Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci

Publikacja:
Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci

Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci

Powszechnie wiadomo, że spożywanie kolorowych słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Teraz okazuje się, że osoby, które piją więcej niż dwie szklanki takich napojów dziennie, są bardziej narażone na przedwczesny zgon z powodu chorób serca, udaru mózgu lub poważnych schorzeń jelit – informuje DentistryToday.

Wyniki badań brytyjskich naukowców zostały opublikowane w czasopiśmie JAMA Internal Medicine. Przeanalizowali oni dane medyczne kilku tysięcy osób obu płci i w różnym wieku. Okazało się, że wśród osób, które piły dwie szklanki (lub więcej) napojów gazowanych dziennie, przedwczesna umieralność z powodu chorób serca, udarów mózgu lub schorzeń serca była aż o 11,5% wyższa niż u osób, które zadeklarowały picie mniej niż jednej szklanki takich napojów miesięcznie. Oczywiście pod uwagę wzięto również inne czynniki, takie jak wskaźnik masy ciała BMI, palenie papierosów oraz stosowaną dietę. – Wyniki naszego badania potwierdzają, że należy koniecznie podjąć działania zmierzające do ograniczania spożycia słodzonych napojów przez społeczeństwo – powiedział dr Neil Murphy, współautor badań.

W Wielkiej Brytanii od dawna trwa dyskusja na temat nadmiernego spożywania słodzonych napojów przede wszystkim przez dzieci. Według tamtejszych danych, dieta brytyjskich 8-latków zawiera dwukrotnie więcej cukru niż jest im potrzebne do normalnego, zdrowego funkcjonowania, przeciętny nastolatek wypija rocznie równowartość wanny wypełnionej słodkimi napojami, a 1/3 brytyjskich studentów jest otyła.

Od kwietnia 2018 r. w Wielkiej Brytanii obowiązuje nawet specjalny podatek od słodzonych napojów – 18 pensów za litr w przypadku produktów zawierających od 5 do 8 gramów cukru na 100 mililitrów oraz 24 pensów za litr dla napojów zawierających ponad 8 gramów cukru na 100 mililitrów. Najwięksi producenci słodzonych napojów nie zmodyfikowali jednak swoich receptur.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

Aleksandra Filipiak-Graczykowska

Fot. rawpixel, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

emanuel ekstrom 9ZBPF5170r8 unsplash
Business Insider: Singapur zakaże reklamy słodzonych napojów Lekarz

Singapur będzie pierwszym na świecie państwem, które wprowadzi zakaz reklamowania napojów o wysokiej zawartości cukru. Nowe przepisy mają wejść w życie już w przyszłym roku – informuje Business Insider. Rząd Singapuru zdecydował się na wprowadzenie ...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...

podatek cukrowy - Dentonet.pl
Sprzedaż słodzonych napojów w Polsce mocno spada Lekarz

Wprowadzony z początkiem 2021 r. podatek cukrowy przynosi oczekiwane przez rząd efekty – w styczniu i pierwszych tygodniach lutego spadek sprzedaży słodzonych napojów gazowanych wyniósł ponad 20%. Z danych Centrum Monitorowania Rynku wynika, że w st...

ROZWIŃ WIĘCEJ
demencja - Dentonet.pl
Uniwersytet w Malmö: paradontoza zwiększa ryzyko demencji Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni.Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć lat ...

leczenie dzieci
Atopowe zapalenie skóry (AZS) zwiększa ryzyko próchnicy Lekarz

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia – twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...

emanuel ekstrom 9ZBPF5170r8 unsplash
Podatek od słodzonych napojów coraz bliżej, trwają prace rządu Lekarz

W dniach 8-9 stycznia w ministerstwie zdrowia odbędą się spotkania dotyczące opodatkowania słodzonych napojów – informuje PAP. Przypomnijmy, że zgodnie z propozycją słodzone napoje mają zostać objęte dodatkową opłatą wynoszącą 70 lub 80 gr. Wedle pr...

papierosy1
Wyższe ryzyko śmierci palaczy na COVID-19 potwierdzone! Pacjent

Najnowsze badanie oparte na danych Rejestru CVD Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (American Heart Association's COVID-19 CVD Registry) miało na celu określić wpływ nałogu tytoniowego na przebieg COVID-19, w tym ryzyko ciężkiej postaci choro...

Dentonet - Europejski Dzień Periodontologii
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli pochodzący z USA i Tajwanu aut...

chore serce - Dentonet.pl
Przedwczesna utrata zębów zwiększa ryzyko chorób serca Lekarz

Według raportu zaprezentowanego podczas American College of Cardiology Middle East Conference 2019 utrata choćby jednego zęba przez dorosłą osobę znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia u niej chorób układu krążenia. Takie wnioski wyciągnięto po badaniu...

cukrzyca - Dentonet.pl
Cukrzyca typu 1 u dzieci znacznie zwiększa ryzyko próchnicy Lekarz

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach BMC Oral Health, aż 2/3 dzieci z cukrzycą typu 1 ma próchnicę. Zaleca się, by pozostawały one pod stałą kontrolą dentysty i przykładały dużą uwagę do codziennej higieny jamy ustnej.Grupa naukowców pod przew...

otylosc
Otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej utraty zębów Lekarz

W artykule opublikowanym na łamach "Journal of Dental Research" poinformowano, że przewlekły stan zapalny wywołany przez otyłość może pobudzać rozwój komórek rozkładających tkankę kostną, także tą utrzymującą na miejscu zęby. Badania opisane na łama...