Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Supermocne szkliwo bobrów inspiracją dla naukowców

Brak komentarzy | Publikacja:
Supermocne szkliwo bobrów inspiracją dla naukowców

Supermocne szkliwo bobrów inspiracją dla naukowców

Naukowcy dowiedli, że ludzkie szkliwo i szkliwo na siekaczach bobrów jest pod względem chemicznym niemal identyczne. Jak więc wytłumaczyć fakt, że bobry posiadają wyjątkowo twarde i odporne na próchnicę zęby, a nasze tak łatwo psują się i kruszą?

Twarde jak stal
Ze względu na swoje supermocne siekacze bóbr stał ulubioną maskotką producentów past do zębów. Rzeczywiście, przednie zęby tego sympatycznego gryzonia imponują siłą i wytrzymałością. Dzięki nim bóbr potrafi ściąć i obrobić drzewo o średnicy ponad 70 centymetrów (i to tak twarde, jak dąb, grab czy jesion) w czasie krótszym niż cztery godziny. Do powalenia osiki o średnicy 3 cm wystarczy mu zaledwie 15 minut.

U bobra pracują głównie siekacze dolne, a górne służą jako punkt oparcia. Zęby mogą dochodzić nawet do 15 cm długości i jak u wszystkich gryzoni rosną przez całe życie. Z przodu są pokryte bardzo twardym szkliwem, jednak z tyłu zębina pozostaje odkryta. Dzięki takiemu rozwiązaniu zęby łatwo się ścierają, a ich krawędź staje się ostra jak dłuto lub brzytwa.

W reklamach i filmach dla dzieci bóbr może się pochwalić śnieżnobiałym uzębieniem – w rzeczywistości jego górne zęby mają odcień żółty, pomarańczowy, a nawet brunatno-czerwony.

Tajemnica koloru wyjaśniona
To niezwykłe zabarwienie szkliwa zaintrygowało naukowców, którzy postanowili dokładniej przyjrzeć się jego budowie. Przy okazji amerykańscy badacze rozwikłali tajemnicę odporności bobrzych zębów na próchnicę.

– Czerwony kolor zębów bobra jest efektem dużej domieszki związków żelaza. Pojedyncze jony żelaza prawdopodobnie odpowiadają również za to, że szkliwo gryzoni jest wielokrotnie mocniejsze niż u ludzi – wyjaśnia kierownik badań prof. Derk Joester. – Amorficzna struktura szkliwa, z rozmieszczonymi w niej jonami tego pierwiastka, który ma wyjątkowo niewielki udział w budowie zębów, stanowi zasadniczy element rzutujący na odporność tkanki na próchnicę. Ludzkie zęby mają za to więcej jonów magnezu, jednak ten pierwiastek nie stanowi wystarczająco dobrej zapory przed destruktywnym działaniem bakterii.

– Szkliwo z żelazem jest twardsze i bardziej oporne na działanie kwasów niż zwykłe szkliwo, nawet to z zębów poddawanych fluoryzacji. Te obserwacje pokazują nam drogę, którą musimy obrać, aby w lepszy sposób zabezpieczyć ludzkie zęby przed atakiem bakterii próchnicowych. Zęby bobra różnią się od naszych zębów chemicznie, ale nie strukturalnie. Natura pokazała więc, jak poprawić nasze własne szkliwo – podsumowuje wyniki badań prof. Derk Joester.

 

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

stypendium
Stypendia dla wybitnych młodych naukowców Lekarz

Już od 2 maja można składać wnioski o przyznanie stypendium dla wybitnych młodych naukowców wykazujących się znaczącymi osiągnięciami w działalności naukowej. Nabór potrwa do 31 maja 2019 r.Zgodnie z definicją wprowadzoną w Konstytucji dla Nauki (art...

nanotechnologia
Nanotechnologia w medycynie? Trwają badania naukowców Lekarz

Nanotechnologia może zrewolucjonizować rynek medyczny i systemy ochrony zdrowia. Szczególnie duże nadzieje wiązane są z pracami nad nanorobotami, które zdolne byłyby aplikować substancje lecznicze bezpośrednio do chorej tkanki i skutecznie walczyć np...

ROZWIŃ WIĘCEJ
pasta - Dentonet.pl
Pasta do zębów… z bakteriami? Trwają prace naukowców Asysta

Jak poinformował serwis BBC News/Health, naukowcy z Newcastle University pracują nad środkami do higieny jamy ustnej z dodatkiem enzymów wytwarzanych przez bakterie Bacillus licheniformis. Bakteria Bacillus licheniformis znalazła się po lupą brytyjs...

herbatki owocowe - Dentonet.pl
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo Asysta

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.Według naukowców z King's College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie zna...

szkliwo - Dentonet.pl
Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowali specjalny żel zawierający skupiska wapnia i fosforanów, który pozwala w naturalny sposób regenerować szkliwo.Grupa badaczy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowała inno...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji