Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Suplementy diety i preparaty witaminowe nie wchłaniają się do organizmu

Publikacja:
Suplementy diety i preparaty witaminowe nie wchłaniają się do organizmu

Suplementy diety i preparaty witaminowe nie wchłaniają się do organizmu

Większość preparatów witaminowych i mineralnych po spożyciu nie wchłania się do organizmu. Przykładowo, przyswajalność witaminy C z tabletki wynosi najwyżej kilkanaście procent, z kolei jabłka około 90% mówi PAP dr Tomasz Podgórski z Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu.

– Preparaty witaminowe i mineralne nie są tym samym, czym są w produktach spożywczych. Dla przykładu, przyswajalność witaminy C z tabletki wynosi od kilku do najwyżej kilkunastu procent. W odniesieniu do tej samej zawartości witaminy C w jabłku ta przyswajalność wynosi około 90% –  powiedział dr Podgórski.

Biochemik zwrócił uwagę, że wchłanianie tych składników odżywczych uzależnione jest od wszystkich substancji pomocniczych, które biorą udział w przyswajalności tych preparatów, a konkretnie we wchłanianiu tych preparatów w jelitach. Bogate w nie są owoce i warzywa, w przeciwieństwie do suplementów diety, które często składają się z jednego składnika. – Dlatego jeśli zdecydujemy się zażywać tego typu produkty, wybierajmy te zawierające kilka składników, np. magnez z witaminą B6. Sugeruję też zaopatrywanie się w suplementy tylko w aptekach – dodał.

Mimo że, w ocenie poznańskiego naukowca, preparaty witaminowe i mineralne w większości przypadków nie wpływają pozytywnie na stan zdrowia, w krajach wysoko rozwiniętych, również w Polsce, stale rośnie ich sprzedaż. – Ten wzrost wynosi, w zależności od kraju, od kilku do kilkudziesięciu procent w ciągu roku – stwierdził dr Podgórski.

Rynek suplementów do poprawy

Naukowiec odniósł się też do opublikowanego w lutym raportu NIK na temat dopuszczania suplementów do obrotu handlowego. Preparaty dostępne komercyjnie, głównie witaminowe i mineralne, niestety nie są objęte większą kontrolą w naszym państwie. Co z tego wynika? – W takim preparacie może znaleźć się dosłownie wszystko, może również nie być samej substancji, która jest deklarowana przez producenta – zwrócił uwagę.

NIK stwierdziła, że rynek suplementów diety wymaga pilnej poprawy regulacji dotyczących tych produktów. Badania laboratoryjne takich preparatów zlecone przez NIK wykazały, że wiele suplementów nie posiada cech deklarowanych przez producentów. Zdarzają się też po prostu szkodliwe dla zdrowia. Izba wskazała też, że „obok rzetelnych preparatów” zarówno w sprzedaży internetowej, ale także w sklepach stacjonarnych i aptekach, obok znajdowały się suplementy diety zafałszowane, zawierające np. bakterie chorobotwórcze. – Nawet sportowcom zalecam, aby uzupełniali niedobory substancji poprzez naturalne źródła diety. Takim przykładem może być witamina C. Wystarczy zjeść niewielką ilość papryki czy natki pietruszki, aby zaspokoić w 100% dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Podobnie jest np. w przypadku wapnia czy magnezu. Przy odpowiedniej tolerancji na mleko dobrym rozwiązaniem jest spożywanie produktów mlecznych, czyli jogurtów i kefirów – powiedział dr Podgórski.

W maju 2011 r. weszła w życie unijna dyrektywa w sprawie tradycyjnych produktów ziołowych. Zgodnie z nią, w krajach Unii Europejskiej sprzedawać można tylko zarejestrowane leki ziołowe. Przy rejestracji produktu, trzeba wykazać, że był bezpiecznie stosowany przez co najmniej 30 lat, z czego 15 lat w Unii.

Oprac. AF na podst. PAP Nauka w Polsce

Fot. jarmoluk, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Anna Makowka
Płytka bakteryjna i jej wpływ na zdrowie ogólne organizmu Asysta

– Płytka bakteryjna to nie tylko zagrożenie dla zdrowia jamy ustnej, ale również dla zdrowia całego organizmu. Przyzębie jest bardzo mocno unaczynione, więc bakterie z kieszonek dziąsłowych mogą z łatwością przedostawać się nawet do najdalej położony...

dieta
Kaloryczność codziennej diety a objawy choroby dziąseł Lekarz

Niedawne badanie naukowców reprezentujących kilka ośrodków (Londyn, Liverpool, Barcelona, Los Angeles) sugeruje, że obniżenie podaży kalorii – nawet do poziomu około 1300 dziennie – może być pomocne w ograniczeniu objawów choroby dziąseł, miejscowo i...

ROZWIŃ WIĘCEJ
preparaty odontotropowe
Preparaty odontotropowe Pacjent

Preparaty odontotropowe to substancje, które stosuje się w biologicznym leczeniu miazgi, mającym na celu zachowanie jej życiowych oraz biologicznych funkcji. Miazga to silnie ukrwiona i unerwiona tkanka wypełniająca jamę zęba. Pełni ona przede wszys...

chipsy
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona...

wady zgryzu
Rola prawidłowego zgryzu w utrzymaniu równowagi funkcjonalnej organizmu Lekarz

Istnieje wyraźny związek pomiędzy wadami zgryzu a równowagą, stabilnością i postawą ciała – udowodnili badacze z trzech krakowskich uczelni. Dlatego lecząc i diagnozując wady postawy, należy spojrzeć na pacjenta holistycznie, a nie tylko przez pryzma...

dieta
Czy popularne diety wywołują problemy stomatologiczne? Asysta

Według ustaleń przedstawionych przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Badań Stomatologicznych, Jamy Ustnej i Twarzy (International Association for Dental, Oral and Craniofacial Research; IADR), niektóre cieszące się obecnie dużą popularnością diety mogą...

witamina D
Jak witamina D wpływa na proces starzenia organizmu? Lekarz

W jaki sposób witamina D chroni przed najpowszechniejszymi chorobami i jednocześnie sprzyja zdrowemu starzeniu się? Kluczem do wyjaśnienia mechanizmu może być powiązanie indywidualnej reakcji organizmu na witaminę D z immunokompetencją, czyli wysoką ...