowywania. Stu...
Azjatycka firma Zenyum, zajmująca się produkcją akcesoriów i środków do higieny jamy ustnej, wypuściła na rynek serię szczoteczek sonicznych dla dzieci inspirowanych uwielbianymi przez maluchy na całym świecie postaciami Pokemonów. W skład kolekcji ...
Liczne badania potwierdzają, że korzystanie z fluorowanej wody pozwala zapobiegać próchnicy u dzieci. Praca opublikowana w czasopiśmie „Journal of Dental Research” wykazała, że fluor w wodzie spożywanej przez małe dzieci nie ma negatywnego wpływu na ...
Wyspa Man jest położona na Morzu Irlandzkim – w połowie drogi między wybrzeżami Anglii i Irlandii Północnej. To dependencja korony brytyjskiej, w której pewna część spraw, przede wszystkim tych dotyczących życia na wyspie, załatwianych jest niezależn...
Metoda Fonesa to sposób mycia zębów, jakiego każdy z nas jest uczony od najmłodszych lat. Ta technika czyszczenia robi furorę nie tyle ze względu na swoją skuteczność, co prostotę – jest niezmiernie łatwa do opanowania i intuicyjna, dzięki czemu nawe...
Jak poinformowano na łamach pisma "Advanced Materials Interfaces", warstwa grafenu umieszczona na powierzchni implantów zębowych zapobiega rozwojowi bakterii i wywoływanym przez nie infekcjom. Grafen to płaska struktura złożona z atomów węgla, połąc...
Konstruktorzy z Instytutu Naukowo-Badawczego Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologicznego (ADA) oraz Narodowego Instytutu Standardów i Technologii opracowali prototypowe urządzenie, które mierzy zmiany temperatury tkanek dziąseł. Zostało ono zaprezen...
Nowy pomysł na badania wykazujące skuteczność suplementowania witaminy D opracowali naukowcy z zespołu nutrigenomiki w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Proponują podzielenie pacjentów na trzy grupy pod względem stopnia re...