Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Próchnica butelkowa – co trzeba wiedzieć o tym schorzeniu?

1 komentarz | Publikacja:
Próchnica butelkowa – co trzeba wiedzieć o tym schorzeniu?

Próchnica butelkowa – co trzeba wiedzieć o tym schorzeniu?

Wśród znacznej części naszego społeczeństwa wciąż pokutuje przekonanie, że próchnica to choroba osób dorosłych. Tymczasem jedna z jej odmian – a mianowicie próchnica butelkowa – jest schorzeniem atakującym już niemowlęta, u których dopiero pojawiają się pierwsze ząbki. Oto kilka praktycznych wiadomości dotyczących próchnicy butelkowej, jej przyczyn, objawów i leczenia.

Na początek ostrzeżenie dla rodziców – próchnicy butelkowej absolutnie nie wolno lekceważyć! Jeśli zaatakuje ona choć jeden ząb mleczny u dziecka i nie zostanie wyleczona, istnieje duże ryzyko, że szybko przeniesie się na pozostałe ząbki. Jej rozwój i związana z tym konieczność ewentualnego usunięcia mleczaków może już jednak mieć bardzo poważne konsekwencje, takie jak problemy z prawidłowym wyrzynaniem zębów stałych czy wady zgryzu.

Próchnica butelkowa – przyczyny

Próchnica butelkowa jest wywoływana przez bakterie bytujące w jamie ustnej, szczególnie te z rodziny Streptococcus mutans. Odżywiają się one cukrami, zwłaszcza sacharozą, glukozą oraz fruktozą. Ubocznym efektem metabolizmu bakterii są kwasy niszczące szkliwo, a stąd już prosta droga do próchnicy butelkowej. Najbardziej narażone są na nią dzieci, których rodzice zaniedbują kwestię higieny jamy ustnej u maluchów – sporo cukrów zawiera w swoim składzie mleko, czyli podstawowy składnik diety niemowląt. Aby zminimalizować ryzyko rozwoju próchnicy butelkowej wystarczy po każdym karmieniu przemywać buzię dziecka gazikiem nasączonym naparem z rumianku – jest to roślina o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Należy również zwracać uwagę na to, aby dziecko nie zasypiało z butelką w buzi. W przypadku dzieci starszych, warto jak najszybciej ograniczyć karmienie nocne (a jeśli jest to konieczne – pamiętać o przemyciu buzi po posiłku) oraz oduczać malucha korzystania z tzw. kubków-niekapków.

Próchnica butelkowa – objawy

Pierwsze objawy próchnicy butelkowej można łatwo przeoczyć – są to bowiem niewielkie, białe lub brązowe kropki, pojawiające się najczęściej na górnych jedynkach w pobliżu dziąseł. Choroba ta jednak szybko postępuje i w krótkim czasie może zajmować coraz większe powierzchnie na wszystkich ząbkach mlecznych. Jeśli rodzice zauważą tego typu symptomy u swoich pociech, powinni jak najszybciej udać się do dentysty. Pierwsza wizyta u stomatologa jest zresztą polecana tuż po rozpoczęciu okresu ząbkowania – lekarz będzie mógł sprawdzić, czy przebiega ono w sposób prawidłowy i w porę zareagować na ewentualne zmiany próchnicowe.

Próchnica butelkowa – leczenie

Współczesna stomatologia oferuje wiele skutecznych sposobów leczenia próchnicy butelkowej. Jednym z nich jest lapisowanie zębów, czyli impregnowanie ich (nasączanie) roztworem azotanu srebra o stężeniu 40%. Z biegiem czasu srebro z roztworu wytrąca się, a ponieważ ma bardzo silne działanie bakteriobójcze, hamuje rozwój choroby. Niestety, skutkiem ubocznym lapisowania zębów jest ich nieestetyczny, ciemny kolor.

Próchnica butelkowa – profilaktyka

Aby uchronić dziecko przed przykrymi konsekwencjami próchnicy butelkowej, należy wprowadzać w życie podstawowe zasady profilaktyki. Najważniejsza jest oczywiście regularna higiena jamy ustnej – początkowo z użyciem naparu z rumianku, a później z wykorzystaniem silikonowej szczoteczki o miękkim włosiu nakładanej na palec osoby dorosłej oraz pasty do zębów dla dzieci. Należy unikać karmienia dziecka sztućcami lub pokarmem, które wcześniej znajdowały się w jamie ustnej osoby dorosłej – w ten sposób łatwo bowiem przenieść do buzi dziecka bakterie wywołujące próchnicę. To samo tyczy się smoczka: zamiast go oblizywać, np. po upuszczeniu na podłogę, lepiej przepłukać go pod strumieniem bieżącej wody. Ważna jest również prawidłowa dieta, bogata w wapń, fosfor oraz witaminy.

Pojawia się na zębach do 3. roku życia i jest efektem nieprawidłowej diety dziecka oraz mamy w czasie ciąży. O próchnicy butelkowej – przyczynach, skutkach i sposobach leczenia mówi doktor Dorota Grodecka.

AF

Fot. mariagarzon, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

unit 4 850x638
Biofilm w przewodach unitów stomatologicznych - co trzeba wiedzieć? Lekarz

Unity stomatologiczne zasilane wodą są źródłem aerozolu wodno-powietrznego, który może być rezerwuarem różnych mikroorganizmów, również chorobotwórczych. W celu przeciwdziałania powstawaniu zakażeń powinno uwzględniać się jakość wody i wymagania w za...

Dentonet - guma do żucia: pomaga czy nie
1 lutego - światowy dzień gumy do żucia. Co trzeba wiedzieć o gumie? Pacjent

Żujemy ją z kilku powodów - chcemy odświeżyć oddech, poczuć przyjemny smak, oczyścić zęby po posiłku. Tymczasem guma bez cukru jest przede wszystkim jedną z metod przeciwdziałania próchnicy, którą zalecają eksperci. Rekomenduje ją Polskie Towarzystwo...

e-skierowanie - Dentonet.pl
E-skierowanie od jutra obowiązkowe - co trzeba wiedzieć? Lekarz

Od 8 stycznia 2021 r. wszystkie skierowania będą wystawiane w postaci elektronicznej. Według ustawodawcy, wdrożenie tego rozwiązania niesie szereg korzyści dla pacjentów i lekarzy. Jest to m.in. oszczędność czasu i zmniejszenie biurokracji. E-skier...

ROZWIŃ WIĘCEJ
5 sposobów na zdrowe zęby - Dentonet.pl
5 sposobów na zdrowe zęby - co trzeba o nich wiedzieć? Pacjent

Świadomość Polaków odnośnie zdrowia jamy ustnej wciąż pozostawia wiele do życzenia – myjemy zęby niedokładnie i za rzadko, dentystę odwiedzamy dopiero wtedy, gdy coś zaczyna nas boleć, nie dbamy też o jakość spożywanych posiłków. Tymczasem wystarczy ...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

zatrzymane ósemki
Zatrzymane ósemki i ich ewentualne powikłania - co trzeba wiedzieć? Pacjent

Zęby mądrości, czyli trzecie zęby trzonowe, najczęściej pojawiają pomiędzy 17. a 25. rokiem życia. U niektórych pacjentów wyrzynają się częściowo lub nie wyrzynają wcale, stając się przyczyną różnych powikłań oraz dolegliwości. Zatrzymane ósemki to g...

150 lat amalgamatów stomatologicznych - co trzeba o nich wiedzieć? Pacjent

Tworzone ze stopu srebra, rtęci, cyny i miedzi, wykorzystywane w stomatologii od ponad 150 lat. W zębie mogą przetrwać nawet 30 lat. Mowa oczywiście o amalgamatach stomatologicznych. Ze względu na szkodliwy wpływ rtęci na organizm człowieka w wielu k...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz