Napoje gazowane pijmy tylko przez słomkę
Napoje gazowane pijmy tylko przez słomkę
Statystyczny Amerykanin wypija rocznie aż 576 puszek różnego rodzaju napojów gazowanych! To w przeliczeniu około 1,5 puszki dziennie na głowę każdego mieszkańca USA.
Przy tej okazji organizacja Academy of General Dentistry (AGD) ostrzega, że nieumiejętne picie napojów gazowanych źle wpływa na stan naszego uzębienia. Wszystko za sprawą kwasów zawartych w większości napojów chłodzących (najczęściej kwasu fosforowego i cytrynowego) oraz cukrów, które powodują erozję szkliwa. Także inne napoje gazowane (również typu ice-tea) zawierają szkodliwe dla zębów dodatki barwiące i smakowe.
Okazuje się jednak, że można zminimalizować niekorzystne działanie tych napojów poprzez umiejętne ich spożywanie. W opublikowanym przez AGD raporcie wynika jednoznacznie, że picie napojów niezbyt często i przez słomkę znacznie zmniejsza ryzyko trwałego uszkodzenia szkliwa.
– Najlepszym sposobem jest picie napojów przez słomkę skierowaną w stronę tylnej części jamy ustnej – doradza Mohamed A. Bassiouny współautor raportu AGD. – W ten sposób ograniczamy czas kontaktu napoju z naszym uzębieniem – dodaje.
Nawet pijąc napój w ten sposób nie ograniczymy jednak zupełnie kontaktu płynu z zębami, dlatego dobrze jest po każdorazowym wypiciu „kolorowego napoju” wypłukać jamę ustną wodą – zaleca Paula Jones, rzecznik prasowy AGD. Naukowcy z AGD zalecają oczywiście, aby maksymalnie ograniczyć spożycie napojów gazowanych na rzecz napojów nie gazowanych i wody. Doradzają również, by pijąc gazowane napoje nie „płukać” nimi zębów lecz płyn natychmiast połykać.
Inne dobre rady to nie pić tego rodzaju napojów przed snem oraz nie szorować zębów natychmiast po ich wypiciu, gdyż składniki tych napojów rozmiękczają szkliwo.
na podstawie www.agd.org
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów - niszczą szkliwo oraz zębinę. W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College L...
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Dr n. med. Mariusz Duda - zmarły tragicznie były prezydent Polskiego Stowarzyszenia Implantologicznego - został pośmiertnie uhonorowany medalem za zasługi dla polskiej stomatologii. Nagrodę z rąk prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego pr...
Regularne picie sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib) – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”. AFib jest częstym schorzeniem char...
Jak wynika z badań naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Communications”, spożycie słodzonych napojów w ciągu ostatnich 30 lat wzrosło o co najmniej 16%. Najczęściej po tego typ...
Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...
Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wcze...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
British Dental Association zaapelowało do brytyjskich dentystów, aby nie przepisywali pacjentom antybiotyków inną drogą niż w trakcie ich wizyty w gabinecie. To efekt prowokacji jednego z tamtejszych dziennikarzy, który w kilka minut zdobył przez Int...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...