Rośnie pokolenie grubasków z popsutymi zębami
Rośnie pokolenie grubasków z popsutymi zębami
Ponad 90% polskich dzieci w wieku szkolnym cierpi na próchnicę zębów. Jednocześnie dietetycy obserwują gwałtowny wzrost otyłości, dotykający najmłodsze pokolenie Polaków.
Dane statystyczne ujawniają smutną prawdę – liczba dzieci, które cierpią na próchnicę i otyłość stale rośnie. Prawie 60 procent trzylatków ma próchnicę, w wieku 6 lat problem ten dotyczy 85 procent maluchów. Z upływem lat jest coraz gorzej – prawie 93 procent uczniów i nastolatków ma zęby wymagające szybkiej interwencji dentysty. Natomiast z raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że 8,3 procent chłopców w wieku 13–15 lat cierpi nadwagę, a 3,3 procent jest nadmiernie otyłych. Jeszcze gorzej problem otyłości wygląda u dziewcząt: 9,2 procent z nich cierpi na nadwagę, a 5,7 procent na znaczną otyłość. Dane te plasują nas na 7 miejscu pośród 39 krajów Europy i Ameryki uczestniczących w badaniu. Ponadto badania prof. J. Charzewskiej i współpracowników (Instytut Żywności i Żywienia), wykazały, że przez ostatnie 30 lat w przedziale wiekowym 11–15 lat nastąpił 3-krotny wzrost otyłości wśród chłopców i aż 10-krotny wśród dziewcząt. Sytuacja z roku na rok staje się więc coraz gorsza i wymaga przedsięwzięcia szybkich środków zaradczych.
Próchnica i otyłość – zaliczane przez Światową Organizację Zdrowia do chorób cywilizacyjnych XXI wieku – niewątpliwie mają jeden wspólny mianownik: nieprawidłowe nawyki żywieniowe i obfitującą w cukier dietę. Dieta dziecka powinna zawierać pokarmy, które zaspokoją jego potrzeby żywieniowe i umożliwią wzrost i rozwój organizmu. Produkty spożywcze i napoje o dużej wartości energetycznej, a małej wartości odżywczej, powinny stanowić jedynie sporadyczny dodatek do prawidłowo zbilansowanej diety.
Zdaniem WHO, najczęstsze błędy w żywieniu dzieci polegają na:
– zbyt wczesnym wprowadzaniu produktów zbożowych, mięsa i słodzonych napojów do diety niemowlęcia;
– zbyt małym i zmniejszającym się wraz z wiekiem spożyciem żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzyw oraz owoców (głównym warzywem polskich nastolatków stają się ziemniaki w postaci frytek);
– zbyt wczesnym wprowadzaniu słodyczy do diety dziecka – w wieku 19-24 miesięcy około 60% dzieci spożywa ciastka, 20% – inne słodycze, a 44% – słodzone napoje;
– nieregularnym spożywaniu śniadań, zwiększeniu ilości kalorii pochodzących z przekąsek, zwiększeniu spożycia produktów o małej wartości odżywczej, nadmiernym zwiększaniu porcji posiłków, zwiększeniu spożycia napojów słodzonych, zmniejszeniu spożycia produktów mlecznych, owoców i warzyw (z wyjątkiem ziemniaków) przez starsze dzieci;
– nadmiernym spożyciu cukru, szczególnie przez dzieci w wieku przedszkolnym;
– spożywaniu zbyt małej ilości pierwiastków śladowych, wapnia i potasu, a zbyt dużej ilości sodu w stosunku do zalecanych ilości.
B. Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje", przygotowanego przez analityków ...
Gabinety stomatologiczne mają coraz większą świadomość korzyści, jakie będą wynikać z zatrudnienia higienistki stomatologicznej. O pozycji tego zawodu na rynku mówi nam Sylwia Laskowska, dyrektor Centrum Kształcenia Ustawicznego Samorządu Województwa...
W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...
Struktura przypominająca żuchwę o wymiarach 5 × 3 cm wraz z 8 zębami została wykryta w bezobjawowej torbieli jajnika, którą usunięto u nastoletniej pacjentki. Opis przypadku 15-letniej pacjentki z Nowego Jorku został opublikowany online w czasopiśmie...
W okresie pandemii pracownicy służby zdrowia w USA borykają się z szeregiem wyzwań związanych ze zdrowiem psychicznym. Są m.in. narażeni na większe – niż ogół społeczeństwa – ryzyko wystąpienia depresji. Do takich wniosków doszedł zespół psycholożek ...
Jak poinformował ZUS, liczba e-zwolnień wystawionych od 1 grudnia przekroczy już pół miliona. Zwolnienia papierowe nie sięgnęły progu 1%. Zakład przypomniał, że od grudnia tylko elektroniczne zwolnienia lekarskie są podstawą do wypłaty zasiłku chorob...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji