Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Możliwe przyczyny przebarwień zębów – urazy, choroby i dieta

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Możliwe przyczyny przebarwień zębów – urazy, choroby i dieta

Możliwe przyczyny przebarwień zębów – urazy, choroby i dieta

Niewiele osób zostało obdarzonych przez naturę idealnie białymi zębami. Na ich kolor mają wpływ rozmaite czynniki: predyspozycje genetyczne, wiek, przebyte choroby, a także niektóre nawyki, takie jak picie dużych ilości kawy czy palenie tytoniu. Przedstawiamy możliwe przyczyny przebarwień zębów.

Przebarwienia zębów mogą następować w obrębie dość szerokiej gamy kolorów. Pojawiający się na zębach odcień może natomiast być dla stomatologa wskazówką przyczyny tworzenia się przebarwień. Jej ustalenie jest bardzo ważne – umożliwia bowiem dobranie najwłaściwszej metody leczenia lub wybielania.

Nieprzejrzyste przebarwienia w odcieniach bieli są najczęściej spowodowane urazami powstałymi w okresie tworzenia się szkliwa, oznaką jego demineralizacji lub fluorozy, czyli choroby związanej z przyjmowaniem zbyt dużych ilości fluoru. Żółte przebarwienia na zębach mogą wskazywać na zaawansowaną demineralizację szkliwa o podłożu próchnicowym lub wchłanianie przez wypełnienia kompozytowe barwników zawartych w żywności. Przebarwienia brązowe są natomiast skutkiem diety bogatej w produkty z wysoką zawartością barwników, palenia tytoniu, zalegania płytki nazębnej lub terapii tetracykliną w okresie intensywnej mineralizacji szkliwa.

Przyczyny zmian koloru zębów ogólnie dzieli się na zewnętrze, będące efektem odkładania się barwników na powierzchni zęba oraz wewnętrzne, którą są skutkiem chorób, przyjmowania niektórych leków czy naturalnych procesów starzenia się organizmu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zęby mogą ciemnieć z wiekiem. Jest to spowodowane stopniowym ścieraniem się szkliwa oraz szkodliwym działaniem zawartych w żywności i napojach barwników. Co ważne, im człowiek jest starszy, tym zabiegi wybielania – nawet te przeprowadzane przez stomatologów – wymagają coraz większego wysiłku. O ile w przypadku 20-latków przebarwienie powierzchowne z reguły daje się usunąć przy pomocy past wybielających, o tyle 50-latkowie muszą już skorzystać z profesjonalnych zabiegów dostępnych w gabinetach stomatologicznych.

Niebagatelny wpływ na tworzenie się przebarwień ma również stosowana dieta. Spożywanie dużych ilości kawy, herbaty, coli czy soków z ciemnych owoców powoduje odkładanie się barwników na powierzchni zębów. Z kolei owoce cytrusowe oraz kiszonki przyczyniają się do erozji szkliwa – staje się ono bardziej przezroczyste i prześwituje przez nie żółta zębina. Zabójczy dla naturalnej bieli zębów jest również nałóg palenia papierosów. Zawierają one w swoim składzie mnóstwo trujących substancji chemicznych, które są wchłaniane przez strukturę zębów, powodując ich stopniowe przebarwienia.

Jak już wcześniej wspomniano, do przebarwień zębów może przyczynić się zażywanie niektórych leków, a zwłaszcza antybiotyków. Szczególnie niekorzystnie na kolor uzębienia wpływa tetracyklina, której długotrwałe stosowanie powoduje powstawanie trudnych do usunięcia przebarwień. Co więcej, antybiotyki zaburzają równowagę naturalnej flory bakteryjnej jamy ustnej, co sprzyja tworzeniu się aft, nadżerek, owrzodzeń oraz zakażeń grzybiczych.

Nie można również zapominać o urazach mechanicznych. Pęknięcia na powierzchni szkliwa lub jego ścieranie (efekt bruksizmu, czyli mimowolnego zgrzytania zębami) powodują ciemnienie brzegów siecznych lub zwiększone odkładanie się osadu i kamienia nazębnego.

AF
Fot. nile, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

fluor - Dentonet.pl
Jak stosować fluor u małego dziecka? Wskazówki ekspertów Asysta

Specjaliści podkreślają, że stosowanie fluoru jest potwierdzone w badaniach naukowych jako skuteczne w zapobieganiu próchnicy. Dlatego powinien on być obecny w pastach do zębów używanych w każdym wieku. Faktem jednak jest, że stosowanie fluoru musi o...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

ROZWIŃ WIĘCEJ
kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres