Poradnik Stomatologiczny 5/2003
Poradnik Stomatologiczny 5/2003
W numerze m. in.:
lek. stom. Tomasz Gładysz, dr hab. med. Jadwiga Stypułkowska, prof. CMUJ, dr n. med. Jerzy Walocha, dr n. med. Andrzej Gryglewski, dr n. biol. Janusz Skrzat – Anatomiczne aspekty dróg czucia bólu z narządów i tkanek jamy ustnej oraz najczęściej stosowane metody znieczulenia miejscowego w tym obszarze. | str. 5-12 |
Dr n. med. Henryk Sułkowski – Homeopatia w stomatologii (Rzecz o niewykorzystanych możliwościach leczniczych). | str. 14-16 |
Dr n. med. Halina Kwapińska, dr n. med. Joanna Zarzecka, dr n. med. Danuta Fijał, lek. stom. Agnieszka Szpakowska, lek. stom. Bożna Szul – Frekwencja i intensywność próchnicy u dzieci krakowskich szkół. | str. 18-22 |
Dr n. med. Małgorzata Pihut – Etiologia patologicznego starcia zębów. | str. 23-26 |
Mgr Mateusz Borowiec – Biopsychospołeczny model zaburzeń czynnościowych układu stomatologicznego. | str. 28-31 |
dr n. med. Barbara Kęsek, dr n. med. Dagmara Darczuk, dr n. med. Joanna Zarzecka – Ocena preparatu Kernosan w leczeniu wspomagającym wybranych schorzeń błony śluzowej jamy ustnej. | str. 32-34 |
PTSS w Internecie. | str. 36 |
Zamówić ten numer i prenumeratę można na stronie Wydawnictwa Kwieciński: www.kwiecinski.pl
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Pandemia koronawirusa zdecydowanie zmieniła plany wakacyjne wielu osób i z pewnością spora część z nich ze względu na utrudnienia podczas wyjazdów zagranicznych swój urlop spędzi w kraju. Dlatego tegoroczna wersja „Wakacyjnego Poradnika Pacjenta” od ...
Zakupy przez Internet z roku na rok zyskują na popularności – i to nie tylko wśród zwykłych, prywatnych konsumentów, ale także przez osoby prowadzące własną działalność. W sieci coraz częściej materiały, sprzęt i akcesoria kupują również lekarze stom...
Poranny pośpiech i łyk gorącej kawy albo nagły głód i kęs gorącego posiłku – w takich sytuacjach nietrudno o poparzenia jamy ustnej: języka, wewnętrznej strony policzków albo podniebienia. Wówczas pojawia się ból, zaczerwienienia, a niekiedy także bi...
Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...
Nieświeży oddech – zwany fachowo halitozą – to krępująca dolegliwość, która może mieć wpływ na życie zawodowe i prywatne. Według statystyk, z problemem tym boryka się okresowo nawet 80% osób na całym świecie. Przyczyny nieświeżego oddechu mogą być ro...
„Próchnica na patyku” – tymi słowami ojciec Willy’ego Wonki z filmu „Charlie i fabryka czekolady” określa cukierki i lizaki, które w trosce o zdrowie syna spala w kominku. Dentyści również przestrzegają przed słodyczami, których nadmierne spożywanie ...
Zachodniopomorski oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia opublikował czwarte już wydanie poradnika stomatologicznego dla dzieci i kobiet w ciąży.Poradnik "Aby zdrowy uśmiech mieć, trzeba tylko chcieć" zawiera najważniejsze zalecenia w kierunk...
Nasz pracodawca może zaoferować nam możliwość zakupu ubezpieczenia grupowego. Czy taka oferta się opłaca? Na czym właściwie polega ubezpieczenie grupowe? Sprawdzamy, czy jest to korzystne rozwiązanie i czy warto się na taką opcję decydować. Zanim zd...
Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...
Szczoteczki elektryczne były pierwotnie zaprojektowane i produkowane dla osób częściowo sparaliżowanych lub o ograniczonej sprawności manualnej. Pierwsze modele powstały już pod koniec lat dwudziestych ubiegłego wieku. Wygoda stosowania i dalece bard...
Wady zgryzu są jednymi z tych dolegliwości, które mogą powodować liczne kompleksy. Mogą przyczynić się do tego, że zaczniesz się rzadziej uśmiechać, mniej mówić, a twoje relacje z innymi osobami nie będą dla ciebie zbyt komfortowe. Jednak taką sytuac...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji