Pół dziennej dawki cukru już na śniadanie – pora na zmianę nawyków!

Pół dziennej dawki cukru już na śniadanie – pora na zmianę nawyków!
Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety swoich pociech.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, dzieci w wieku 4-6 lat powinny zjadać nie więcej niż 5 kostek cukru dziennie, zaś dzieci w wieku 7-10 lat – nie więcej niż 6 kostek cukru dziennie. Tymczasem okazuje się, że więcej niż połowa dziennego rekomendowanego spożycia cukru jest zjadana przez dzieci już podczas śniadania. Jego głównym źródłem są płatki śniadaniowe, kremy do smarowania pieczywa oraz napoje.
Z tego powodu eksperci zachęcają rodziców do zwracania większej uwagi na dietę swoich pociech. Służy temu zainaugurowana niedawno kampania Change4Life, której celem jest edukowanie rodziców na temat roli zdrowego odżywiania. W ramach kampanii dostępne są m.in. specjalne aplikacje mobilne, które pomagają rodzicom wybierać zdrowie produkty i przygotowywać z nich pełnowartościowe posiłki.
– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia jak jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc – o tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.
AF
Fot. stevepb, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Dolnośląska Izba Lekarska zapraszają na debatę „Mniej cukru – więcej uśmiechu”. Odbędzie się ona 16 marca we Wrocławiu, w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej 2019 oraz kampanii „Polska mówi #aa...
Diego Gabathuler zostanie nowym dyrektorem generalnym Ivoclar Vivadent AG. Zastąpi Roberta Ganleya, który prowadzi firmę od 2003 roku. Robert Ganley pozostanie członkiem rady nadzorczej.Ivoclar Vivadent ogłosił zmianę w głównym kierownictwie firmy: D...
W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje", przygotowanego przez analityków ...
W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...
W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......
Tematem wiodącym spotkania był program sesji dla asystentek i higienistek stomatologicznych, która - obok panelu dla lekarzy stomatologów i medycyny estetycznej - tworzy zakres merytoryczny kongresu naukowego towarzyszącego targom Warsaw Dental Medic...
Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...
Jak informuje Dental Tribune, badania naukowców z Japonii dowiodły, że w trakcie zabiegów stomatologicznych kobiety mogą wymagać większych dawek leków usypiających, uspokajających i znieczulających niż mężczyźni.Badania naukowe przeprowadzone u pacje...
W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...
Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością. Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg ...
Dodaj komentarz (1 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji