Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Ksylitol – zdrowa alternatywa dla białego cukru

Publikacja:
Ksylitol – zdrowa alternatywa dla białego cukru

Ksylitol – zdrowa alternatywa dla białego cukru

W trwającym na łamach naszego portalu konkursie zachęcamy internautów do wyeliminowania z diety słodyczy zawierających cukier i zastąpienia ich produktami opartymi na bazie ksylitolu. Okazuje się, że ta wciąż niedoceniana w Polsce substancja nie tylko działa antybakteryjnie i przeciwpróchniczo, lecz również posiada szereg innych prozdrowotnych właściwości.

Czy wiesz, że ksylitol…

– jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, stanowi więc idealny zamiennik cukru dla diabetyków,

– zawiera o 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier i zmniejsza łaknienie na słodycze, powinien być więc stosowany przez osoby zamierzające zrzucić kilka zbędnych kliogramów,

– w przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, nie powoduje wzdęć i niestrawności,

– nie zakwasza środowiska jamy ustnej, a tym samym chroni zęby przed demineralizacją szkliwa i powstaniem płytki nazębnej,

– zwiększa produkcję śliny, która pełni w jamie ustnej bardzo ważną rolę, m.in. działa bakteriobójczo i wypłukuje resztki pokarmowe,

– w odróżnieniu od cukru, który jest świetną pożywką dla bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy, ksylitol nie jest metabolizowany przez te drobnoustroje,

– likwiduje brzydki zapach z ust (jest skuteczny w łagodzeniu objawów halitozy),

– może być spożywany w dowolnych ilościach bez żadnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Jedynym dyskomfortem, jaki może być odczuwalny  przy spożywaniu jego większych ilości, jest łagodna biegunka.

Mało tego – ksylitol ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków, w tym grzybów Candida albicans, odpowiedzialnych za przewlekłą drożdżycę przewodu pokarmowego oraz jamy ustnej. Ułatwia również przyswajanie minerałów (np. przyswajanie wapnia przez kości, działa więc wspomagająco przy osteoporozie). Ponadto naukowcy ze stanu Iowa dowiedli, iż ksylitol sprawdza się w przypadku osób na mukowiscydozę w roli środka zapobiegawczego przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli i może być z powodzeniem stosowany w formie aerozolu przy zapaleniu ucha środkowego.

Do tego ksylitol jest produktem całkowicie naturalnym. Powstaje z ksylanów, czyli polisacharydów występujących w ścianach komórkowych prawie wszystkich roślin. W przyrodzie źródłem ksylitolu są niektóre owoce i warzywa, grzyby, kolby kukurydzy oraz twarde drewno, a także ludzki organizm, produkujący ksylitol w niewielkich ilościach.

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Dentonet - ubytki niepróchnicowe zębów
"Zdrowa jama ustna stanowi barierę dla wielu groźnych chorób" Lekarz

Ze względu na krótki czas jaki upłynął od rozpoznania wirusa SARS-CoV-2 nie ma wciąż wystarczająco dużo informacji na temat przebiegu wywoływanej przez niego choroby COVID-19, jej przyczyn oraz powikłań. Ostatnie ustalenia Niemieckiego Towarzystwa St...

stomatologia - Dentonet.pl
"Zdrowa przyszłość" bez stomatologii? NRL komentuje Lekarz

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zapoznało się z projektem uchwały rady ministrów w sprawie ustanowienia polityki publicznej "Zdrowa przyszłość. Ramy strategiczne rozwoju systemu ochrony zdrowia na lata 2021-2027, z perspektywą do 2030 roku". Jedn...

cukier - Dentonet.pl
Rośnie spożycie cukru w Polsce - to przyczyna otyłości i cukrzycy Lekarz

W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje", przygotowanego przez analityków ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier - Dentonet.pl
Apele PTS w sprawie spożycia cukru. "Próchnica pomijana" Lekarz

W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...

pierniczki
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

podatek od cukru - Dentonet.pl
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru Lekarz

Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...

cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

Pierre Fabre antyseptyka
Czy antyseptyka może być alternatywą antybiotykoterapii? [webinar] Lekarz

W Polsce i na całym świecie – również w leczeniu stomatologicznym – nadużywa się antybiotyków, co pogłębia i tak bardzo już poważny problem antybiotykooporności. Czy w każdym przypadku stomatologicznym stosowanie antybiotyków jest konieczne? Czy istn...

soda oczyszczona - Dentonet.pl
Proszek do zębów „ekologiczną” alternatywą dla pasty? Asysta

Jedną z „ekologicznych” alternatyw dla tradycyjnej pasty stają się w ostatnich latach proszki do czyszczenia zębów. Nie dość, że produktów tego typu jest coraz więcej w różnego rodzaju drogeriach, zwłaszcza internetowych, to w dodatku w niektórych po...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...