Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Sztuczne substancje słodzące mogą zaburzać florę bakteryjną jelit

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Sztuczne substancje słodzące mogą zaburzać florę bakteryjną jelit

Sztuczne substancje słodzące mogą zaburzać florę bakteryjną jelit

Jak twierdzą naukowcy z Izraela i Singapuru, sześć najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących – aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K – niekorzystnie wpływa na niezbędne człowiekowi bakterie jelitowe.

Jak dowodzą naukowcy na łamach czasopisma „Molecules”, toksyczne działanie słodzików na bytujące w jelitach bakterie zachodzi już przy niewielkim stężeniu tych substancji. Co ważne, wszystkie one zostały zatwierdzone przez amerykańską agencję FDA jako nieszkodliwe dla człowieka.

Tymczasem naukowcy przebadali sześć słodzików – aspartam, sukraloę, sacharynę, neotam, adwantam i acesulfam K – oraz dziesięć suplementów dla sportowców zawierających je w składzie. Okazało się, że jest pewne graniczne stężenie, powyżej którego wszystkie badane substancje zaczynały działać toksycznie na drobnoustroje. W niektórych przypadkach wynosiło ono zaledwie 1 mg/ml. – Wyniki tego badania mogą pomóc w zrozumieniu względnej toksyczności sztucznych substancji słodzących i dostrzec ich potencjalnie negatywny wpływ nie tylko na bakterie jelitowe, ale także na całe środowisko – mówi prof. Ariel Kushmaro, główny autor omawianej pracy.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

AF

Fot. GabiSanda, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

podatek cukrowy - Dentonet.pl
Minister zdrowia potwierdza: trwają rozmowy o podatku cukrowym Lekarz

Minister zdrowia Łukasz Szumowski potwierdził, że w rozmowach prowadzonych przez resort zdrowia z ministrem finansów poruszana jest możliwość wprowadzenia w Polsce tzw. podatku cukrowego.O taką możliwość zapytali ministra Szumowskiego dziennikarze Po...

jogurty
Leeds University: jogurty "bio" i "organiczne" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Universit...

podatek od cukru - Dentonet.pl
W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie Asysta

Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością. Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
węglowodany (1)
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia Asysta

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...

dieta
Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których z...

flora bakteryjna jamy ustnej - Dentonet.pl
Palenie papierosów ma wpływ na florę bakteryjną jamy ustnej Lekarz

Grupa naukowców z NYU Langone Medical Center udowodniła, że palenie papierosów w drastyczny sposób zmienia proporcje ponad 600 gatunków bakterii zamieszkujących jamę ustną. Wyniki ich badań opublikowano w „International Society for Microbial Ecology ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres