Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci
Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci
Powszechnie wiadomo, że spożywanie kolorowych słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Teraz okazuje się, że osoby, które piją więcej niż dwie szklanki takich napojów dziennie, są bardziej narażone na przedwczesny zgon z powodu chorób serca, udaru mózgu lub poważnych schorzeń jelit – informuje DentistryToday.
Wyniki badań brytyjskich naukowców zostały opublikowane w czasopiśmie JAMA Internal Medicine. Przeanalizowali oni dane medyczne kilku tysięcy osób obu płci i w różnym wieku. Okazało się, że wśród osób, które piły dwie szklanki (lub więcej) napojów gazowanych dziennie, przedwczesna umieralność z powodu chorób serca, udarów mózgu lub schorzeń serca była aż o 11,5% wyższa niż u osób, które zadeklarowały picie mniej niż jednej szklanki takich napojów miesięcznie. Oczywiście pod uwagę wzięto również inne czynniki, takie jak wskaźnik masy ciała BMI, palenie papierosów oraz stosowaną dietę. – Wyniki naszego badania potwierdzają, że należy koniecznie podjąć działania zmierzające do ograniczania spożycia słodzonych napojów przez społeczeństwo – powiedział dr Neil Murphy, współautor badań.
W Wielkiej Brytanii od dawna trwa dyskusja na temat nadmiernego spożywania słodzonych napojów przede wszystkim przez dzieci. Według tamtejszych danych, dieta brytyjskich 8-latków zawiera dwukrotnie więcej cukru niż jest im potrzebne do normalnego, zdrowego funkcjonowania, przeciętny nastolatek wypija rocznie równowartość wanny wypełnionej słodkimi napojami, a 1/3 brytyjskich studentów jest otyła.
Od kwietnia 2018 r. w Wielkiej Brytanii obowiązuje nawet specjalny podatek od słodzonych napojów – 18 pensów za litr w przypadku produktów zawierających od 5 do 8 gramów cukru na 100 mililitrów oraz 24 pensów za litr dla napojów zawierających ponad 8 gramów cukru na 100 mililitrów. Najwięksi producenci słodzonych napojów nie zmodyfikowali jednak swoich receptur.
Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.
Aleksandra Filipiak-Graczykowska
Fot. rawpixel, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W dniach 8-9 stycznia w ministerstwie zdrowia odbędą się spotkania dotyczące opodatkowania słodzonych napojów – informuje PAP. Przypomnijmy, że zgodnie z propozycją słodzone napoje mają zostać objęte dodatkową opłatą wynoszącą 70 lub 80 gr. Wedle pr...
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego.Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypuklił...
Naukowcy z Leeds Institute of Rheumatic and Muscoskeletal Medicine dowiedli, że osoby z podwyższonym ryzykiem wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów są jednocześnie bardziej narażone na choroby przyzębia. Wyniki badania przedstawiono podczas te...
Wprowadzony z początkiem 2021 r. podatek cukrowy przynosi oczekiwane przez rząd efekty – w styczniu i pierwszych tygodniach lutego spadek sprzedaży słodzonych napojów gazowanych wyniósł ponad 20%. Z danych Centrum Monitorowania Rynku wynika, że w st...
Osoby narażone na bierne palenie częściej cierpią na chorobę zapalną dziąseł – informuje serwis EurekAlert.Naukowcy z University of North Carolina w Chapel Hill doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych wśród 3255 nigdy niepalący...
Amerykańscy naukowcy twierdzą, że osoby w średnim wieku, które straciły co najmniej dwa zęby, są bardziej narażone na wystąpienie zawału serca. Wyniki badania przedstawiono podczas konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA) w Nowym...
Pacjenci, którzy przebyli choroby dziąseł są bardziej narażeni na rozwój nowotworów przełyku i żołądka. Do takich wniosków doszli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych, których badania zostały opublikowane na łamach czasopisma „British Medical Journal” (B...
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni.Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć lat ...
Singapur będzie pierwszym na świecie państwem, które wprowadzi zakaz reklamowania napojów o wysokiej zawartości cukru. Nowe przepisy mają wejść w życie już w przyszłym roku – informuje Business Insider. Rząd Singapuru zdecydował się na wprowadzenie ...
Jak wynika z badań opublikowanych na łamach BMC Oral Health, aż 2/3 dzieci z cukrzycą typu 1 ma próchnicę. Zaleca się, by pozostawały one pod stałą kontrolą dentysty i przykładały dużą uwagę do codziennej higieny jamy ustnej.Grupa naukowców pod przew...
Często spotykana w ludzkich ustach bakteria Fusobacterium nucleatum nie tylko bywa przyczyną chorób dziąseł, ale także może sprzyjać występowaniu nowotworów – informuje pismo "Immunity".Do niedawna wydawało się, że Fusobacterium nucleatum to jedna z ...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji