Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Najlepsze źródła witaminy C – poznaj jej bezcenne właściwości

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Najlepsze źródła witaminy C – poznaj jej bezcenne właściwości

Najlepsze źródła witaminy C – poznaj jej bezcenne właściwości

Prawidłowa higiena oraz regularne wizyty u dentysty to ważne elementy profilaktyki chorób jamy ustnej, ale nie jedyne. Równie istotna jest właściwa dieta, bogata w witaminy i mikroelementy. Niezbędna dla zachowania zdrowia zębów jest m.in. witamina C. Podpowiadamy, jakie są najlepsze źródła witaminy C i dlaczego warto zadbać o jej odpowiednie ilości w diecie.

Dobroczynny wpływ witaminy C (znanej również jako kwas askorbinowy) na organizm człowieka jest znany od lat. Przede wszystkim wspomaga ona odporność organizmu, działa przeciwnowotworowo, a także zapobiega procesom starzenia. Witamina C uczestniczy w wytarzaniu czerwonych krwinek, hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów, ma udział w metabolizowaniu tłuszczy, cholesterolu i kwasów żółciowych. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że witamina C jest również niezbędna dla zachowania zdrowia jamy ustnej.

Jak witamina C wpływa na jamę ustną?

Codzienne przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy C ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej, a przede wszystkim – dziąseł. Jedną z jej właściwości jest uszczelnianie naczyń krwionośnych, przez co zapobiega krwawieniom z dziąseł, ich stanom zapalnym, a także odsłanianiu się szyjek zębowych. Witamina C podnosi również ogólną odporność organizmu, więc minimalizuje ryzyko chorób błon śluzowych jamy ustnej, m.in. owrzodzeń, aft oraz kandydozy.

Najlepsze źródła witaminy C

Wiele osób sądzi, że najlepszym źródłem witaminy C są cytrusy. Tymczasem znacznie większe jej ilości zawierają nasze polskie owoce i warzywa. Witaminę C znaleźć więc można w czerwonej i czarnej porzeczce, natce pietruszki, brukselce, zielonej oraz czerwonej papryce, kalafiorze, szpinaku, truskawkach, poziomkach, kiwi, chrzanie oraz kapuście. Dopiero na kolejnych miejscach listy źródeł witaminy C znajdują się cytryny, pomarańcze oraz mandarynki.

Objawy niedoboru i nadmiaru witaminy C

Niedobór witaminy C może mieć bardzo poważny wpływ na ogólny stan zdrowia. Do chorób wywoływanych niedoborem tej substancji zalicza się m.in. niedokrwistość, szkorbut, astma, a także zmiany zwyrodnieniowe układu chrzęstno-kostnego. Objawy niedoboru witaminy C, które powinny zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza to:

• ogólne osłabienie, szybkie męczenie się,
• brak apetytu,
• rozpulchnione dziąsła,
• krwawienie z dziąseł podczas szczotkowania,
• bóle mięśni i stawów,
• kłopoty z gojeniem się ran.

Jeśli chodzi o nadmiar witaminy C, to sytuacja taka należy do rzadkości. Rozpuszcza się ona w wodzie, więc nie jest gromadzona w organizmie, tylko wydalana z moczem oraz potem. Jeśli jednak przez dłuższy czas spożywa się jej bardzo duże ilości, przekraczające 1000 mg na dobę, mogą pojawić się symptomy przedawkowania, takie jak nudności, biegunka, bóle brzucha i nudności. Kwas askorbinowy niekiedy powoduje również odkładanie się kamieni w układzie moczowym.

Równie istotna dla zachowania zdrowia jamy ustnej jest witamina D. Gdzie ją znaleźć, jakie są skutki jej niedoboru – informacje te można znaleźć w naszym wcześniejszym poradniku.

Czy dieta ma wpływ na zapobieganie próchnicy? Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Na te i inne pytania odpowiada psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

AF
Fot. dbreen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Choroby dziąseł - jak im zapobiegać? Wskazówki dla pacjentów Pacjent

Choroby dziąseł nie są jedynie problemem miejscowym. Badania udowodniły, że zapalenia przyzębia i parodontoza mogą sprzyjać występowaniu schorzeń układu krążenia i układu oddechowego, zaogniać przebieg cukrzycy, a w przypadku kobiet ciężarnych niekie...

Za mało witaminy D i wapnia w diecie polskich przedszkolaków Lekarz

Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...

krwawiące dziąsła
Obolałe i krwawiące dziąsła? Tego nie można lekceważyć! Pacjent

Zauważasz u siebie krwawiące dziąsła podczas szczotkowania zębów lub jedzenia twardych pokarmów? To groźny objaw, którego nie wolno lekceważyć – zdrowe dziąsła nigdy bowiem nie krwawią! Powodem takich sytuacji mogą być choroby przyzębia z paradontozą...

ROZWIŃ WIĘCEJ
pasta witaminowa - Dentonet.pl
Pasta do zębów z dodatkiem witaminy B12 korzystna dla wegan Asysta

Niemieccy badacze twierdzą, że pasta do zębów wzbogacona witaminą B12 jest znakomitym źródłem tej substancji dla wegan, którzy z powodu rezygnacji z produktów zwierzęcych cierpią na jej niedobory – informuje Dental Tribune. Witamina B12 występuje prz...

Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których z...

zdrowe dziąsła - Dentonet.pl
Właściwa dieta ważnym elementem leczenia chorób przyzębia Lekarz

Jak informuje Dental Tribune, badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech udowodniło, iż osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia, stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kw...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
RoBal1962
A to ciekawe, że natka ma więcej witaminy C niż cytryna...
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres