Jeszcze w tym roku powstanie Centrum Dietetyczne Online
Jeszcze w tym roku powstanie Centrum Dietetyczne Online
Jeszcze w tym roku, najprawdopodobniej pod koniec grudnia, rozpocznie działalność Centrum Dietetyczne Online, w którym porad będą udzielać profesjonalni dietetycy – zapowiedział w piątek w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. Mirosław Jarosz.
Centrum to inicjatywa IŻŻ. – W gąszczu wielu dostępnych w sieci informacji dotyczących odżywiania się i diet chcemy uczynić powszechnie dostępnym profesjonalne poradnictwo dietetyczne – powiedział na spotkaniu z dziennikarzami prof. Jarosz. Przewiduje się, że tygodniowo udzielonych zostanie kilkaset porad. Na tyle na razie pozwalają środki, jakie Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie uzyskał z Narodowego Programu Zdrowia 2016-2010.
Centrum Dietetyczne Online – jak będzie działać?
Do dyspozycji internautów przez 6 dni w tygodniu,12 godzin dziennie będzie dostępnych sześciu profesjonalnych dietetyków, którzy za pośrednictwem sieci będą udzielać specjalistycznych konsultacji. Wystarczy zgłosić się zainteresowanie uzyskania porady, a Centrum Dietetyczne Online zaproponuje do wyboru kilka dogodnych terminów.
W uzgodnionym dniu dietetyk skontaktuje się online z zainteresowaną poradą osobą. Rozmowa może przebiegać podobnie jak za pośrednictwem Skype’a lub jedynie głosowo, jak przez telefon. Po pierwszej konsultacji w razie potrzeby w taki sam sposób będzie można umówić się na kolejną poradę.
Prof. Jarosz podkreślił, że Centrum ma się przyczynić do umocnienia roli profesjonalnego dietetyka w społeczeństwie, jak i w całym systemie ochrony zdrowia. – Poradnictwo dietetyczne powinno być stałym elementem skoordynowanej podstawowej opieki zdrowotnej, jak i leczenia specjalistycznego w szpitalach – przekonywał.
Polacy wymagają wsparcia dietetycznego
Zdaniem dyrektora IŻŻ, co najmniej 20 mln Polaków wymaga porady dietetycznej, ponieważ cierpi na związane z nieprawidłowym odżywianiem choroby przewlekłe, takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, próchnica czy hipercholesterolemia (podwyższony poziom lipidów). 18 mln naszych rodaków ma nadwagę lub otyłość, na nadciśnienie choruje 9 mln osób, a cukrzyca występuje u około 3 mln Polaków. – Leczenie tych schorzeń, szczególnie w początkowym okresie, w 70-80% zależy od zmiany diety i stylu życia – dodał prof. Jarosz. Powiedział, że żywienie jest najważniejszym czynnikiem zdrowia, a upowszechnienie profesjonalnego poradnictwa dietetycznego może stać się nową jakością w polskiej służbie zdrowia.
Dyrektor Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w IŻŻ dr n. med. Lucyna Pachocka powiedziała, że w Polsce wciąż nie jest doceniana rola dietetyka w zachowaniu zdrowia. Zawód dietetyka nie jest prawnie chroniony tak jak np. w USA, gdzie wymagane jest zdanie egzaminu państwowego. – W styczniu 2017 r. skierowano do ministra zdrowia projekt ustawy o zawodzie dietetyka. Sprawa regulacji tego zawodu ma być procedowana razem z regulacją innych zawodów medycznych, które nie mają jeszcze umocowań prawnych – przypomniała specjalistka. Dodała, że porada dietetyczna nie jest refundowana przez Narodowy Fundusz Zdrowia, co znacznie ogranicza jej dostępność. Brakuje również weryfikacji kompetencji zawodowych osób posługujących się tytułem „dietetyk” oraz kontroli jakości usług świadczonych w tym zakresie. Każda osoba może otworzyć poradnię dietetyczną.
Brakuje dietetyków
Według przedstawionych na konferencji danych Centrum Informacyjnego Ochrony Zdrowia, w Polsce w 2013 r. było zaledwie 849 dietetyków z wyższym wykształceniem. W 2012 r. w placówkach służby zdrowia na jednego dietetyka przypadało prawie 6,6 tys. pacjentów (Biuletyn Statystyczny Ministerstwa Zdrowia, 2016).
Eksperci podkreślili, że lekarze nie mają czasu ani odpowiednich kompetencji, żeby udzielać pacjentom porad dietetycznych. Nie wszyscy są też przekonani do tego, że sposób odżywiania się można skutecznie modyfikować z pożytkiem dla stanu zdrowia. – Mamy dowody na to, że zmiana diety chroni przed wieloma chorobami. Przykładem są nowotwory. Oceniamy, że w ostatnich kilkudziesięciu latach 313 tys. Polaków uniknęło związanych z żywienie chorób nowotworowych, szczególnie przewodu pokarmowego, do czego przyczyniło się m.in. większe spożyciu warzyw i owoców. Dało to oszczędności sięgające 10 mld zł wynikające z tego, że uniknięto leczenia onkologicznego, jakie trzeba byłoby zastosować w tak dużej grupie osób – przekonywał prof. Jarosz.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
Oprac. AF na podst. PAP Nauka w Polsce (Zbigniew Wojtasiński)
Fot. silviarita, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wiceminister zdrowia Józefa Szczurek-Żelazko wystosowała do wojewodów pismo, w którym prosi o pilne wyznaczenie podmiotów udzielających świadczeń stomatologicznych w sytuacjach nagłych pacjentom z podejrzeniem zakażenia SARS-CoV-2, w trakcie kwaranta...
W dniach 25-28 czerwca lekarze dentyści będą mogli wziąć udział w wydarzeniu, jakiego jeszcze nie było – I Konferencji Dentonet Online. W ciągu czterech dni największe autorytety polskiej stomatologii podzielą się z uczestnikami swoją wiedzą i doświa...
Jeszcze w tym roku w szkole podstawowej nr 15 przy ul. Paderewskiego w Toruniu powstanie gabinet stomatologiczny. Wyposażenie gabinetu oraz działania edukacyjne w zakresie profilaktyki stomatologicznej będą dofinansowane przez ministerstwo zdrowia.To...
W dniach 25-28 czerwca zapraszamy na I Konferencję Dentonet Online – w ciągu czterech dni dla zarejestrowanych uczestników udostępnionych zostanie aż 20 wykładów przygotowanych przez największe autorytety polskiej stomatologii! Do udziału w Konferen...
To już dziś - wielka inauguracja I Konferencji Mistrzów Stomatologii! Zaczynamy wydarzeniem, jakiego w polskiej stomatologii jeszcze nie było – Scanning Evening Show. Przed jego rozpoczęciem udało nam się chwilę porozmawiać z prowadzącym warsztat lek...
Od piątej edycji największej w Polsce konferencji dla higienistek i asystentek stomatologicznych Asysdent minęły już dwa miesiące. To dobry czas na podsumowanie. Można przypomnieć statystyki, takie choćby jak imponująca liczba 1040 uczestników, ale t...
Na terenie kampusu Uniwersytetu Medycznego w Lublinie przy ul. Chodźki 6 powstanie nowa siedziba Stomatologicznego Centrum Klinicznego. Umowę na zaprojektowanie i wybudowanie obiektu z firmą Strabag, która zrealizuje inwestycję, podpisali rektor Uniw...
Pacjentka, która marzyła całe życie o nowym uśmiechu dostała go w 1 dzień... To nie fake... Emocje pacjentki prawdziwe, nasza radość prawdziwa, my jesteśmy prawdziwi... To co wirtualne zamieniamy w rzeczywistość z pasją i zaangażowaniem... Zobacz jak...
Takie pytania i przygnębiający nastrój niepewności są dziś powszechne wśród lekarzy dentystów. Zamknięte gabinety lub ich działalność ograniczona do minimum to oczywiste straty finansowe. Najgorsza jest chyba niepewność - bo nikt odpowiedzialny dziś ...
Diagnoza pacjenta w gabinecie stomatologicznym niekiedy wymaga – zwłaszcza w bardziej złożonych przypadkach – uzyskania opinii innego lekarza. Może być to jednak trudne: trzeba ponownie umówić się na wizytę, co wymaga czasu i generuje dodatkowe koszt...
Edukacja pacjentów w zakresie zapobiegania próchnicy to za mało – dowodzą naukowcy z Cochrane Public Health Group. Konieczne są również zabiegi fluoryzacyjne oraz ograniczenie spożycia cukru.O badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Cochrane Pub...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji