Płatki śniadaniowe do kontroli pod względem zawartości cukru
Płatki śniadaniowe do kontroli pod względem zawartości cukru
Oral Health Foundation wezwała do jak najszybszego sprawdzenia, jakie faktyczne ilości cukru zawierają w sobie popularne na całym świecie płatki śniadaniowe. Reklamowane jako produkty pożywne i zdrowe, tak naprawdę mogą być bardzo szkodliwe dla uzębienia i zwiększać ryzyko zachorowania na próchnicę.
Apel Oral Health Foundation związany jest z opublikowanym niedawno w Wielkiej Brytanii raportem „The Action of Sugar”, w którym zbadano, jaki wpływ na zdrowie mają popularne i często spożywane produkty żywnościowe. Okazało się, że jednym z najbardziej szkodliwych produktów mogą być płatki śniadaniowe, szczególnie chętnie jedzone przez dzieci. W 30-gramowej porcji niektórych rodzajów płatków znajduje się aż 5 łyżeczek cukru, co jest maksymalną zalecaną dzienną ilością dla dzieci w wieku od 4 do 6 lat.
Płatki śniadaniowe mogą zwiększać ryzyko próchnicy
Zarząd Oral Healt Foundation zaapelował więc o przeprowadzenie kontroli dotyczącej faktycznej ilości cukru zawartego w płatkach, zaś do ich producentów zwrócił się z prośbą o maksymalne ograniczenie jego dodawania. Zbyt duże ilości spożywanego cukru mogą bowiem powodować nie tylko otyłość czy cukrzycę, ale także próchnicę i inne choroby jamy ustnej. – Próchnica jest olbrzymim problemem w Wielkiej Brytanii. Tylko w 2016 r. z jej powodu konieczne było wykonanie ekstrakcji zębów pod narkozą u ponad 40 tys. dzieci. Oprócz tego, że zabiegi takie to dla najmłodszych stresujące przeżycie, to dodatkowo kosztowały budżet ponad 35 mln funtów – powiedział dr Nigel Carter, CEO Oral Health Foundation.
Carter podkreślił także, że wierzy w możliwość ograniczania ilości cukru dodawanego do żywności, podobnie jak w ostatnich latach stało się z ograniczeniem dodawanej do produktów spożywczych soli. – Nie muszą to być nagłe działania, na początek wystarczą stopniowe zmiany składu produktów, ze szczególnym uwzględnieniem redukcji poziomu cukru, zwłaszcza w napojach i przekąskach – stwierdził. Konsumenci mogą natomiast zrezygnować z dosładzanych produktów śniadaniowych na rzecz naturalnych i zdrowych posiłków, takich jak tosty z pełnoziarnistego pieczywa, kasze, owsianki, jajka czy świeże owoce.
– Jeżeli jemy surowe jabłko, w którym cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak szkodliwe dla zębów jak jabłko upieczone czy też wyciśnięte. W nich cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej – o tym wszystkim mówi prof. Olczak-Kowalczyk w swojej prelekcji.
AF
Fot. Pexels.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Po kilku sezonach wzrostów liczby szczepień „cofnęliśmy się do poziomu sprzed pandemii” – tak eksperci Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Chorób Infekcyjnych komentowali kolejny sezon szczepień jesienno-zimowych, w trakcie którego poziom wyszczepial...
Przy dużym zróżnicowaniu kulturowym, społecznym, światopoglądowym czy prawnym poszczególnych stanów USA tworzone są także zestawienia ukazujące dysproporcje w zakresie zdrowia jamy ustnej. Co znamienne, na szczycie zestawienia w 2022 roku uplasowały ...
Otrzymujemy zawiadomienie o zamiarze przeprowadzenia kontroli, a kilka dni później w gabinecie stomatologicznym pojawia się przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej. O czym nie zapomnieć, przygotowując się do wizyty inspektora? Na ten temat będ...
Już tylko dwa tygodnie dzielą nas od organizowanej przez firmę Septodont I Debaty o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym. Jej prelegentami będą doświadczeni eksperci: lekarze dentyści, specjaliści nauk farmaceutycznych, ratownictwa medycznego i...
4 czerwca odbędzie się pierwsza w naszym kraju Debata o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym, organizowana przez firmę Septodont. W spotkaniu online wezmą udział lekarze dentyści, a także specjaliści z zakresu psychologii, nauk farmaceutycznych...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Tylko dwie kontrole w placówkach stomatologicznych przeprowadził w III kwartale br. Narodowy Fundusz Zdrowia. Ogólnie w tym okresie przeprowadzono 133 kontrole realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. Do najczęściej występujących uch...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...
Już w środę 5 lipca o godz. 20:00 odbędzie się kolejny webinar organizowany przez firmę Haleon, tym razem poświęcony kwestiom kontroli podmiotów leczniczych i praktyk zawodowych. Prowadzące – mgr Alicja Smutek i Alicja Fórman – podpowiedzą, jak przyg...
Już w najbliższą sobotę 4 czerwca na platformie www.debatakontrolabolu.pl odbędzie się pierwsza w naszym kraju Debata o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym, organizowana przez firmę Septodont. Będzie to wyjątkowa okazja do wzbogacenia się o p...
Już od wielu lat podnoszone są głosy, że spożywanie cukru wywiera jednoznacznie negatywny wpływ na stan naszego zdrowia. Z tego powodu zarówno przemysł spożywczy, jak i indywidualne osoby poszukują skutecznych sposobów na zastąpienie „białej śmierci”...