Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Stomatologiczne skutki niedoboru wapnia

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Stomatologiczne skutki niedoboru wapnia

Stomatologiczne skutki niedoboru wapnia

Wszyscy wiemy, jak istotną rolę pełni wapń w naszym organizmie. Jest nie tylko podstawowym budulcem kości, zębów i paznokci, nie tylko zapobiega osteoporozie, lecz również jest odpowiedzialny za prawidłową pracę serca oraz przewodzenie impulsów nerwowych. Wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów, reguluje krzepliwość krwi, zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych, a wreszcie – kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni i neutralizuje reakcje alergiczne.
Wapń musi być regularnie dostarczany do organizmu ludzkiego, ponieważ jest codziennie tracony w wyniku różnych procesów fizjologicznych.

Niedobór wapnia ma poważne skutki
Niedobór wapnia jest określany mianem hipokalcemii i może być spowodowany licznymi czynnikami. Najczęstszą przyczyną niedoboru wapnia jest zbyt mała ilość w diecie produktów bogatych w ten makroelement lub jego niska biodostępność (czyli problemy z jego przyswajaniem). Jednakże hipokalcemia może wystąpić również w zaburzeniach gospodarki hormonalnej i niewydolności nerek, a także przy niedoborze witaminy D i magnezu.
Przy niewielkim niedoborze wapnia występują skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, bóle w stawach i zwolnienie tętna. W głębokim deficycie mogą się pojawić krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe, złamania kości, a u dzieci – zaburzenia wzrostu. Niedobór wapnia jest także główną przyczyną osteoporozy.

Niedobór wapnia a problemy stomatologiczne
Wiele osób jest przekonanych, iż skoro wapń jest tak ważnym budulcem zębów oraz kości, to w okresach jego niedoboru organizm radzi sobie z deficytem pobierając ten pierwiastek nie tylko z tkanki kostnej, lecz również z uzębienia. Ten pogląd jest typowy zwłaszcza dla pań w ciąży, które większą podatność swoich zębów na próchnicę uzasadniają faktem, że dziecko "wyciąga" z ich organizmu wapń i witaminy. Warto jednak w tym miejscu podkreślić, że taka możliwość po prostu nie istnieje. O ile faktycznie obserwuje się u ciężarnych niewielką utratę substancji mineralnych w kościach, to uwapnienie zębów nie ulega zmianie. W zębach wapń jest związany pod postacią kryształów hydroksyapatytu, więc jego "pobranie" jest po prostu niemożliwe.

Fakty
Tymczasem zdaniem naukowców istnieją silne powiązania między zawartością wapnia w organizmie a chorobami przyzębia. Naukowacy uważają, że wapń ma pośredni wpływ na tkanki przyzębia poprzez swój udział w regulacji gęstości kości szczęki i wyrostka zębodołowego. Przy niskim poziomie wapnia w organizmie dochodzi do słabszego osadzenia zębów w kości szczęki, co dwukrotnie zwiększa prawdopodobieństwo rozwinięcia się paradontozy.

Zalecane dawki
Aby uniknąć problemów wywołanych przez niedobór wapnia, powinniśmy się zatroszczyć o jego prawidłową podaż.
Zalecane dzienne spożycie wapnia, opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia, jest zróżnicowane w zależności od płci i wieku. U dzieci między 2 a 8 rokiem życia dzienna podaż tego makropierwiastka powinna wynosić 1000 mg, między 9-17 rokiem życia 1600 mg, a między 18 a 30 rokiem życia – 1100 mg na dobę. Dzienne zapotrzebowanie dorosłych kobiet na wapń wynosi około 1200 mg, natomiast w okresie pomenopauzalnym wzrasta do 1500 mg.

Źródłem tego pierwiastka jest zarówno mleko, jak i cała gama przetworów mlecznych (kefir, jogurt, maślanka, biały ser, zsiadłe mleko). Wapń jest obecny także w wielu produktach spożywczych i to często w ilości przewyższającej mleko. Istnieją wreszcie zawierające wapń suplementy diety oraz napoje wzbogacone o ten pierwiastek. Jeśli więc należymy do grona przeciwników mleka lub jesteśmy uczuleni na jego składniki, możemy zadbać o gospodarkę wapniową naszego organizmu mądrze komponując codzienny jadłospis.

Ilość wapnia w 100 gramach produktu
mleko 3,5% – 119 mg wapnia
jogurt naturalny – 121 mg
twarożek – 60 mg
czarna fasola – 123 mg
liście pietruszki 193
migdały – 208 mg
sardynki w pomidorach 250 mg
suszone figi – 280 mg
sardynki w oleju – 330 mg
quinoa – 440 mg
algi arame – 780 mg
soja, nasiona suche 240

 

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Krakdent - Dentonet.pl
Targi stomatologiczne KRAKDENT® nie odbędą się Lekarz

Rosnąca liczba zachorowań na COVID-19 w Polsce, apele sanepidu, obawy przed zamknięciem granic i kwarantanną oraz niepokój o właściwą frekwencję na kluczowym spotkaniu branży stomatologicznej w Polsce spowodowały, iż Zarząd Targów w Krakowie zdecydow...

Targi stomatologiczne KRAKDENT® już we wrześniu Lekarz

Targi KRAKDENT® budzą wiele emocji. Nic dziwnego. To największe targi stomatologiczne w Polsce, które jako pierwsze spośród imprez tego typu zostały przełożone przez pandemię i które jako pierwsze odbędą się po „odmrożeniu” branży. Stomatolodzy mówią...

fosforany wapnia - Dentonet.pl
WUM: fosforany wapnia przyszłością stomatologii? Lekarz

Dr hab. Joanna Kolmas z Zakładu Chemii Analitycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała nominację do Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju 2020. Badaczka pracuje nad syntezą nowych krystalicznych fosforanów wap...

ROZWIŃ WIĘCEJ
nie dla rasizmu - Dentonet.pl
Brytyjskie Stowarzyszenie Stomatologiczne: nie dla rasizmu! Lekarz

Społeczność lekarzy dentystów rzadko podejmuje tematy inne niż ściśle związane z medycyną oraz funkcjonowaniem branży w aspekcie prawa, finansów, działań edukacyjnych czy charytatywnych. W ostatnim czasie, w związku z ruchem Black Lives Matter (Życie...

Czy witamina D3 wpływa na leczenie stomatologiczne? Lekarz

Czy witamina D3 wpływa na leczenie stomatologiczne? Jakie ma znaczenie? Jak ją stosować? Jak interpretować w korelacji do stanu ogólnego pacjenta? Prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego, prof. dr hab. n. med. Marzena Dominiak omówi ten te...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres