Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Naturalnie na zdrowie

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Naturalnie na zdrowie

Naturalnie na zdrowie

Świeże warzywa to prawdziwe bogactwo witamin. Szczególną wartość odżywczą zachowują w czasie lata. Warzywa są źródłem cennych witamin, minerałów i błonnika.

Cebula wywiera pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wykazuje działanie bakteriobójcze. Polecana jest podobnie jak czosnek do stosowania w zwalczaniu infekcji, zwłaszcza zakażeń dróg oddechowych i układu pokarmowego. Cebula jest bogata w witaminę , a także sód, potas, wapń, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6.

Seler pomaga „oczyszczać” organizm. Ułatwia trawienie, jest pomocy w leczeniu zaparć Warzywo to ma ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, witaminy z grupy B, PP i E oraz kwas foliowy a także duże ilości fosforu, wapnia, potasu i cynku.

Ziemniaki zawierają dużo potasu, który wspomaga pracę mięśni, a także magnez i żelazo, które zapobiegnie anemii. Ziemniaki zawierają ponadto mnóstwo witaminy C a także witaminy z grupy B, A i PP oraz wapń i fosfor.

Por podobnie jak cebula wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu, ma właściwości bakteriobójcze a dzięki zawartości witaminy C, manganu, witaminy B6 i żelaza stabilizuje poziom cukru we krwi.

Pomidor bogaty w potas obniża ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśni, witaminy z grupy B koją nasze nerwy, witamina PP stabilizuje poziom cholesterolu zaś K poprawia krzepliwość krwi. Najważniejszy jest jednak zawarty w pomidorze likopen, który, będąc silnym antyutleniaczem, zapobiega zawałom serca i miażdżycy.

Szpinak słynie z dużej zawartości żelaza, witaminy C. Ma więcej magnezu niż czekolada. Zawarte w nim antyoksydanty (witamina E, C, beta karoten) chronią przed wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu organizmu.
 

na podstawie:gazetalubuska.pl
 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

higiena jamy ustnej - Dentonet.pl
USA: czy z powodu COVID-19 pacjenci zaniedbali zdrowie jamy ustnej? Lekarz

Mimo ograniczeń oraz zagrożeń, jakie wiążą się z pandemią koronawirusa, mieszkańcy Stanów Zjednoczonych nie zrezygnowali z dbania o higienę jamy ustnej. Co więcej, pod tym względem jest nawet lepiej niż na krótko przed pojawieniem się COVID-19. Takie...

dziąsła - Dentonet.pl
Jak zdrowie jamy ustnej wpływa na układ krążenia Lekarz

Z badania wykonanego w 2018 r. podczas akcji „Po Pierwsze Zdrowie” przez prof. dr hab. Renatę Górską wynika, że 5% ankietowanych nie myje zębów w ogóle, a 15% robi to raz w tygodniu. Przekłada się to na konkretne dolegliwości: 8 na 10 osób w wieku 35...

hospitalizacje u dzieci - Dentonet.pl
Zdrowie jamy ustnej dzieci? Jest światełko w tunelu!

- Z obserwacji i badań wynika, że sytuacja dotycząca stanu zdrowia jamy ustnej u dzieci w Polsce uległa w ostatnich latach poprawie - mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
dieta dzieci - Dentonet.pl
Błędy w żywieniu dzieci mają wpływ na ich zdrowie jamy ustnej Asysta

Co trzecie dziecko w Polsce od 5. do 36. miesiąca życia ma nieprawidłową masę ciała. 50% polskich 3-latków ma próchnicę. To m.in. efekt błędów w żywieniu dzieci.Odpowiednie żywienie dzieci w pierwszych latach nie tylko zapewnia im prawidłowy rozwój, ...

Bezpieczny produkt w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pacjenta Lekarz

Oferowanie produktów stomatologicznych, będących wyrobami medycznymi, musi odbywać się w taki sposób, żeby nie było wątpliwości co do ich jakości i zgodności z obowiązującym prawem polskim oraz Unii Europejskiej. W ostatnim czasie coraz częściej na r...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres