Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach
Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach
Jak poinformowała TVP Info, największe koncerny produkujące słodycze – Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA – zapowiedziały, że do 2022 r. ich produkty będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.
Według danych WHO, z nadwagą boryka się około 40 mln dzieci do 5. roku życia, natomiast otyłość dotyczy około 13% osób dorosłych. Z kolei próchnica to najbardziej rozpowszechniona choroba zakaźna na świecie. W celu zapobiegania epidemii otyłości, cukrzycy czy próchnicy światowi producenci słodyczy podejmują kroki w celu ograniczenia kaloryczności swoich produktów. I tak koncerny Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA zapowiedziały, że do 2022 r. produkowane przez nie słodycze będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.
Działania ograniczające spożycie cukru przez dzieci są prowadzone również w naszym kraju. Od 2016 r. obowiązują przepisy tzw. rozporządzenia sklepikowego, w którym ustalono listę produktów dopuszczonych do sprzedaży w szkolnych sklepikach. Mogą to być drożdżówki (ale nie zbyt słodkie i nie z mrożonego ciasta), jogurty, serki, warzywa, owoce, sałatki, surówki, kanapki oraz produkty zbożowe.
Rodzicom, którzy mają problem z podjadaczami słodyczy, polecam organizowanie słodkich sobót – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady, niż podjadanie.
AF
Fot. pixel1, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...
Dochodzenie przeprowadzone przez BBC News wykazało, że e-papierosy skonfiskowane uczniom jednego z angielskich college’ów zawierały poziomy ołowiu, niklu i chromu znacznie przekraczające normy obowiązujące w Zjednoczonym Królestwie. Wszystkie zestawy...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...