Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Miód jest szkodliwy dla organizmu, tak samo jak biały cukier?

Brak komentarzy | Publikacja:
Miód jest szkodliwy dla organizmu, tak samo jak biały cukier?

Miód jest szkodliwy dla organizmu, tak samo jak biały cukier?

W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” prof. Jarosław Drożdż – kierownik Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi – powiedział, że miód jest równie szkodliwy dla organizmu jak zwykły, biały cukier.

Miód zwykło się uważać za zdrowszą alternatywę dla białego cukru, a wielu dietetyków zachęca do używania go do słodzenia herbaty, ciast i deserów. Jednak jak przyznał w rozmowie z „Gazetą Wyborczą” prof. Jarosław Drożdż z Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego, nie zna on żadnych badań potwierdzających „lecznicze” właściwości miodu, a przekonanie, że pomaga on zdrowiu biorą się z tzw. mądrości ludowej.

Tymczasem – zdaniem prof. Drożdża – miód również jest cukrem, który spożywany w nadmiarze szkodzi i może prowadzić do wielu groźnych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca czy próchnica. Zawarta w miodzie fruktoza szczególnie niekorzystnie wpływa zwłaszcza na trzustkę, która reaguje na nią zwiększoną produkcją insuliny.

Rodzicom, którzy mają problem z „podjadaczami” słodyczy, polecam organizowanie „słodkich sobót” – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady niż podjadanie.

AF

Fot. stevepb, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

biały ząbek - Dentonet.pl
Program profilaktyczny "Biały ząbek" dla dzieci w Opolu Lekarz

W Opolu rozstrzygnięto konkurs na realizację w 2018 r. programu zapobiegania próchnicy i chorobom dziąseł u dzieci w wieku przedszkolnym pod nazwą "Biały ząbek". Za 25 tys. zł zrealizuje go tamtejszy oddział Polskiego Czerwonego Krzyża.Program "Biały...

mae mu VoQ4kqDSFxg unsplash
#NieCukrz, cukier szkodzi – w sobotę dzień otwarty w NFZ Pacjent

#NieCukrz, cukier szkodzi – pod takim hasłem w najbliższą sobotę (26 stycznia) oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia organizują dzień otwarty. Poświęcony jest profilaktyce zdrowotnej i konsekwencjom nadmiernego spożywania cukru. W najbliż...

ROZWIŃ WIĘCEJ
światowy dzień zdrowia jamy ustnej
Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej 2019: uwaga na cukier! Lekarz

Lekarze dentyści będą zwracać uwagę na to, co jedzą i piją ich pacjenci. W ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej (20 marca), organizatorzy kampanii „Polska mówi #aaa!” apelują do rodziców i opiekunów o powstrzymanie się przed dodawaniem...

robert anderson OaaKSThpiI0 unsplash
Biały cukier może napędzać funkcjonowanie komórek rakowych Asysta

Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie. To odkrycie może się przyczynić do stworzenia specjalnych diet dla osób z chorobą nowotworową. W trakcie trwającego dziewięć lat projektu, rozpoczętego w 2008 roku pod ki...

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

cukier - Dentonet.pl
Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków Asysta

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety po...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Gdzie kryje się cukier w żywności? Dietetycy radzą konsumentom Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

cukier - Dentonet.pl
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom Lekarz

Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...

cukier - Dentonet.pl
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji