Dentonet
E-mail
Przewodnik po RODO dla służby zdrowia

Przewodnik po RODO dla służby zdrowia

Ministerstwo zdrowia udostępniło na swojej stronie internetowej przewodnik po RODO dla służby zdrowia. Opracowała go grupa robocza ds. ochrony danych osobowych utworzonych w ministerstwie cyfryzacji. Utworzenie grupy było odpowiedzią na liczne przykłady błędnego zrozumienia przepisów RODO, a jej celem stało się opracowanie klucza postępowania w przypadkach nadinterpretacji przepisów oraz udzielenie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. […]

0 Komentarze |
UODO o zasadach udostępniania dokumentacji medycznej

UODO o zasadach udostępniania dokumentacji medycznej

Urząd Ochrony Danych Osobowych przypomina, jak realizować prawa pacjenta do otrzymania kopii danych osobowych oraz kopii dokumentacji medycznej. Prawa pacjenta dotyczącego dostępu do dokumentacji medycznej nie należy utożsamiać z przysługującym każdemu z nas na mocy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) prawem otrzymania kopii danych osobowych. Wynikające z art. 23 ust. 1 ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta prawo dostępu […]

0 Komentarze |
NIL udostępnia lekarzom wzory klauzuli informacyjnej RODO

NIL udostępnia lekarzom wzory klauzuli informacyjnej RODO

Naczelna Izba Lekarska bezpłatnie udostępniła lekarzom i lekarzom dentystom wzór klauzuli informacyjnej dla pacjentów. Dokument można wydrukować i wywiesić w poczekalni praktyki lekarskiej. Choć ostateczny zakres obowiązków informacyjnych, który będzie dotyczył lekarzy i lekarzy dentystów, jest wciąż na etapie uzgadniania, m.in. z Urzędem Ochrony Danych Osobowych, to wywieszenie ogólnej klauzuli informacyjnej w poczekalni jest jednym […]

0 Komentarze |
RODO w podmiocie leczniczym – bezpłatne materiały od NRL

RODO w podmiocie leczniczym – bezpłatne materiały od NRL

Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej Andrzej Matyja skierował do lekarzy i lekarzy dentystów pismo informujące o zamieszczonych na stronie internetowej Naczelnej Izby Lekarskiej materiałach, dotyczących ochrony danych osobowych w podmiocie leczniczym. 25 maja br. zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w […]

0 Komentarze |
Kopia dokumentacji medycznej dla pacjentów – bezpłatna

Kopia dokumentacji medycznej dla pacjentów – bezpłatna

Rzecznik Praw Pacjenta przypomniał, że zgodnie z przepisami RODO, obowiązującymi od 25 maja, placówki medyczne mają obowiązek udostępniania pierwszej kopii dokumentacji medycznej pacjenta bez pobierania opłat. Przepisy RODO nakładają na administratorów danych, którymi są również szpitale, przychodnie lub inne placówki medyczne nowe obowiązki. Pacjenci, których dane są przetwarzane zostali natomiast wyposażeni w nowe uprawnienia. Mają […]

0 Komentarze |
Wdrożenie RODO w Polsce zagrożone? Brakuje pieniędzy

Wdrożenie RODO w Polsce zagrożone? Brakuje pieniędzy

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych ostrzega, że realizacja jego zadań związanych z przygotowaniem urzędu do stosowania ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) jest poważnie zagrożona. RODO – zwane także ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych – to rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z […]

0 Komentarze |
Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych – co trzeba o nim wiedzieć?

Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych – co trzeba o nim wiedzieć?

RODO – zwane także GDPR lub Ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych – to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych. W Polsce zacznie ono obowiązywać 25 maja 2018 r. Rozporządzenie wiązać będzie wszystkich, […]

0 Komentarze |