Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Płatki śniadaniowe do kontroli pod względem zawartości cukru

Publikacja:
Płatki śniadaniowe do kontroli pod względem zawartości cukru

Płatki śniadaniowe do kontroli pod względem zawartości cukru

Oral Health Foundation wezwała do jak najszybszego sprawdzenia, jakie faktyczne ilości cukru zawierają w sobie popularne na całym świecie płatki śniadaniowe. Reklamowane jako produkty pożywne i zdrowe, tak naprawdę mogą być bardzo szkodliwe dla uzębienia i zwiększać ryzyko zachorowania na próchnicę.

Apel Oral Health Foundation związany jest z opublikowanym niedawno w Wielkiej Brytanii raportem „The Action of Sugar”, w którym zbadano, jaki wpływ na zdrowie mają popularne i często spożywane produkty żywnościowe. Okazało się, że jednym z najbardziej szkodliwych produktów mogą być płatki śniadaniowe, szczególnie chętnie jedzone przez dzieci. W 30-gramowej porcji niektórych rodzajów płatków znajduje się aż 5 łyżeczek cukru, co jest maksymalną zalecaną dzienną ilością dla dzieci w wieku od 4 do 6 lat.

Płatki śniadaniowe mogą zwiększać ryzyko próchnicy

Zarząd Oral Healt Foundation zaapelował więc o przeprowadzenie kontroli dotyczącej faktycznej ilości cukru zawartego w płatkach, zaś do ich producentów zwrócił się z prośbą o maksymalne ograniczenie jego dodawania. Zbyt duże ilości spożywanego cukru mogą bowiem powodować nie tylko otyłość czy cukrzycę, ale także próchnicę i inne choroby jamy ustnej. – Próchnica jest olbrzymim problemem w Wielkiej Brytanii. Tylko w 2016 r. z jej powodu konieczne było wykonanie ekstrakcji zębów pod narkozą u ponad 40 tys. dzieci. Oprócz tego, że zabiegi takie to dla najmłodszych stresujące przeżycie, to dodatkowo kosztowały budżet ponad 35 mln funtów – powiedział dr Nigel Carter, CEO Oral Health Foundation.

Carter podkreślił także, że wierzy w możliwość ograniczania ilości cukru dodawanego do żywności, podobnie jak w ostatnich latach stało się z ograniczeniem dodawanej do produktów spożywczych soli. – Nie muszą to być nagłe działania, na początek wystarczą stopniowe zmiany składu produktów, ze szczególnym uwzględnieniem redukcji poziomu cukru, zwłaszcza w napojach i przekąskach – stwierdził. Konsumenci mogą natomiast zrezygnować z dosładzanych produktów śniadaniowych na rzecz naturalnych i zdrowych posiłków, takich jak tosty z pełnoziarnistego pieczywa, kasze, owsianki, jajka czy świeże owoce.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, w którym cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak szkodliwe dla zębów jak jabłko upieczone czy też wyciśnięte. W nich cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej – o tym wszystkim mówi prof. Olczak-Kowalczyk w swojej prelekcji.

AF

Fot. Pexels.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Medisept webinar
Czego spodziewać się podczas kontroli Sanepidu? Lekarz

Otrzymujemy zawiadomienie o zamiarze przeprowadzenia kontroli, a kilka dni później w gabinecie stomatologicznym pojawia się przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej. O czym nie zapomnieć, przygotowując się do wizyty inspektora? Na ten temat będ...

sugar 973899 1280
Wytyczne WHO: słodziki nieskuteczne w kontroli wagi Lekarz

Już od wielu lat podnoszone są głosy, że spożywanie cukru wywiera jednoznacznie negatywny wpływ na stan naszego zdrowia. Z tego powodu zarówno przemysł spożywczy, jak i indywidualne osoby poszukują skutecznych sposobów na zastąpienie „białej śmierci”...

szczepienia przeciw grypie
Grypa bez kontroli – w Polsce spada wyszczepialność Lekarz

Po kilku sezonach wzrostów liczby szczepień „cofnęliśmy się do poziomu sprzed pandemii” – tak eksperci Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Chorób Infekcyjnych komentowali kolejny sezon szczepień jesienno-zimowych, w trakcie którego poziom wyszczepial...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Septodont debata 1
Weź udział w I Debacie o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym Lekarz

4 czerwca odbędzie się pierwsza w naszym kraju Debata o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym, organizowana przez firmę Septodont. W spotkaniu online wezmą udział lekarze dentyści, a także specjaliści z zakresu psychologii, nauk farmaceutycznych...

kontrole NFZ
Mniej kontroli NFZ w stomatologii w III kwartale 2023 r. Lekarz

Tylko dwie kontrole w placówkach stomatologicznych przeprowadził w III kwartale br. Narodowy Fundusz Zdrowia. Ogólnie w tym okresie przeprowadzono 133 kontrole realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. Do najczęściej występujących uch...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

know how 850x400 pop 2
Debata o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym już w sobotę! Lekarz

Już w najbliższą sobotę 4 czerwca na platformie www.debatakontrolabolu.pl  odbędzie się pierwsza w naszym kraju Debata o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym, organizowana przez firmę Septodont. Będzie to wyjątkowa okazja do wzbogacenia się o p...

USA
Ranking stanów USA pod względem zdrowia jamy ustnej Lekarz

Przy dużym zróżnicowaniu kulturowym, społecznym, światopoglądowym czy prawnym poszczególnych stanów USA tworzone są także zestawienia ukazujące dysproporcje w zakresie zdrowia jamy ustnej. Co znamienne, na szczycie zestawienia w 2022 roku uplasowały ...

Haleon Webinar grafika artykul Kontrola
Przygotuj się do kontroli gabinetu [bezpłatny webinar] Lekarz

Już w środę 5 lipca o godz. 20:00 odbędzie się kolejny webinar organizowany przez firmę Haleon, tym razem poświęcony kwestiom kontroli podmiotów leczniczych i praktyk zawodowych. Prowadzące – mgr Alicja Smutek i Alicja Fórman – podpowiedzą, jak przyg...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...