Klasyfikacja próchnicy
Klasyfikacja próchnicy
Próchnicę można podzielić na różne rodzaje w zależności od przyjętych kryteriów. Znajomość przyczyn występowania poszczególnych jej odmian ma znaczenie dla leczenia oraz zapobiegania dalszemu rozwojowi choroby.
Podział ze względu na przebieg:
Próchnica ostra – występuje najczęściej u osób młodych, u których szerokie kanaliki zębiny ułatwiają szybki rozwój choroby.
Próchnica przewlekła – rozwija się u osób dorosłych i starszych. Ma znacznie wolniejszy przebieg.
Próchnica zatrzymana – to zmiana, której rozwój został zatrzymany dzięki np. intensywnym zabiegom higienicznym zębów.
Podział ze względu na obraz kliniczny:
Próchnica wtórna – rozwija się w zębach z założonym wypełnieniem ubytku, które uległo rozszczelnieniu. Może pojawić się na powierzchni zęba lub w głębi szczeliny.
Próchnica nietypowa – występuje w zębach martwych. Może się również pojawić w zębach leczonych kanałowo.
Próchnica ukryta – toczy zęby wizualnie zdrowe. Rozwija się pod szkliwem i można ją wykryć tylko na zdjęciu radiologicznym.
Próchnica kwitnąca – to nazwa choroby, która rozwija się nagle i dotyka na raz wiele zębów (łącznie z tymi, które zazwyczaj są wolne od próchnicy). Bardzo często pojawia się u nastolatków ze względu na spożywanie dużej ilości kalorycznych potraw oraz picie słodkich napojów między posiłkami.
Próchnica okrężna – rozwija się przy szyjkowej części zęba lub w obrębie korzenia. W zaawansowanym stadium może obejmować pierścieniowo cały ząb.
Próchnica butelkowa – występuje u dzieci i atakuje przednie zęby. Jeśli dziecko zasypia z butelką w ustach, wypełnioną słodkim napojem, wylewa się on na zęby i przyczynia do rozwoju bakterii wywołujących chorobę. Może się też pojawiać u dzieci używających smoczka zanurzonego w czymś słodkim.
Próchnica korzenia – rozwija się bardzo często u osób, które w wyniku chorób mają odsłonięte szyjki zębów. W pierwszej kolejności atakuje cement korzeniowy, a długo nieleczona może doprowadzić do poważnych uszkodzeń korzenia. Bardzo często próchnica korzenia jest przyczyną ekstrakcji.
Podział ze względu na stadium rozwoju:
Próchnica początkowa – początkowe stadium rozwoju choroby, w którym nie nastąpiło jeszcze uszkodzenie szkliwa. Jest możliwość odwrócenia procesu chorobowego.
Próchnica powierzchniowa – ma miejsce wtedy, kiedy dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia szkliwa.
Próchnica średnia – uszkodzenia dochodzą do zębiny, która staje się czarna lub brązowa.
Próchnica głęboka – stadium, w którym ubytek sięga miazgi zębowej, wywołując ból. Ten stan, jeśli jest nieleczony, może doprowadzić do obumarcia zęba i stanu zapalnego przyzębia.
Podział ze względu na zaawansowanie zmian:
D1 – zmiana w szkliwie, ale bez ubytku.
D2 – zmiana w szkliwie i minimalny ubytek.
D3 – zmiana sięgająca zębiny.
D4 – zmiana sięgająca miazgi.
Źródła: abczdrowie.pl, pzwl.pl
KeL
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
Ubytki w zębach to coś, czego za wszelką cenę chcemy uniknąć. Nie są one w stanie naturalnie się zregenerować, a duża dziura może być bardzo bolesna. Jej konsekwencja to zazwyczaj drogie wypełnienie lub usunięcie całego zęba. A za to wszystko odpowi...
Ruszył program profilaktyki próchnicy dla młodzieży w wieku 15-19 lat, uczęszczającej do szkoły branżowej, technikum, szkoły specjalnej przysposabiającej do pracy, liceum ogólnokształcącego lub ogólnokształcącej szkoły artystycznej – pod warunkiem, ż...
Sześć czaszek ze średniowiecznego cmentarza odkrytego przed kilkoma laty w Gliwicach zostanie przebadanych przez współczesnych dentystów w Katowicach z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu i technologii 3D. - Już dzisiaj możemy powiedzieć, że próchnic...
Uznaje się, że Streptococcus mutans to patogen w największym stopniu odpowiedzialny za rozwój próchnicy zębów. Jednak w najnowszym badaniu naukowców z USA zauważono, że główną rolę w rozwoju próchnicy zębów odgrywa inna bakteria – Selenomonas sputige...
Na łamach pisma „Frontiers in Public Health” ukazał się artykuł podsumowujący prace zespołu składającego się m.in. z polskich klinicystów – dowiedli oni, że pasty do zębów z hydroksyapatytem mogą zapobiegać próchnicy równie skutecznie jak pasty z flu...
Ministerstwo zdrowia realizuje program edukacyjno-profilaktyczny w zakresie próchnicy zębów. Jest on skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych z wybranych województw. Jego celem jest wzrost wiedzy na temat próchnicy i chorób jamy ustnej oraz spos...
Próchnica zębów jest chorobą bakteryjną, która prowadzi do demineralizacji szkliwa, ubytków, zakażenia tkanek miękkich i stanów zapalnych. Niekiedy jej skutkiem jest konieczność usunięcia zęba. Na szczęście można temu zapobiec. Zobacz, jak wygląda pr...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
W gminie Nowogard zrealizowano program profilaktyki próchnicy dla uczniów z klas I - III. Wzięło w nim udział 120 dzieci. Program realizowany był w latach 2020-2022. W tym czasie 120 dzieci z klas I - III szkół na terenie gminy skorzystało z zabiegó...
Prezydent Ostrowa Wielkopolskiego ogłosiła konkurs ofert na realizację programu polityki zdrowotnej „Żeby piękny uśmiech mieć trzeba tylko chcieć” obejmującego profilaktykę stomatologiczną 5-latków. Jak czytamy, program ma obejmować profilaktykę sto...