Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Podatek od produktów wysokosłodzonych w Polsce coraz bardziej realny?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Podatek od produktów wysokosłodzonych w Polsce coraz bardziej realny?

Podatek od produktów wysokosłodzonych w Polsce coraz bardziej realny?

Na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego pojawiło się stanowisko krajowego konsultanta ds. zdrowia publicznego Jarosława Pinkasa, w którym wzywa on do dyskusji na temat wprowadzenia w naszym kraju regulacji mających na celu ograniczenie sprzedaży i spożywania produktów wysokosłodzonych. Jedną z takich regulacji mógłby być np. podatek od cukru, który z powodzeniem funkcjonuje w kilku krajach europejskich.

Otyłość jest powszechnym problemem zdrowotnym na całym świecie. W Polsce nadwagę ma 3 na 5 dorosłych Polaków, a dzieci zaliczane są do najszybciej tyjących w Europie. Wśród przyczyn otyłości wymienia się m.in. nieprawidłowy styl życia, w tym nawyki żywieniowe – m.in. spożywanie między posiłkami przekąsek i napojów o wysokiej zawartości cukru. Zwiększają one nie tylko ryzyko wystąpienia otyłości, ale również chorób układu pokarmowego, cukrzycy czy próchnicy, powikłań neurologicznych oraz sercowo-naczyniowych.

Krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego Jarosław Pinkas wydał stanowisko w sprawie przyjęcia regulacji zmierzających do ograniczenia spożycia produktów wysokosłodzonych w naszym kraju. Jak podkreślił, w niektórych krajach Unii Europejskiej wprowadzono ograniczenia w dostępie do słodkich przekąsek i napojów. – W latach 2011-2019 sześć państw UE, (tj. Estonia, Irlandia, Wielka Brytania, Węgry, Dania i Francja) przyjęło przepisy wprowadzające dodatkowe opodatkowanie dla produktów zawierających cukier. Przepisy te mają w większości przypadków formę dodatkowego podatku produktowego na rzecz zdrowia publicznego, a objęte są nimi (najczęściej) napoje z dodatkiem cukrów, w których zawartość tego składnika przekracza określoną w przepisach wartość – czytamy w stanowisku.

Dla przykładu w Wielkiej Brytanii podatek dotyczy napojów pakowanych, zawierających dodatek cukru pochodzącego ze źródła innego niż sok owocowy, warzywny lub mleko oraz zawierających co najmniej 5 gramów cukru na 100 ml. Wobec tych produktów ustalona została opłata branżowa za litr przygotowanego napoju. We Francji podatkiem objęte są zarówno napoje słodzone cukrem, jak i z dodatkiem sztucznych substancji słodzących, zaś w Danii – wyroby czekoladowe, lody czy piwo.

W Polsce żadne podobne regulacje nie obowiązują, a jedyne próby uregulowania dostępu dzieci i młodzieży do słodkich przekąsek dotyczyły asortymentu szkolnych sklepików. – W związku z narastającym problemem nadwagi i otyłości, w tym dramatycznym pogorszeniem sytuacji wśród dzieci, za konieczne uważam podjęcie dyskusji na temat wprowadzenia przepisów prawnych ograniczających spożycie cukru, które uzupełniłyby ww. przepisy mające skutek dla całej populacji polskiej. Można osiągnąć ten cel wprowadzając np. podatek od cukru, tak aby jego struktura zachęcała do zmiany receptur przez producentów żywności. Ponadto, pozyskane za pomocą takiego podatku środki pozwoliłyby na stworzenie nowego źródła budżetowego dla finansowania publicznego systemu ochrony zdrowia, a w szczególności takich jego elementów, jak promocja zdrowia i profilaktyka – dodał Jarosław Pinkas w stanowisku.

Chorzy na cukrzycę mają liczne problemy zdrowotne – często dotyczą one również jamy ustnej. Jak wygląda stan uzębienia u takich pacjentów?

Oprac. Aleksandra Filipiak-Graczykowska na podst. https://gis.gov.pl/

Fot. ulleo, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

słodzone napoje - Dentonet.pl
Podatek cukrowy od 1 stycznia 2021 r. Lekarz

Sejm odrzucił uchwałę Senatu w sprawie zaniechania wprowadzenia podatku cukrowego. Nowa danina wejdzie więc w życie 1 stycznia 2021 r. Ustawa o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów zakłada m.in. wprowadzen...

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

cukier - Dentonet.pl
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom Lekarz

Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
podatek cukrowy - Dentonet.pl
NFZ zbiera poparcie dla wprowadzenia podatku cukrowego Lekarz

Już ponad 500 osób ze środowisk naukowych, przedstawicieli podmiotów leczniczych i organizacji zrzeszających pacjentów podpisało deklarację poparcia dla wprowadzenia "opłaty prozdrowotnej". Chodzi oczywiście o tzw. podatek cukrowy. Przypomnijmy – prz...

podatek od słodzonych napojów - Dentonet.pl
Światowa Organizacja Zdrowia popiera podatek cukrowy Lekarz

Dr Paloma Cuchi, europejski przedstawiciel WHO w Polsce, w specjalnym komunikacie poinformowała, że organizacja popiera wprowadzenie opłaty od napojów słodzonych jako elementu polityki zdrowotnej i walki z otyłością oraz chorobami niezakaźnymi – po...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres