Rośnie pokolenie grubasków z popsutymi zębami
Rośnie pokolenie grubasków z popsutymi zębami
Ponad 90% polskich dzieci w wieku szkolnym cierpi na próchnicę zębów. Jednocześnie dietetycy obserwują gwałtowny wzrost otyłości, dotykający najmłodsze pokolenie Polaków.
Dane statystyczne ujawniają smutną prawdę – liczba dzieci, które cierpią na próchnicę i otyłość stale rośnie. Prawie 60 procent trzylatków ma próchnicę, w wieku 6 lat problem ten dotyczy 85 procent maluchów. Z upływem lat jest coraz gorzej – prawie 93 procent uczniów i nastolatków ma zęby wymagające szybkiej interwencji dentysty. Natomiast z raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że 8,3 procent chłopców w wieku 13–15 lat cierpi nadwagę, a 3,3 procent jest nadmiernie otyłych. Jeszcze gorzej problem otyłości wygląda u dziewcząt: 9,2 procent z nich cierpi na nadwagę, a 5,7 procent na znaczną otyłość. Dane te plasują nas na 7 miejscu pośród 39 krajów Europy i Ameryki uczestniczących w badaniu. Ponadto badania prof. J. Charzewskiej i współpracowników (Instytut Żywności i Żywienia), wykazały, że przez ostatnie 30 lat w przedziale wiekowym 11–15 lat nastąpił 3-krotny wzrost otyłości wśród chłopców i aż 10-krotny wśród dziewcząt. Sytuacja z roku na rok staje się więc coraz gorsza i wymaga przedsięwzięcia szybkich środków zaradczych.
Próchnica i otyłość – zaliczane przez Światową Organizację Zdrowia do chorób cywilizacyjnych XXI wieku – niewątpliwie mają jeden wspólny mianownik: nieprawidłowe nawyki żywieniowe i obfitującą w cukier dietę. Dieta dziecka powinna zawierać pokarmy, które zaspokoją jego potrzeby żywieniowe i umożliwią wzrost i rozwój organizmu. Produkty spożywcze i napoje o dużej wartości energetycznej, a małej wartości odżywczej, powinny stanowić jedynie sporadyczny dodatek do prawidłowo zbilansowanej diety.
Zdaniem WHO, najczęstsze błędy w żywieniu dzieci polegają na:
– zbyt wczesnym wprowadzaniu produktów zbożowych, mięsa i słodzonych napojów do diety niemowlęcia;
– zbyt małym i zmniejszającym się wraz z wiekiem spożyciem żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzyw oraz owoców (głównym warzywem polskich nastolatków stają się ziemniaki w postaci frytek);
– zbyt wczesnym wprowadzaniu słodyczy do diety dziecka – w wieku 19-24 miesięcy około 60% dzieci spożywa ciastka, 20% – inne słodycze, a 44% – słodzone napoje;
– nieregularnym spożywaniu śniadań, zwiększeniu ilości kalorii pochodzących z przekąsek, zwiększeniu spożycia produktów o małej wartości odżywczej, nadmiernym zwiększaniu porcji posiłków, zwiększeniu spożycia napojów słodzonych, zmniejszeniu spożycia produktów mlecznych, owoców i warzyw (z wyjątkiem ziemniaków) przez starsze dzieci;
– nadmiernym spożyciu cukru, szczególnie przez dzieci w wieku przedszkolnym;
– spożywaniu zbyt małej ilości pierwiastków śladowych, wapnia i potasu, a zbyt dużej ilości sodu w stosunku do zalecanych ilości.
B. Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Na wykopaliskach prowadzonych na starożytnym egipskim cmentarzu w Amarnie odkryto szczątki kobiety pochowanej około 3000 lat temu – w jej miednicy naukowcy znaleźli potworniaka, czyli guza jajnika z dwoma znajdującymi się wewnątrz zębami. Jest to naj...
Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), wzrasta liczba zgonów spowodowanych wirusowym zapaleniem wątroby (WZW). Choroba ta powoduje co roku około 1,3 mln zgonów i jest tym samym drugą chorobą zakaźną – po gruźlicy – obarczoną największym ...
Wyspecjalizowane i dostępne ośrodki leczenia, kompleksowe diagnozy, przeciwdziałanie niedożywieniu pacjentów – tylko w ten sposób, zdaniem lekarzy, możemy powstrzymać prawdziwą „epidemię” nowotworów. Każdego roku w Polsce nawet 170 tys. osób dowiaduj...
Badanie przeprowadzone w październiku tego roku w Stanach Zjednoczonych wykazało, że większość, bo prawie sześciu na dziesięciu pacjentów jest bardziej skłonnych zaufać swojemu stomatologowi, jeżeli w swojej pracy zawodowej wspiera się on sztuczną in...
W Wielkiej Brytanii o dwie trzecie wzrosła liczba skarg dotyczących leczenia stomatologicznego w ramach Narodowej Służby Zdrowia (NHS). Najważniejszym powodem niezadowolenia jest to, że pacjenci nadal borykają się z trudnościami z dostępem do dentyst...
Proteza zębowa George'a Washingtona, rzymskie narzędzia dentystyczne, zęby prehistorycznych dinozaurów, stare plakaty poświęcone higienie jamy ustnej - to tylko niektóre eksponaty, które można obejrzeć w amerykańskim muzeum poświęconym historii denty...
Liczba przyjęć do szpitali związanych z paleniem tytoniu wzrosła w Anglii w latach 2022-2023 o prawie 5% w porównaniu z rokiem poprzednim. Wciąż jednak liczba hospitalizowanych palaczy pozostaje niższa niż przed pandemią COVID-19. Najnowsze statysty...
Jak wynika z raportu firmy badawczej Allied Market Research, rynek bambusowych szczoteczek do zębów osiągnie do 2031 r. poziom 81,1 mln dolarów, rosnąc co roku o około 10,6%. Stomatologia rozwija się i zmienia nie tylko w kontekście narzędzi, sprzęt...
Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego i Uniwersytetu Południowej Florydy przeprowadzili dokładne badania dotyczące ofiodona - drapieżnej ryby występującej w Pacyfiku, która - jak się okazuje - ma 555 zębów i codziennie wymienia ich 20. Ofiodon (O...
W ciągu dwóch tygodni częstość zakażeń wirusem SARS-CoV-2 w wariancie omikron w Wielkopolsce wzrosła dziesięciokrotnie - ocenił Instytut Genetyki Człowieka PAN na podstawie analizy przypadków zakażeń, prowadzonej w Innowacyjnym Centrum Medycznym IGC ...
– W Polsce stosuje się około 2 razy więcej antybiotyków w przeliczeniu na mieszkańca niż w Szwecji czy Holandii. Mimo działań promujących racjonalną antybiotykoterapię, w naszym kraju zużycie antybiotyków oraz oporność bakterii stale rosną – mówi PAP...