Zły stan zdrowia jamy ustnej a ryzyko rozwoju NZJ
Wyniki kilku przeprowadzonych w ostatnim czasie badań potwierdzają związek, jaki zachodzi pomiędzy złym stanem zdrowia jamy ustnej a rozwojem nieswoistego zapalenia jelit (NZJ). Terminem tym określa się takie schorzenia, jak choroba Leśniowskiego i Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG).

Mikrobiom jamy ustnej człowieka jest od dawna obiektem licznych badań nad związkiem między chorobami układu pokarmowego a stanem jamy ustnej. Ostatnie wspólne badanie kohortowe przeprowadzone przez naukowców z Portugalii ujawniło zależność, jaka zachodzi między złym stanem zdrowia jamy ustnej, w szczególności chorobami przyzębia, a nieswoistym zapaleniem jelit.
Choroby stomatologiczne u 9 na 10 pacjentów z NZJ
Częstość występowania chorób przyzębia wynosiła 55,3% i 69,4% u pacjentów – odpowiednio – z chorobą Leśniowskiego i Crohna oraz WZJG. Łącznie aż 88,1% pacjentów zmagających się z nieswoistym zapaleniem jelit wymagało leczenia stomatologicznego, w tym 38,1% wymagało wykonania odbudów protetycznych.
Po pobraniu próbek śliny od uczestników badania portugalscy naukowcy odkryli, że pacjenci chorujący na nieswoiste zapalenie jelit mieli podwyższony poziom bakterii Firmicutes i Bacteroidetes w porównaniu do osób zdrowych z grupy kontrolnej. Obecność bakterii tych typów jest oznaką braku równowagi w mikrobiomie jelitowym.
W innym badaniu, przeprowadzonym przez naukowców z Rush University Medical Center w Chicago, analizie poddano próbki kału uczestników. Zespół badawczy wykorzystał zarówno mikrośrodowisko jamy ustnej, jak i stolca pacjentów z aktywnym NZJ, nieaktywnym NZJ oraz zdrowe próbki kontrolne. Dla badaczy nie było zaskoczeniem, że uczestnicy z aktywnym nieswoistym zapaleniem jelit mieli mniej zróżnicowany mikrobiom i byli bardziej narażeni na wystąpienie poważnej postaci choroby przyzębia.
Dr David A. Johnson, komentujący wyniki badań dla serwisu Dentistry IQ, zauważył możliwość dwukierunkowego związku między aktywnością nieswoistego zapalenia jelit a chorobami przyzębia. W przypadku występowania obu tych schorzeń istotną rolę odgrywa nieodpowiedni stan zdrowia jamy ustnej.
Istotne znaczenie diety
Dwa kolejne badania dotyczyły czynników dietetycznych w ryzyku rozwoju NZJ. Ustalono, że ryzyko zachorowania na chorobę Leśniowskiego i Crohna w ciągu 20 lat obserwacji było o około 13% mniejsze u osób stosujących zdrową dietę i prowadzących aktywny tryb życia. Podczas gdy zdrowa dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Leśniowskiego i Crohna, spożycie nabiału nie miało związku z tym schorzeniem, ale wykazywało odwrotny związek z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Z kolei najsilniejszy związek ryzyka wrzodziejącego zapaleniem jelita grubego wykazał jogurt.
Podsumowując, uzyskane w badaniach wyniki podkreślają znaczenie oceny stanu zdrowia jamy ustnej w leczeniu NZJ. Ważne jest, aby informować pacjentów, że ich dieta i codzienne czynności z zakresu higieny jamy ustnej mają wpływ na rozwój nieswoistego zapalenia jelit. Wskazane jest także, by w leczeniu NZJ gastroenterolodzy brali pod uwagę zdrowie jamy ustnej oraz wpływ diety pacjentów.
Nawiązanie odpowiedniej relacji z pacjentem, nakłonienie go do długofalowej współpracy, odpowiednie zabiegi profilaktyczne, pomoc w doborze właściwych środków do domowej higieny jamy ustnej – to, zdaniem dr n. med. Ewy Rusyan, najważniejsze aspekty opieki stomatologicznej nad osobami z zaburzeniami odżywiania. – Jeśli pacjent jest w aktywnej fazie choroby i w danym momencie nie ma możliwości jej wyeliminowania, to trzeba bardzo mocno postawić na profilaktykę – twierdzi specjalistka.
T.H.
Źródło: https://www.dentistryiq.com/


