Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci

Publikacja:
Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci

Spożywanie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko śmierci

Powszechnie wiadomo, że spożywanie kolorowych słodzonych napojów jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Teraz okazuje się, że osoby, które piją więcej niż dwie szklanki takich napojów dziennie, są bardziej narażone na przedwczesny zgon z powodu chorób serca, udaru mózgu lub poważnych schorzeń jelit – informuje DentistryToday.

Wyniki badań brytyjskich naukowców zostały opublikowane w czasopiśmie JAMA Internal Medicine. Przeanalizowali oni dane medyczne kilku tysięcy osób obu płci i w różnym wieku. Okazało się, że wśród osób, które piły dwie szklanki (lub więcej) napojów gazowanych dziennie, przedwczesna umieralność z powodu chorób serca, udarów mózgu lub schorzeń serca była aż o 11,5% wyższa niż u osób, które zadeklarowały picie mniej niż jednej szklanki takich napojów miesięcznie. Oczywiście pod uwagę wzięto również inne czynniki, takie jak wskaźnik masy ciała BMI, palenie papierosów oraz stosowaną dietę. – Wyniki naszego badania potwierdzają, że należy koniecznie podjąć działania zmierzające do ograniczania spożycia słodzonych napojów przez społeczeństwo – powiedział dr Neil Murphy, współautor badań.

W Wielkiej Brytanii od dawna trwa dyskusja na temat nadmiernego spożywania słodzonych napojów przede wszystkim przez dzieci. Według tamtejszych danych, dieta brytyjskich 8-latków zawiera dwukrotnie więcej cukru niż jest im potrzebne do normalnego, zdrowego funkcjonowania, przeciętny nastolatek wypija rocznie równowartość wanny wypełnionej słodkimi napojami, a 1/3 brytyjskich studentów jest otyła.

Od kwietnia 2018 r. w Wielkiej Brytanii obowiązuje nawet specjalny podatek od słodzonych napojów – 18 pensów za litr w przypadku produktów zawierających od 5 do 8 gramów cukru na 100 mililitrów oraz 24 pensów za litr dla napojów zawierających ponad 8 gramów cukru na 100 mililitrów. Najwięksi producenci słodzonych napojów nie zmodyfikowali jednak swoich receptur.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

Aleksandra Filipiak-Graczykowska

Fot. rawpixel, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...

chore serce - Dentonet.pl
Przedwczesna utrata zębów zwiększa ryzyko chorób serca Lekarz

Według raportu zaprezentowanego podczas American College of Cardiology Middle East Conference 2019 utrata choćby jednego zęba przez dorosłą osobę znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia u niej chorób układu krążenia. Takie wnioski wyciągnięto po badaniu...

palenie papierosów - Dentonet.pl
Bierne palenie: o ile zwiększa ryzyko raka jamy ustnej? Lekarz

Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w kwietniu w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają...

ROZWIŃ WIĘCEJ
dziasla
Zły stan zdrowia dziąseł zwiększa ryzyko raka wątroby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego.Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypuklił...

emanuel ekstrom 9ZBPF5170r8 unsplash
Podatek od słodzonych napojów coraz bliżej, trwają prace rządu Lekarz

W dniach 8-9 stycznia w ministerstwie zdrowia odbędą się spotkania dotyczące opodatkowania słodzonych napojów – informuje PAP. Przypomnijmy, że zgodnie z propozycją słodzone napoje mają zostać objęte dodatkową opłatą wynoszącą 70 lub 80 gr. Wedle pr...

cukrzyca - Dentonet.pl
Cukrzyca typu 1 u dzieci znacznie zwiększa ryzyko próchnicy Lekarz

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach BMC Oral Health, aż 2/3 dzieci z cukrzycą typu 1 ma próchnicę. Zaleca się, by pozostawały one pod stałą kontrolą dentysty i przykładały dużą uwagę do codziennej higieny jamy ustnej.Grupa naukowców pod przew...

podatek cukrowy - Dentonet.pl
Sprzedaż słodzonych napojów w Polsce mocno spada Lekarz

Wprowadzony z początkiem 2021 r. podatek cukrowy przynosi oczekiwane przez rząd efekty – w styczniu i pierwszych tygodniach lutego spadek sprzedaży słodzonych napojów gazowanych wyniósł ponad 20%. Z danych Centrum Monitorowania Rynku wynika, że w st...

bierne palenie - Dentonet.pl
EurekAlert: bierne palenie zwiększa ryzyko choroby dziąseł Lekarz

Osoby narażone na bierne palenie częściej cierpią na chorobę zapalną dziąseł – informuje serwis EurekAlert.Naukowcy z University of North Carolina w Chapel Hill doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zebranych wśród 3255 nigdy niepalący...

emanuel ekstrom 9ZBPF5170r8 unsplash
Business Insider: Singapur zakaże reklamy słodzonych napojów Lekarz

Singapur będzie pierwszym na świecie państwem, które wprowadzi zakaz reklamowania napojów o wysokiej zawartości cukru. Nowe przepisy mają wejść w życie już w przyszłym roku – informuje Business Insider. Rząd Singapuru zdecydował się na wprowadzenie ...

demencja - Dentonet.pl
Uniwersytet w Malmö: paradontoza zwiększa ryzyko demencji Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni.Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć lat ...

choroby przyzębia - Dentonet.pl
Choroba przyzębia zwiększa ryzyko raka przełyku i żołądka Lekarz

Pacjenci, którzy przebyli choroby dziąseł są bardziej narażeni na rozwój nowotworów przełyku i żołądka. Do takich wniosków doszli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych, których badania zostały opublikowane na łamach czasopisma „British Medical Journal” (B...