Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Szkliwo

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +

Szkliwo

Jest to najtwardzsza tkanka w organizmie człowieka. Twardością porównywana do diamentu. Szkliwo składa się z części organicznej i nieorganicznej. Komponenta nieorganiczna dochodzi do 96%, hydroksyapatytów ułożonych bardzo ciasno w pewnym określonym porządku, tworząc tzw. pryzmaty szkliwne. Pomiędzy ciasnego ułożenia istnieją wąskie przestrzenie wypełnione wodą i materiałem organicznym.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

5 sposobów na zdrowe zęby - Dentonet.pl
5 sposobów na zdrowe zęby - co trzeba o nich wiedzieć? Pacjent

Świadomość Polaków odnośnie zdrowia jamy ustnej wciąż pozostawia wiele do życzenia – myjemy zęby niedokładnie i za rzadko, dentystę odwiedzamy dopiero wtedy, gdy coś zaczyna nas boleć, nie dbamy też o jakość spożywanych posiłków. Tymczasem wystarczy ...

Homo antecessor - Dentonet.pl
Ząb sprzed 800 tys. lat należały do przodka Homo sapiens? Lekarz

Informacje genetyczne pozyskane dzięki badaniu zęba liczącego 800 tys. lat obaliły teorię, że Homo antecessor jest brakującym ogniwem łańcucha, którego ostatnim elementem jest współczesny człowiek. Wyniki analiz na ten temat opublikowano na początku ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
kwaśne napoje - Dentonet.pl
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

Biosmalto - Dentonet.pl
Współczesna stomatologia a efekt remineralizacji szkliwa Lekarz

Niedawna praca dotycząca remineralizacji szkliwa zębów opublikowana w czasopiśmie „Journal of Dental Research” stwierdza, że celem współczesnej stomatologii jest nieinwazyjne zwalczanie niekawitacyjnych zmian próchnicowych poprzez remineralizację, ab...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres