Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Przewlekłe zapalenie przyzębia a nieprawidłowa dieta

Brak komentarzy | Publikacja:
Przewlekłe zapalenie przyzębia a nieprawidłowa dieta

Przewlekłe zapalenie przyzębia a nieprawidłowa dieta

Zdaniem naukowców, dieta uboga w składniki odżywcze może zwiększyć ryzyko przewlekłego zapalenia przyzębia, a także utrudniać leczenie tej choroby. Do takich wniosków skłaniają wyniki badań prowadzonych w różnych ośrodkach na całym świecie.

Zdrowie jamy ustnej nie powinno być postrzegane w oderwaniu od ogólnego stanu zdrowia. Prawidłowe odżywianie, zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym, jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Pożywienie, w którym brakuje wielu mikroelementów (przede wszystkim witamin C, D, B-kompleks oraz magnezu i wapnia) wpływa niekorzystnie na stan tkanek przyzębia, jest również czynnikiem, który sprzyja rozwojowi próchnicy.

Na przykład, analiza danych zebranych podczas badania nhAneS III (Third National Health and Nutrition Examination Survey), które gromadzi wiedzę na temat ogólnego i stomatologicznego stanu zdrowia populacji amerykańskiej w korelacji z nawykami żywieniowymi wykazała, że osoby z przewlekłym zapaleniem przyzębia spożywały mniej produktów nabiałowych w porównaniu do osób zdrowych. Stwierdzono również istotną zależność między małą zawartością wapnia w diecie a wzrostem zachorowań na periodontitis.

Nie tylko wapń wpływa korzystnie na stan tkanek przyzębia. Badania prowadzone przez niemieckich naukowców z Uniwersytetu w Greifswald ujawniły, że koncentracja magnezu i wapnia w osoczu krwi ma wyraźny wpływ na wartości wskaźników periodontologicznych. Wzrastający stosunek ilości magnezu do wapnia jest znacząco powiązany ze zmniejszeniem głębokości kieszeni przyzębnych, utratą przyczepu łącznotkankowego i liczbą zębów w jamie ustnej.

Istotna jest również odpowiednia podaż witamin. Na przykład niedobór witamin z grupy B przyczynia się do spadku odporności na infekcje oraz zaburzeń w procesach gojenia, co może również wpływać na podatność tkanek przyzębia na patogeny. W utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek przyzębia i redukcji skutków zapalenia niezmiernie ważny jest również właściwy poziom witaminy D i C.

Naukowcy – po analizie wpływu poszczególnych składników odżywczych na organizm – doszli do wniosku, że wyniki leczenia periodontologicznego można poprawić poprzez odpowiednią modyfikację i suplementację diety. W ich opinii codzienny jadłospis powinien opierać się na piramidzie zdrowego żywienia i składać z jak największej ilości świeżych i mało przetworzonych produktów. W skład diety powinny wchodzić przede wszystkim warzywa i owoce, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i nabiałowe, natomiast spożycie mięsa, ryb oraz jajek należy ograniczyć do jednej lub dwóch porcji tygodniowo. Zalecane jest także ograniczenie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe.

Choć rola pożywienia w leczeniu choroby przyzębia nie jest jeszcze dokładnie poznana, wyniki prowadzonych do tej pory badań potwierdzają, że dieta, która chroni przed takimi schorzeniami, jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory czy otyłość, może również pozytywnie wpływać na stan przyzębia i ułatwiać leczenie stanów zapalnych.

 

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Praktyczne algorytmy leczenia zapaleń przyzębia [webinar] Lekarz

Choroby przyzębia to w naszym kraju powszechny problem – szacuje się, że boryka się z nimi nawet 90% społeczeństwa. Podczas webinaru z udziałem dr. n. med. Witolda Jurczyńskiego – specjalisty periodontologii, autora wielu publikacji naukowych z zakre...

przyzębie - Dentonet.pl
Stan zdrowia przyzębia wpływa na powikłania COVID-19 Lekarz

Zależność pomiędzy chorobami przyzębia a schorzeniami ogólnoustrojowymi, w tym chorobami układu krążenia, jest znana od lat i znakomicie opisana w literaturze medycznej. Najnowsze badanie, przeprowadzone przez zespół badaczy z USA wskazuje, że nielec...

ROZWIŃ WIĘCEJ
choroby przyzębia - Dentonet.pl
Choroba przyzębia zwiększa ryzyko raka przełyku i żołądka Lekarz

Pacjenci, którzy przebyli choroby dziąseł są bardziej narażeni na rozwój nowotworów przełyku i żołądka. Do takich wniosków doszli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych, których badania zostały opublikowane na łamach czasopisma „British Medical Journal” (B...

choroby przyzębia - Dentonet.pl
Choroby przyzębia mają związek z rakiem żołądka i przełyku Lekarz

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w USA twierdzą, że osoby z chorobami przyzębia są bardziej narażone na nowotwory przełyku i żołądka. Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w USA przeprowadzili badanie, w którym spr...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji