Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie

W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie

Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością.

Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg cukru – najwięcej od 28 lat. Równocześnie wydajemy miliardy złotych na leczenie otyłości i jej powikłań. Dlatego rozważa się próbę sterowania rynkiem w taki sposób, aby promować produkty zdrowe. – Ma w tym pomóc specjalne opodatkowanie naliczane od zawartości szkodliwych składników, takich jak cukier, sól czy niektóre tłuszcze. W Europie stosują go m.in. na Węgrzech, w Niemczech, Francji w Wielkiej Brytanii i Irlandii – informuje dziennik.pl. Pomysł taki pojawił się już cztery lata temu, wtedy mówiono jednak o opodatkowaniu słodzonych napojów gazowanych.

Resorty finansów i zdrowia potwierdziły, że prowadzą analizy w tej sprawie, jednak żaden projekt prawnej regulacji nie jest obecnie opracowywany. 

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

AF

Fot. ulleo, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

żywność prozdrowotna - Dentonet.pl
Żywność prozdrowotna w walce z chorobami? Asysta

Maślanka z dodatkiem morwy, czekolada z pro- i prebiotykami czy ptasie mleczko z dodatkiem stewii – to niektóre przykłady żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej, opracowanej przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.Żywność jest dziś n...

słodzik
Sztuczne substancje słodzące mogą zaburzać florę bakteryjną jelit Asysta

Jak twierdzą naukowcy z Izraela i Singapuru, sześć najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących – aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K – niekorzystnie wpływa na niezbędne człowiekowi bakterie jelitowe.Jak dowodzą nau...

podjadanie
Podjadanie między posiłkami jedną z przyczyn próchnicy u dzieci Asysta

Zbyt częste podawanie dzieciom przekąsek między posiłkami może wyrobić w nich nawyk ciągłego podjadania. Konsekwencją często jest próchnica w okresie dziecięcym oraz nadwaga lub otyłość w wieku nastoletnim. Dietetycy radzą też, aby od najmłodszych la...

ROZWIŃ WIĘCEJ
jogurty
Leeds University: jogurty "bio" i "organiczne" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Universit...

węglowodany (1)
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia Asysta

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...

dieta
Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których z...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres