Sposób na próchnicę
Sposób na próchnicę
Za rozwój próchnicy odpowiedzialne są bakterie, a dokładnie ich produkty przemiany materii. Próchnicotwórcze bakterie metabolizują cukry zawarte w pożywnemu przez co powstają kwasy zagrażające zdrowym tkankom zębów i doprowadzające do rozwoju próchnicy.
Prof. Jeffrey Hillman z University of Florida wyhodował szczep bakterii, który doskonale czuje się w jamie ustnej, a nie produkuje kwasu mlekowego.
Eksperymenty wykazały, że zmutowany, Streptococcus mutans – bakteria uznawana za największe zagrożenie w rozwoju próchnicy, po wprowadzeniu do jamy ustnej wygrywa walkę z dotychczasowymi jej mieszkańcami.
Poddane terapii szczury nie miały najmniejszych śladów próchnicy, nawet kiedy naukowcy pozwolili im opychać się wyłącznie słodyczami.
Zdaniem badaczy nowe bakterie są nie tylko skuteczne w walce z próchnicą, ale także nie stanowią zagrożenia dla środowiska. Terapia ma być jednorazowa, a jej koszt oszacowano na około 150 USD.
Jednak zanim w aptekach pojawi się antypróchniczy preparat, uczeni chcą na wszelki wypadek dodatkowych kilku lat obserwacji.
na podstawie: Wiedza i Życie
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Czy Digital Smile Design jest najbardziej etyczną formą "sprzedaży" w gabinecie stomatologicznym? Na to pytanie podczas swojego wykładu w ramach I Konferencji Dentonet Online odpowie dr Bartosz Cerkaski. Zapraszamy! ...
Naukowcy z Instytutu Nenckiego PAN opracowali procedury przeprowadzania testów grupowych przy użyciu dostępnych na rynku testów PCR. Dzięki temu jeden test na koronawirusa pozwoli sprawdzić nawet kilkanaście osób, oszczędzając czas i pieniądze. Bada...
Jakiś czas temu pisaliśmy o rozbieżnościach dotyczących liczby lekarzy dentystów publikowanych m.in. przez Eurostat oraz Naczelną Izbę Lekarską. Niedawno do samorządu wpłynęło pismo od prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, w którym wskazano, że GUS...
Stłoczenia zębów stanowią jedną z najczęstszych nieprawidłowości zgryzu. Co ciekawe, zdaniem niektórych naukowców wada ta jest diagnozowana o wiele częściej w krajach wysoko ro......
- Z fizjologicznego punktu widzenia ból jest przewodzeniem informacji o uszkodzeniu tkanek, do którego doszło w naszym organizmie. Ból w tym przypadku spełnia rolę ostrzegająco-obronną - mówi w rozmowie z Dentonetem dr hab. n. med. Anna Przeklasa-Mus...
Siedmiu na dziesięciu Polaków ma próchnicę. Wśród nastolatków odsetek ten jest znacznie większy i sięga 90%. Powodem takiego stanu rzeczy jest m.in. bogata w cukier dieta, podjadanie między posiłkami, niewystarczająca higiena oraz rzadkie wizyty kont...
Uniwersytet Gdański podpisał dwie umowy licencyjne na wdrożenie rozwiązania pozwalającego na usuwanie z powietrza SARS-CoV2. Podłączane do klimatyzacji urządzenie będzie mogło pracować w kabinach autobusów, biurach i innych pomieszczeniach. Zespół p...
22 stycznia w Warszawie odbędzie się spotkanie ekspertów zaproszonych przez Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Polskie Towarzystwo Stomatologii Dziecięcej, poświęcone krajowym obchodom Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej (20 marca) i kampanii „...
Połączone ekstrakty z zielonej herbaty oraz gałązek drzewa arakowego, zwanych miswak, hamują rozwój płytki nazębnej – poinformowali naukowcy z University of Malaya. O ich odkryciu pisze portal Dental Tribune. Miswaki to gałązki pochodzące z drzewa ar...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji