Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Możliwe przyczyny przebarwień zębów – urazy, choroby i dieta

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Możliwe przyczyny przebarwień zębów – urazy, choroby i dieta

Możliwe przyczyny przebarwień zębów – urazy, choroby i dieta

Niewiele osób zostało obdarzonych przez naturę idealnie białymi zębami. Na ich kolor mają wpływ rozmaite czynniki: predyspozycje genetyczne, wiek, przebyte choroby, a także niektóre nawyki, takie jak picie dużych ilości kawy czy palenie tytoniu. Przedstawiamy możliwe przyczyny przebarwień zębów.

Przebarwienia zębów mogą następować w obrębie dość szerokiej gamy kolorów. Pojawiający się na zębach odcień może natomiast być dla stomatologa wskazówką przyczyny tworzenia się przebarwień. Jej ustalenie jest bardzo ważne – umożliwia bowiem dobranie najwłaściwszej metody leczenia lub wybielania.

Nieprzejrzyste przebarwienia w odcieniach bieli są najczęściej spowodowane urazami powstałymi w okresie tworzenia się szkliwa, oznaką jego demineralizacji lub fluorozy, czyli choroby związanej z przyjmowaniem zbyt dużych ilości fluoru. Żółte przebarwienia na zębach mogą wskazywać na zaawansowaną demineralizację szkliwa o podłożu próchnicowym lub wchłanianie przez wypełnienia kompozytowe barwników zawartych w żywności. Przebarwienia brązowe są natomiast skutkiem diety bogatej w produkty z wysoką zawartością barwników, palenia tytoniu, zalegania płytki nazębnej lub terapii tetracykliną w okresie intensywnej mineralizacji szkliwa.

Przyczyny zmian koloru zębów ogólnie dzieli się na zewnętrze, będące efektem odkładania się barwników na powierzchni zęba oraz wewnętrzne, którą są skutkiem chorób, przyjmowania niektórych leków czy naturalnych procesów starzenia się organizmu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zęby mogą ciemnieć z wiekiem. Jest to spowodowane stopniowym ścieraniem się szkliwa oraz szkodliwym działaniem zawartych w żywności i napojach barwników. Co ważne, im człowiek jest starszy, tym zabiegi wybielania – nawet te przeprowadzane przez stomatologów – wymagają coraz większego wysiłku. O ile w przypadku 20-latków przebarwienie powierzchowne z reguły daje się usunąć przy pomocy past wybielających, o tyle 50-latkowie muszą już skorzystać z profesjonalnych zabiegów dostępnych w gabinetach stomatologicznych.

Niebagatelny wpływ na tworzenie się przebarwień ma również stosowana dieta. Spożywanie dużych ilości kawy, herbaty, coli czy soków z ciemnych owoców powoduje odkładanie się barwników na powierzchni zębów. Z kolei owoce cytrusowe oraz kiszonki przyczyniają się do erozji szkliwa – staje się ono bardziej przezroczyste i prześwituje przez nie żółta zębina. Zabójczy dla naturalnej bieli zębów jest również nałóg palenia papierosów. Zawierają one w swoim składzie mnóstwo trujących substancji chemicznych, które są wchłaniane przez strukturę zębów, powodując ich stopniowe przebarwienia.

Jak już wcześniej wspomniano, do przebarwień zębów może przyczynić się zażywanie niektórych leków, a zwłaszcza antybiotyków. Szczególnie niekorzystnie na kolor uzębienia wpływa tetracyklina, której długotrwałe stosowanie powoduje powstawanie trudnych do usunięcia przebarwień. Co więcej, antybiotyki zaburzają równowagę naturalnej flory bakteryjnej jamy ustnej, co sprzyja tworzeniu się aft, nadżerek, owrzodzeń oraz zakażeń grzybiczych.

Nie można również zapominać o urazach mechanicznych. Pęknięcia na powierzchni szkliwa lub jego ścieranie (efekt bruksizmu, czyli mimowolnego zgrzytania zębami) powodują ciemnienie brzegów siecznych lub zwiększone odkładanie się osadu i kamienia nazębnego.

AF
Fot. nile, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

nadwrażliwość - Dentonet.pl
Nadwrażliwość zębów – jak ją leczyć? Porady dla pacjentów Pacjent

Dla osób z nadwrażliwością zębów problemem stają się zwykłe, codzienne czynności, takie jak spożywanie zimnych lub gorących napojów i potraw bądź szczotkowanie zębów. Sprawiają one ból i są przyczyną dyskomfortu. Dlatego nadwrażliwość zębów należy le...

ROZWIŃ WIĘCEJ
jak utrzymać efekt wybielania zębów - Dentonet.pl
Jak utrzymać efekt wybielania zębów? Pacjent

Marzysz o idealnie białym, olśniewającym uśmiechu, więc umawiasz się do dentysty na profesjonalne wybielanie zębów. To najskuteczniejsza metoda, ale warto pamiętać, że efekty wybielania nie są nikomu dane raz na zawsze – ich utrzymanie jest bowiem za...

czerwone wino - Dentonet.pl
Brazylijscy naukowcy: wino jednak nie przebarwia zębów Asysta

Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia.Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, mo...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres