Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Ksylitol – zdrowa alternatywa dla białego cukru

Brak komentarzy | Publikacja:
Ksylitol – zdrowa alternatywa dla białego cukru

Ksylitol – zdrowa alternatywa dla białego cukru

W trwającym na łamach naszego portalu konkursie zachęcamy internautów do wyeliminowania z diety słodyczy zawierających cukier i zastąpienia ich produktami opartymi na bazie ksylitolu. Okazuje się, że ta wciąż niedoceniana w Polsce substancja nie tylko działa antybakteryjnie i przeciwpróchniczo, lecz również posiada szereg innych prozdrowotnych właściwości.

Czy wiesz, że ksylitol…

– jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, stanowi więc idealny zamiennik cukru dla diabetyków,

– zawiera o 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier i zmniejsza łaknienie na słodycze, powinien być więc stosowany przez osoby zamierzające zrzucić kilka zbędnych kliogramów,

– w przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, nie powoduje wzdęć i niestrawności,

– nie zakwasza środowiska jamy ustnej, a tym samym chroni zęby przed demineralizacją szkliwa i powstaniem płytki nazębnej,

– zwiększa produkcję śliny, która pełni w jamie ustnej bardzo ważną rolę, m.in. działa bakteriobójczo i wypłukuje resztki pokarmowe,

– w odróżnieniu od cukru, który jest świetną pożywką dla bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy, ksylitol nie jest metabolizowany przez te drobnoustroje,

– likwiduje brzydki zapach z ust (jest skuteczny w łagodzeniu objawów halitozy),

– może być spożywany w dowolnych ilościach bez żadnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Jedynym dyskomfortem, jaki może być odczuwalny  przy spożywaniu jego większych ilości, jest łagodna biegunka.

Mało tego – ksylitol ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków, w tym grzybów Candida albicans, odpowiedzialnych za przewlekłą drożdżycę przewodu pokarmowego oraz jamy ustnej. Ułatwia również przyswajanie minerałów (np. przyswajanie wapnia przez kości, działa więc wspomagająco przy osteoporozie). Ponadto naukowcy ze stanu Iowa dowiedli, iż ksylitol sprawdza się w przypadku osób na mukowiscydozę w roli środka zapobiegawczego przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli i może być z powodzeniem stosowany w formie aerozolu przy zapaleniu ucha środkowego.

Do tego ksylitol jest produktem całkowicie naturalnym. Powstaje z ksylanów, czyli polisacharydów występujących w ścianach komórkowych prawie wszystkich roślin. W przyrodzie źródłem ksylitolu są niektóre owoce i warzywa, grzyby, kolby kukurydzy oraz twarde drewno, a także ludzki organizm, produkujący ksylitol w niewielkich ilościach.

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

pierniczki
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

cukier - Dentonet.pl
Apele PTS w sprawie spożycia cukru. "Próchnica pomijana" Lekarz

W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...

Dentonet - ubytki niepróchnicowe zębów
"Zdrowa jama ustna stanowi barierę dla wielu groźnych chorób" Lekarz

Ze względu na krótki czas jaki upłynął od rozpoznania wirusa SARS-CoV-2 nie ma wciąż wystarczająco dużo informacji na temat przebiegu wywoływanej przez niego choroby COVID-19, jej przyczyn oraz powikłań. Ostatnie ustalenia Niemieckiego Towarzystwa St...

Pierre Fabre antyseptyka
Czy antyseptyka może być alternatywą antybiotykoterapii? [webinar] Lekarz

W Polsce i na całym świecie – również w leczeniu stomatologicznym – nadużywa się antybiotyków, co pogłębia i tak bardzo już poważny problem antybiotykooporności. Czy w każdym przypadku stomatologicznym stosowanie antybiotyków jest konieczne? Czy istn...

uśmiech
Mniej cukru – więcej uśmiechu. PTS zaprasza na debatę we Wrocławiu Lekarz

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Dolnośląska Izba Lekarska zapraszają na debatę „Mniej cukru – więcej uśmiechu”. Odbędzie się ona 16 marca we Wrocławiu, w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej 2019 oraz kampanii „Polska mówi #aa...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru Lekarz

Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...

soda oczyszczona - Dentonet.pl
Proszek do zębów „ekologiczną” alternatywą dla pasty? Asysta

Jedną z „ekologicznych” alternatyw dla tradycyjnej pasty stają się w ostatnich latach proszki do czyszczenia zębów. Nie dość, że produktów tego typu jest coraz więcej w różnego rodzaju drogeriach, zwłaszcza internetowych, to w dodatku w niektórych po...

podatek od cukru - Dentonet.pl
W Polsce będzie podatek od cukru? Trwają analizy w tej sprawie Asysta

Jak informuje dziennik.pl, resorty zdrowia i finansów rozważają możliwość wprowadzenia tzw. podatku cukrowego. Polacy spożywają za dużo cukru i mają coraz większe problemy m.in. z otyłością. Według statystyk, przeciętny Polak w 2017 r. zjadł 44,5 kg ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji