Nowy związek o działaniu przeciwpróchniczym?
Nowy związek o działaniu przeciwpróchniczym?
Już od dawna naukowcy poszukują środków, które mogłyby odnieść pozytywne rezultaty w walce z próchnicą – już nie tylko wystarczająco dobre, ale coraz lepsze.
Aktualnie pod czujnym okiem naukowców z University of Edinburgh znalazł się związek o nazwie trans-chalkon – jest on powiązany ze składnikami korzenia lukrecji. Jak działa? Uniemożliwia on bakteriom Streptococcus mutans występującym w jamie ustnej tworzenie biofilmu (blokuje enzym sprzyjający ich rozwojowi).
Wraz z innymi mikroorganizmami bakterie Streptococcus mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy. Płytka nazębna powstaje, gdy bakterie przyczepiają się do zębów i wytwarzają biofilm.
Obecnie badania poszły w kierunku sprawdzenia, czy trans-chalkon będzie można dodawać do produktów konsumenckich.
Źródło: University of Edinburgh
POWIĄZANE ARTYKUŁY
To, w jaki sposób gryziemy i poruszamy żuchwą, ma przełożenie na to, jak siedzimy, stoimy i chodzimy. U zdrowej osoby okluzja i stawy skroniowo-szczękowe są prawidłowo zsynchronizowane z mięśniami głowy, szyi i kręgosłupa. Co jednak dzieje się, gdy t...
Jak informuje portal PolitykaZdrowotna, planowany przez rząd PiS tzw. Nowy Ład oznacza podwyższenie podatków dla lekarzy i lekarzy dentystów. Eksperci twierdzą, że przełoży się to na drastyczny wzrost cen świadczeń medycznych. Po pierwsze – lekarze...
Związek pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem ogólnym jest powszechnie znany, ale czy znajduje to odzwierciedlenie w codziennej praktyce? Z okazji Światowego Dnia Zdrowia w portalu Dentist.co.uk na ten temat rozmawiają dwaj lekarze z Finlandii: Ju...
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała w środę, że monitoruje nowy niepokojący wariant koronawirusa o nazwie Mu. Nowy szczep wykryto po raz pierwszy w Kolumbii, gdzie obecnie odpowiada za blisko 40% zakażeń. Według WHO dotąd stwierdzono go ...
Z badania opublikowanego w serwisie PLOS ONE wynika, że u pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2, którzy mają zachowaną pełną funkcję żucia, może występować niższy poziom glukozy we krwi niż u diabetyków z zaburzeniami funkcji żucia. Dwoje naukowc...
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie. Badania krwi u ucze...
Czy triklosan, środek przeciwdrobnoustrojowy będący składnikiem m.in. niektórych past do zębów i innych produktów do pielęgnacji jamy ustnej, może mieć związek z zapaleniem i rakiem jelit? Tej zależności przyjrzeli się autorzy badania, którego wyniki...
Komisja Europejska dopuściła do obrotu w UE produkt firmy AstraZeneca – tiksagewimab z cilgawimabem, wcześniej AZD7442 – przeznaczony do leczenia COVID-19 w populacji osób dorosłych i młodzieży od 12. roku życia o wadze co najmniej 40 kg, którzy nie ...
Chociaż większość dorosłych mieszkańców Stanów Zjednoczonych wyraża przekonanie, że zdrowa jama ustna jest niezwykle ważna dla ogólnego stanu zdrowia, zbyt wielu z nich nie ma świadomości, które stany chorobowe są powiązane ze złym stanem zdrowia jam...
Bakterie odpowiadające za chorobę przyzębia mogą również przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera (AD). Do takiego wniosku doszli pochodzący z Tajwanu autorzy artykułu, który opublikowano w czasopiśmie „Journal of Dental Sciences”. Do tej pory ...
Według informacji opublikowanych w piśmie "General Dentistry", istnieją związki między nadwagą i otyłością a paradontozą. Osoby z nadmiarem kilogramów są bardziej narażone na zachorowanie. Badanie dotyczące związków nadwagi z paradontozą przeprowadz...