Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Miód jest szkodliwy dla organizmu, tak samo jak biały cukier?

Publikacja:
Miód jest szkodliwy dla organizmu, tak samo jak biały cukier?

Miód jest szkodliwy dla organizmu, tak samo jak biały cukier?

W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” prof. Jarosław Drożdż – kierownik Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi – powiedział, że miód jest równie szkodliwy dla organizmu jak zwykły, biały cukier.

Miód zwykło się uważać za zdrowszą alternatywę dla białego cukru, a wielu dietetyków zachęca do używania go do słodzenia herbaty, ciast i deserów. Jednak jak przyznał w rozmowie z „Gazetą Wyborczą” prof. Jarosław Drożdż z Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego, nie zna on żadnych badań potwierdzających „lecznicze” właściwości miodu, a przekonanie, że pomaga on zdrowiu biorą się z tzw. mądrości ludowej.

Tymczasem – zdaniem prof. Drożdża – miód również jest cukrem, który spożywany w nadmiarze szkodzi i może prowadzić do wielu groźnych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca czy próchnica. Zawarta w miodzie fruktoza szczególnie niekorzystnie wpływa zwłaszcza na trzustkę, która reaguje na nią zwiększoną produkcją insuliny.

Rodzicom, którzy mają problem z „podjadaczami” słodyczy, polecam organizowanie „słodkich sobót” – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady niż podjadanie.

AF

Fot. stevepb, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
Cukier uzależnia jak kokaina? Badania polskich naukowców Lekarz

Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...

Anna Makowka
Płytka bakteryjna i jej wpływ na zdrowie ogólne organizmu Asysta

– Płytka bakteryjna to nie tylko zagrożenie dla zdrowia jamy ustnej, ale również dla zdrowia całego organizmu. Przyzębie jest bardzo mocno unaczynione, więc bakterie z kieszonek dziąsłowych mogą z łatwością przedostawać się nawet do najdalej położony...

osoba podpisująca umowę ubezpieczeniową dla medyków
Czym jest OC zawodowe? Pacjent

Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej zawodowej (tzw. ubezpieczenie OC zawodowe) w Polsce to rodzaj ubezpieczenia, które chroni przed konsekwencjami finansowymi wynikającymi z roszczeń osób trzecich o odszkodowanie za szkody spowodowane w wyniku w...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodycze
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier! Asysta

Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Pacjent

Kawa rozpuszczalna ma liczne grono zwolenników i przeciwników. Zwolennicy cenią ją za to, że w zasadzie nie wymaga żadnego przygotowywania. Przeciwnicy uważają, że nie da się delektować smakiem kawy instant. Tymczasem na całym świecie kawa rozpuszcza...

wady zgryzu
Rola prawidłowego zgryzu w utrzymaniu równowagi funkcjonalnej organizmu Lekarz

Istnieje wyraźny związek pomiędzy wadami zgryzu a równowagą, stabilnością i postawą ciała – udowodnili badacze z trzech krakowskich uczelni. Dlatego lecząc i diagnozując wady postawy, należy spojrzeć na pacjenta holistycznie, a nie tylko przez pryzma...

witamina D
Jak witamina D wpływa na proces starzenia organizmu? Lekarz

W jaki sposób witamina D chroni przed najpowszechniejszymi chorobami i jednocześnie sprzyja zdrowemu starzeniu się? Kluczem do wyjaśnienia mechanizmu może być powiązanie indywidualnej reakcji organizmu na witaminę D z immunokompetencją, czyli wysoką ...

blednik
Co to jest błędnik i za co odpowiada w organizmie? Pacjent

Często zdarzają Ci się zawroty głowy, występuje u Ciebie oczopląs? A może doświadczasz wymiotów podczas jazdy samochodem? W takich przypadkach warto zasięgnąć opinii lekarskiej i poddać się odpowiednim badaniom, by wprowadzić specjalistyczne leczenie...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

cukier 1
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier Lekarz

Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health". Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londy...