Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci

Publikacja:
Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci

Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci

Powszechnie wiadomo, że spożywanie kolorowych słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Teraz okazuje się, że osoby, które piją więcej niż dwie szklanki takich napojów dziennie, są bardziej narażone na przedwczesny zgon z powodu chorób serca, udaru mózgu lub poważnych schorzeń jelit – informuje DentistryToday.

Wyniki badań brytyjskich naukowców zostały opublikowane w czasopiśmie JAMA Internal Medicine. Przeanalizowali oni dane medyczne kilku tysięcy osób obu płci i w różnym wieku. Okazało się, że wśród osób, które piły dwie szklanki (lub więcej) napojów gazowanych dziennie, przedwczesna umieralność z powodu chorób serca, udarów mózgu lub schorzeń serca była aż o 11,5% wyższa niż u osób, które zadeklarowały picie mniej niż jednej szklanki takich napojów miesięcznie. Oczywiście pod uwagę wzięto również inne czynniki, takie jak wskaźnik masy ciała BMI, palenie papierosów oraz stosowaną dietę. – Wyniki naszego badania potwierdzają, że należy koniecznie podjąć działania zmierzające do ograniczania spożycia słodzonych napojów przez społeczeństwo – powiedział dr Neil Murphy, współautor badań.

W Wielkiej Brytanii od dawna trwa dyskusja na temat nadmiernego spożywania słodzonych napojów przede wszystkim przez dzieci. Według tamtejszych danych, dieta brytyjskich 8-latków zawiera dwukrotnie więcej cukru niż jest im potrzebne do normalnego, zdrowego funkcjonowania, przeciętny nastolatek wypija rocznie równowartość wanny wypełnionej słodkimi napojami, a 1/3 brytyjskich studentów jest otyła.

Od kwietnia 2018 r. w Wielkiej Brytanii obowiązuje nawet specjalny podatek od słodzonych napojów – 18 pensów za litr w przypadku produktów zawierających od 5 do 8 gramów cukru na 100 mililitrów oraz 24 pensów za litr dla napojów zawierających ponad 8 gramów cukru na 100 mililitrów. Najwięksi producenci słodzonych napojów nie zmodyfikowali jednak swoich receptur.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

Aleksandra Filipiak-Graczykowska

Fot. rawpixel, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

papierosy1
Wyższe ryzyko śmierci palaczy na COVID-19 potwierdzone! Pacjent

Najnowsze badanie oparte na danych Rejestru CVD Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (American Heart Association's COVID-19 CVD Registry) miało na celu określić wpływ nałogu tytoniowego na przebieg COVID-19, w tym ryzyko ciężkiej postaci choro...

otylosc
Otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej utraty zębów Lekarz

W artykule opublikowanym na łamach "Journal of Dental Research" poinformowano, że przewlekły stan zapalny wywołany przez otyłość może pobudzać rozwój komórek rozkładających tkankę kostną, także tą utrzymującą na miejscu zęby. Badania opisane na łama...

slodzone napoje
WHO apeluje o opodatkowanie alkoholu i słodzonych napojów Lekarz

5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje p...

ROZWIŃ WIĘCEJ
energetyki
Spożywanie napojów energetycznych a zdrowie jamy ustnej Asysta

Napoje energetyczne stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia zębów, przede wszystkim ze względu na ich właściwości kwasowe. Nie pozostają one bez wpływu na szkliwo, prowadząc do jego demineralizacji. Dlatego u osób spożywających tzw. energetyki tym ba...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...

witamina D
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu Lekarz

W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...

COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...

slodzone napoje1
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych Lekarz

Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...

leczenie dzieci
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

słodzone napoje - Dentonet.pl
USA: czy podatek od napojów słodzonych ograniczył ich spożycie? Lekarz

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...

stomatologia22
Paradontoza zwiększa ryzyko demencji wśród seniorów Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...