Niewłaściwa dieta prowadzi do chorób dziąseł
Niewłaściwa dieta prowadzi do chorób dziąseł
Zapalenie dziąseł jest spowodowane nagromadzeniem się na powierzchni zębów płytki nazębnej, która ulega mineralizacji i zamienia się w kamień nazębny. Najczęściej zapalenie przyzębia jest wynikiem nieodpowiedniej higieny jamy ustnej. Istnieje jednak szereg czynników, które przyczyniają się do rozwoju tej przypadłości. Są to: wiek, rasa, płeć i genotyp – czyli tzw. czynniki niemodyfikowalne, niezależne od trybu życia oraz zachowań pacjenta. Natomiast do czynników modyfikowalnych, a więc takich, które w dużej mierze zależą od naszego postępowania, zaliczamy nikotynizm, nabyte choroby ogólne (zwłaszcza cukrzycę), a także ubogą w witaminę C dietę.
Do pokarmów, które negatywnie wpływają na stan naszych dziąseł, naukowcy zaliczają przede wszystkim napoje gazowane oraz produkty zawierające węglowodany. Jednak najbardziej negatywny wpływ na stan naszych dziąseł ma długotrwały niedobór witaminy C.
Do takiego wniosku skłoniły lekarzy badania przeprowadzone na zwierzętach laboratoryjnych. Wykazały one, że niedobór witaminy C prowadzi do występowania obrzęku dziąseł, powoduje zmniejszenie mineralizacji kości żuchwy i często kończy się zapaleniem przyzębia, a następnie utratą uzębienia.
Podobne rezultaty uzyskali uczeni z Wydziału Stomatologicznego Uniwersytetu Kalifornijskiego. W ramach eksperymentu stosowali naprzemienną dietę u 11 mężczyzn przez 14 tygodni. W niektórych tygodniach podawano im preparaty witaminy C rozpuszczone w soku grejpfrutowym, w innych – podstawą diety były wyłącznie pokarmy o dużej zawartości białka i węglowodanów (z diety celowo wykluczono owoce i warzywa). Eksperyment wykazał, iż obniżone stężenie witaminy C w organizmie powoduje większą skłonność do krwawienia z dziąseł.
Dzieje się tak, gdyż witamina C odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu – podstawowego składnika tkanki łącznej. Ta zaś spaja wszystkie komórki i tkanki ciała i buduje blaszkę właściwą dziąseł.
Zadbajmy więc o prawidłowy stan naszych dziąseł i odżywiajmy się prawidłowo, wykorzystując w codziennym jadłospisie produkty będące naturalnym rezerwuarem tej cennej witaminy. Doskonałym źródłem witaminy C są:
– wszystkie owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), a także kiwi, melony oraz ananasy,
– jeżyny, czerwone porzeczki, owoce czarnego bzu, pigwy oraz dzikiej róży,
– brukselka, kapusta, kalafior, cebula, szpinak, brokuły, zielony groszek, kalarepa i zielona pietruszka.
B.Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zalicza otyłość do chorób cywilizacyjnych. Obecnie cierpi na nią 20% ludzi, a chorych wciąż przybywa (naukowcy twierdzą, że w 2016 roku osoby z otyłością b......
Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu w Granadzie (Hiszpania), dieta bogata w tłuszcze nasycone i podwyższająca poziom cholesterolu może przyczynić się do szybszego zaniku tkanek kości wyrostka zębodołowego związanego z ch...
Naukowcy z NYU College of Dentistry przeprowadzili badania, z których wynika, że e-papierosy mają negatywny wpływ na zdrowie jamy ustnej i mogą przyczyniać się do rozwoju chorób dziąseł. Dzięki przeprowadzonym przez naukowców z NYU College of Dentis...
Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł, obchodzony na całym świecie 12 maja, ma na celu zwrócenie uwagi na rosnące zagrożenia, jakie choroby dziąseł stwarzają dla zdrowia ogólnego oraz na ich skutki społeczne i ekonomiczne. Przewlekłe stany zapalne przyzę...
Unikanie węglowodanów w diecie to sprawdzony i od lat zalecany sposób na zachowanie dobrego samopoczucia i prawidłowej masy ciała. Badanie przeprowadzone w ostatnim czasie w Wielkiej Brytanii potwierdza, że dieta niskowęglowodanowa (ang. low carb die...
– Tylko około 1% Polaków nie ma problemu z dziąsłami – alarmuje prof. dr hab. n. med. Renata Górska, prezes Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego. Obchodzony 12 maja Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł przypomina, że wszystkie działania podejmowane ...
Amerykańska firma farmaceutyczna Pfizer prowadzi zaawansowane testy nad doustnym lekiem, który ma przeciwdziałać rozwojowi COVID-19 u osób zakażonych koronawirusem. Jak podał koncern, lek testowany będzie na 2660 zdrowych dorosłych uczestnikach, kt...
Szczęki współczesnych ludzi nie wyglądają tak jak szczęki naszych przodków – i być może dlatego tak wiele osób ma stłoczone lub nieprawidłowo ustawione zęby. Jak twierdzi badacz z University of Arkansas, słabo rozwinięte szczęki są przyczyną niedopas...
Badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech dowiodło, że osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy ...
Wszem i wobec wiadomym jest, że aby zachować zdrowe zęby należy dbać o ich higienę poprzez systematyczne szczotkowanie i nitkowanie. To taki MUST HAVE dla naszej jamy ustnej. Czy wiesz jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą wspierać zdrowie nasz...
O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...