GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie
W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru.
Na zakup cukru i wyrobów zawierających duże jego ilości Polacy wydali w 2017 r. średnio 348,9 zł miesięcznie – o 5% więcej niż rok wcześniej. Stanowi to ponad 10% wydatków na żywność. Największy udział w tych wydatkach mają napoje bezalkoholowe i soki (36%) oraz czekolady i wyroby czekoladowe (ok. 20%), cukier (9,4%) i lody (8,8%) – poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
Całkowite spożycie cukru i jego wyrobów w 2017 r. według danych GUS-u wyniosło 44,5 kg na osobę i było największe w historii. Eksperci IERiGŻ oceniają, że w 2018 r. spożycie to wzrośnie do 47,5 kg na osobę i będzie o 6,5% wyższe niż rok wcześniej.
Natomiast po raz pierwszy od wielu lat w I półroczu 2018 r. wzrosła konsumpcja cukru w gospodarstwach domowych, czemu sprzyjały bardzo niskie ceny. Średnio spożycie zwiększyło się w analogicznym okresie 2017 r. o 9,3% – do 5,28 kg na osobę.
W pierwszych sześciu miesiącach u.br. kontynuowany był wzrost popytu na produkty o dużej zawartości cukru. W największym stopniu zwiększyła się konsumpcja lodów (o 22%) i miodu; o 5% – dżemów, marmolad oraz słodzonych napojów bezalkoholowych.
Wzrost konsumpcji spowodowany był niskimi cenami. Według danych IERiGŻ, średnia cena zbytu workowanego cukru w 2018 r. wyniosła 1,63 zł/kg i była o 30% niższa niż przed rokiem. Tani cukier na rynku krajowym wynikał z sytuacji na światowym rynku cukru.
Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by w każdym przedszkolu w Polsce była możliwość szczotkowania zębów po każdym posiłku. To efekt wysokiego wskaźnika próchnicy wśród polskich dzieci. Co jest tego przyczyną? Okazuje się, że nie bez winy są rodzice i ich „niechęć” do stomatologów.
Oprac. AF na podst. www.naukawpolsce.pap.pl
Fot. moritz320, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak wynika z badania CBOS-u, w ciągu sześciu miesięcy poprzedzających badanie dentystę odwiedziło 53% ankietowanych. Stomatologia wciąż pozostaje jedyną dziedziną medycyny, w której zdecydowanie przeważa leczenie prywatne. W ciągu sześciu miesięcy po...
W lipcu 2020 r. ceny usług stomatologicznych wzrosły aż o 14,2% w stosunku do lipca ubiegłego roku – wynika z danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny. W lipcu 2020 r. ceny dóbr i usług konsumpcyjnych były średnio o 0,2% niższe niż w cz...
- Skoro statystyczny Polak myje zęby 47 sekund, to gdzie jest tutaj czas na właściwą higienę języka? - pyta retorycznie dypl. hig. stom. Tomasz Benke. Czym mogą skutkować zaniedbania w tej kwestii?...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......
Według raportu przygotowanego na zlecenie rządu Wielkiej Brytanii i organizację Wellcome Trust, już prawie 700 tys. osób rocznie umiera z powodu infekcji wywoływanych przez oporne na antybiotyki bakterie. Jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie działan...
W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...
Zgodnie z finalnymi danymi GUS-u, w czerwcu br. inflacja w Polsce zwiększyła się do 3,3% wobec 2,9% w maju. Wpływ na to miały m.in. rosnące ceny związane z ochroną zdrowia - usługi stomatologiczne zdrożały o 14,7% rok do roku. Jak twierdzą analitycy...
W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...
Tylko co trzeci Polak korzysta z usług stomatologicznych refundowanych w ramach NFZ. Większość wybiera usługi prywatnych gabinetów, głównie ze względu na wyższą jakość usług. To tym bardziej istotne, że Polacy poszukują nie tylko podstawowego leczeni...
W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje", przygotowanego przez analityków ...
Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji