Próchnica – dziwna choroba zakaźna
Próchnica – dziwna choroba zakaźna
Przypomnijmy, że próchnica jest bakteryjną chorobą zakaźną, która może zostać przeniesiona z jednej osoby na drugą, np. przez pocałunek, używanie wspólnych sztućców lub tej samej szczoteczki do zębów. Zakażenie następuje za pośrednictwem śliny, w której znajdują się chorobotwórcze drobnoustroje, przede wszystkim szczepy bakterii z gatunku Streptococcus mutans, Streptococcus sorbinus i L. acidophilus. W ścianach tych patogenów znajdują się tzw. adhezyny, dzięki którym bakterie te z łatwością przylegają do powierzchni zęba i w sprzyjających okolicznościach ją kolonizują, budując płytkę nazębną. Streptokoki wydzielają również kwas mlekowy, który – zakwaszając środowisko jamy ustnej – sprzyja demineralizacji szkliwa i ułatwia bakteriom wniknięcie w głąb zęba, – co w konsekwencji prowadzi do powstania ubytku.'
Dziwna choroba zakaźna
Wiele osób zadaje sobie pytanie, dlaczego próchnica będąc chorobą zakaźną (podobnie jak dur brzuszny, tyfus czy gruźlica) różni się przebiegiem i sposobem leczenia od innych infekcji, np. jest odporna na antybiotyki? Dlaczego rozwojowi próchnicy nie towarzyszą objawy typowe dla zakażeń bakteryjnych, takie jak wysoka gorączka, silny ból czy dreszcze? Dlaczego naukowcom nie udało się skonstruować skutecznej szczepionki, która chroniłaby nasz organizm przed zakażeniem? Czemu wreszcie – w odróżnieniu od innych chorób bakteryjnych – nasz organizm dość łagodnie reaguje na chorobotwórcze patogeny, a rozwój choroby przebiega pozornie bezobjawowo? I pytanie najważniejsze – czemu po zachorowaniu na próchnicę i jej wyleczeniu nie nabywamy odporności na kolejny atak tej choroby?
Wróg wewnętrzny
Ciekawostką może być fakt, że nawet po zakażeniu się bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy, niekoniecznie musimy od razu zapaść na tę przykrą chorobę. Czemu? Ponieważ w warunkach homeostazy (równowagi fizjologicznej) wiele mikroorganizmów zasiedlających jamę ustną nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Natura wyposażyła nas bowiem w szereg mechanizmów obronnych, ograniczających liczebność niepożądanych drobnoustrojów. W jamie ustnej takim podstawowym czynnikiem obronnym jest ślina – jej cząsteczki, zwane mucynami, aktywnie chronią zęby przed atakiem bakterii. Naukowcy odkryli, że mucyny ograniczają tworzenie się biofilmu, utrzymując bakterie zawieszone w ciekłym ośrodku. To bardzo istotne, bo S. mutans wywołują próchnicę tylko w stanie przyczepionym (czyli tylko wtedy, gdy udaje im się skolonizować szkliwo za pośrednictwem płytki nazębnej).
Tak więc przyjmujemy, że w odróżnieniu od innych chorób infekcyjnych o podłożu bakteryjnym, w których chorobotwórczy zarazek błyskawicznie łamie linie obronne organizmu, a następnie namnaża się w niekontrolowany sposób, zatruwając organizm toksycznymi produktami przemiany materii, próchnica jest spowodowana zaburzeniem równowagi miejscowej flory bakteryjnej. Innymi słowy, do rozwoju choroby dochodzi tylko wtedy, gdy jednocześnie wystąpią cztery czynniki:
– w jamie ustnej pojawią się bakterie powodujące demineralizację twardych tkanek zęba,
– bakterie te znajdą dla siebie sprzyjające warunki rozwoju – czyli dużą ilość cukrów, stanowiących pożywkę węglowodanową niezbędną do produkcji kwasów rozpuszczających szkliwo,
– zęby – ze względu na np. słabe uwapnienie – okażą się podatne na działanie bakterii,
– bakterie będą miały wystarczającą ilość czasu, aby skolonizować szkliwo zębów.
W przypadku chorób zakaźnych spowodowanych przez bakterie istnieją dwie zasadnicze metody postępowania: można dążyć do zwiększenia odporności organizmu zanim dojdzie do ataku patogenu (np. podając szczepionkę) lub podejmować działania minimalizujące ryzyko zakażenie. Tak więc, aby nie dopuścić do rozwoju próchnicy, wystarczy stosować się do zasad profilaktyki. Dbanie o higienę jamy ustnej oraz odpowiednia dieta są – jak to do znudzenia powtarzają dentyści – najskuteczniejszym i najlepszym środkiem zapobiegawczym, chroniącym zęby przed rozwojem próchnicy.
B.Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Po raz pierwszy od ponad pięciu lat w jednym z regionów uznanych za wolne od dzikich szczepów poliowirusa pojawiło się ognisko epidemiczne. Jeśli zestawimy to z informacją, że objawy choroby wywołanej tym wirusem występują średnio u jednej na 150 osó...
Bakterie odpowiadające za chorobę przyzębia mogą również przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera (AD). Do takiego wniosku doszli pochodzący z Tajwanu autorzy artykułu, który opublikowano w czasopiśmie „Journal of Dental Sciences”. Do tej pory ...
W naszej diecie jednoznacznie polecane jest spożywanie ryb: dostarczają one m.in. witamin A, B, D i E, składników mineralnych (takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, selen, jod, fluor) oraz cennych kwasów omega-3. Ich wpływ dotyczy również zdrowia j...
Zgodnie z wynikami badania, które zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Environmental Research and Public Health”, niska masa kostna u dorosłych osób w średnim wieku może być związana z występowaniem choroby przyzębia....
Towarzystwa stomatologiczne powinny opracować formalne wytyczne na temat postępowania u pacjentów z chorobami przyzębia ze stanem zapalnym utrzymującym się po skalingu i root planingu. To wniosek płynący z komentarza opublikowanego w czasopiśmie „Jo...
Borykający się z chorobą Parkinsona pensjonariusze domu opieki Magnolia Springs w mieście Florence w stanie Kentucky (USA) zyskali ciekawą pomoc w utrzymywaniu higieny jamy ustnej. Studenci z pobliskiego Ignite Institute zaprojektowali dla nich specj...
O próchnicy w ostatnich latach zaczęto mówić jako o chorobie cywilizacyjnej. Nieodpowiednia dieta oraz brak wiedzy na temat prawidłowej profilaktyki sprawiają, że ponad 90 proc. dzieci i nastolatków zderza się z tym problemem. A przecież można temu z...
Choroby przyzębia są drugą po próchnicy chorobą prowadząca do utraty zębów u osób po 40. roku życia. Zapalenie przyzębia rozwija się w wyniku zakłócenia równowagi pomiędzy patogenami płytki nazębnej a mechanizmami obronnymi gospodarza. Dużą rolę odgr...
Zmiany w rysach twarzy i sylwetce, powiększony nos i język, pogrubiałe usta, rosnące dłonie i stopy, poszerzające się przerwy między zębami – to charakterystyczne objawy akromegalii nazywanej chorobą gigantów. Rokrocznie w Polsce rozpoznaje się ok. 2...
– Półpasiec nie jest chorobą łagodną, w stanie ostrym wywołuje silne bóle i może doprowadzić do groźnych powikłań – ostrzegają eksperci z okazji przypadającego w dniach 26 lutego - 3 marca Tygodnia Wiedzy o Półpaścu. Półpasiec to choroba zakaźna, do...
Wykrzywione kości, deformacje szkieletu, nawracające złamania, przedwcześnie wypadające zęby, osłabione mięśnie, problemy z poruszaniem się, nieustanny ból – tak objawia się hipofosfatazja (HPP), ultrarzadkie schorzenie genetyczne, zwane też chorobą ...