Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie

GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru.

Na zakup cukru i wyrobów zawierających duże jego ilości Polacy wydali w 2017 r. średnio 348,9 zł miesięcznie – o 5% więcej niż rok wcześniej. Stanowi to ponad 10% wydatków na żywność. Największy udział w tych wydatkach mają napoje bezalkoholowe i soki (36%) oraz czekolady i wyroby czekoladowe (ok. 20%), cukier (9,4%) i lody (8,8%) – poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Całkowite spożycie cukru i jego wyrobów w 2017 r. według danych GUS-u wyniosło 44,5 kg na osobę i było największe w historii. Eksperci IERiGŻ oceniają, że w 2018 r. spożycie to wzrośnie do 47,5 kg na osobę i będzie o 6,5% wyższe niż rok wcześniej.

Natomiast po raz pierwszy od wielu lat w I półroczu 2018 r. wzrosła konsumpcja cukru w gospodarstwach domowych, czemu sprzyjały bardzo niskie ceny. Średnio spożycie zwiększyło się w analogicznym okresie 2017 r. o 9,3% – do 5,28 kg na osobę.

W pierwszych sześciu miesiącach u.br. kontynuowany był wzrost popytu na produkty o dużej zawartości cukru. W największym stopniu zwiększyła się konsumpcja lodów (o 22%) i miodu; o 5% –  dżemów, marmolad oraz słodzonych napojów bezalkoholowych.

Wzrost konsumpcji spowodowany był niskimi cenami. Według danych IERiGŻ, średnia cena zbytu workowanego cukru w 2018 r. wyniosła 1,63 zł/kg i była o 30% niższa niż przed rokiem. Tani cukier na rynku krajowym wynikał z sytuacji na światowym rynku cukru.

Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by w każdym przedszkolu w Polsce była możliwość szczotkowania zębów po każdym posiłku. To efekt wysokiego wskaźnika próchnicy wśród polskich dzieci. Co jest tego przyczyną? Okazuje się, że nie bez winy są rodzice i ich „niechęć” do stomatologów.

Oprac. AF na podst. www.naukawpolsce.pap.pl

Fot. moritz320, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

podatek od cukru - Dentonet.pl
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru Lekarz

Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...

Prasówka DENTONET

Cześć tu Olek z DENTONET,łapcie garść linków do artykułów, o których mówiłem Wam w Instagram Stories: Sobota 9-11-2019Podatek od produktów wysokosłodzonych w Polsce coraz bardziej realny?Piątek 8-11-2019„Opieka stomatologiczna nad uczniami w pra...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Podatek od produktów wysokosłodzonych w Polsce coraz bardziej realny? Lekarz

Na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego pojawiło się stanowisko krajowego konsultanta ds. zdrowia publicznego Jarosława Pinkasa, w którym wzywa on do dyskusji na temat wprowadzenia w naszym kraju regulacji mających na celu ograniczeni...

ROZWIŃ WIĘCEJ
słodzone napoje - Dentonet.pl
Business Insider: Singapur zakaże reklamy słodzonych napojów Lekarz

Singapur będzie pierwszym na świecie państwem, które wprowadzi zakaz reklamowania napojów o wysokiej zawartości cukru. Nowe przepisy mają wejść w życie już w przyszłym roku – informuje Business Insider.Rząd Singapuru zdecydował się na wprowadzenie ta...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres