Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej?

Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej?

Lekarze i dietetycy od lat apelują, aby włączać do diety jak największą ilość owoców – są one niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości witamin, błonnika i mikroelementów. Jednak nie wszystkie owoce dają nam tylko i wyłącznie korzyści. Podczas spożywania niektórych owoców może bowiem dojść do uszkodzeń zębów.

Dla zdrowia zębów szczególnie szkodliwe są zawarte w owocach naturalne kwasy. Badania naukowe udowodniły, że kwasy obniżają pH środowiska jamy ustnej poniżej tzw. poziomu krytycznego. To z kolei prowadzi do zmniejszonej koncentracji wapnia i fosforu, co sprzyja rozpuszczaniu apatytów, czyli składników budujących zęby. W rezultacie, szkliwo staje się cieńsze, słabsze oraz bardziej podatne na uszkodzenia i niekorzystne działanie bakterii. Długotrwały kontakt zębów z kwasami może prowadzić do ich nadwrażliwości, a z czasem – do kwasowej erozji szkliwa.

W jakich owocach występuje najwięcej kwasów? Są to oczywiście cytrusy (pomarańcze, grapefruity, cytryny, limonki), ale również porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele, czereśnie i rabarbar.

Jedz owoce, ale mądrze!

Pomimo niekorzystnego działania niektórych owoców na zdrowie zębów, absolutnie nie trzeba, a nawet nie wolno z nich rezygnować. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, są one skarbnicą witamin i składników odżywczych, poprawiają naturalną odporność organizmu, regulują procesy metabolizmu, a także pomagają dbać o smukłą sylwetkę. Należy jedynie przestrzegać kilku prostych zasad.

1. Po zjedzeniu kwaśnych owoców dobrze jest wypłukać usta wodą – neutralizuje ona działanie kwasów i przywraca właściwe pH w jamie ustnej.

2. Soki owocowe lepiej pić przez słomkę, aby maksymalnie ograniczyć ich kontakt ze szkliwem.

3. Drobne owoce, takie jak maliny, porzeczki czy wiśnie, można zmiksować z jogurtem naturalnym, który ma odczyn zasadowy, więc również neutralizuje działanie kwasów.

4. Po zjedzeniu kwaśnych owoców nie wolno od razu myć zębów – szkliwo rozmiękczone przez kwasy mogłoby zostać nieodwracalnie uszkodzone podczas szczotkowania.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

AF

Fot. Unsplash, pixabay.co


POWIĄZANE ARTYKUŁY

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zęby wrażliwe
Zęby wrażliwe – jaka pasta do codziennego mycia będzie najlepsza? Pacjent

Według niektórych statystyk, zęby wrażliwe to przypadłość, z którą borykać się może nawet co druga osoba. Zazwyczaj objawia się ona przenikliwym bólem zębów w reakcji na kontakt z zimnem lub ciepłem. Jedną z najważniejszych metod leczenia nadwrażliwo...

Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek – uwaga na zęby i nadmiar kilogramów! Pacjent

Dziś Tłusty Czwartek i zgodnie z tradycją – dla zapewnienia sobie szczęścia oraz pomyślności – należy zjeść co najmniej jednego pączka. Jeżeli faktycznie skończy się tylko na jednym słodkim przysmaku, nie stanie się nic strasznego, ale pączki jedzone...

jagody
Jagody i żurawina mogą być skuteczne w zapobieganiu próchnicy Lekarz

Przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w jamie ustnej, spowalniają ich metabolizm i sprawiają, że stają się mn...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres