Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Kawą w próchnicę!

Brak komentarzy | Publikacja:
Kawą w próchnicę!

Kawą w próchnicę!

Do momentu, kiedy nie zaparzysz kubka swojej ulubionej kawy nie jesteś w stanie funkcjonować? Jednak gryzą Cię wyrzuty sumienia, ponieważ na każdym kroku spotykasz się z teoriami mówiącymi o szkodliwości kawy. Nie ma jednak powodów do zmartwień. Owszem, kawa jest używką, ale posiada także właściwości zdrowotne.

Dowiedziono, że kawa zawiera związki hamujące rozwój próchnicy. Badania American Chemical Society wskazują na silne działanie antybakteryjne czarnego napoju. Kawa przyczynia się do zmniejszenia ryzyka próchnicy i choroby dziąseł.

Teorię amerykańskich naukowców potwierdzili ich koledzy z Uniwersytetu Pawii we Włoszech. Głoszą oni, że za działanie antybakteryjne odpowiada trigonilina występująca w kawie. Działanie przeciwpróchnicze wzmacniają garbniki zawarte w palonych ziarnach. Zarówno trigonilina jak i garbniki utrudniają osiadanie bakterii na powierzchni zębów i tym samym tworzą barierę ochronną.

Kawa pośrednio przyczynia się do zdrowia jamy ustnej poprzez działanie przeciwnowotworowe oraz poprawę ukrwienia całego organizmu. Przeciwnicy kawy wspominają, że kawa powoduje przebarwienie szkliwa. Nie można się z nimi nie zgodzić, jednak można temu zaradzić. Do naparu wystarczy dolać odrobinę mleka, a zminimalizujemy negatywny wpływ na kolor zębów. Mała czarna nie musi więc szkodzić naszemu uzębieniu.


Zamiast gumy kawa

Problem nieświeżego oddechu bywa wstydliwy dla osób, których dotyczy. Remedium na tę przypadłość może okazać się przygryzanie palonych ziaren kawy. Sposób ten nie jest nowy, ale stosowano go już w XVIII wieku. Przygryzanie palonych ziaren zastępowało wtedy nawet samo mycie zębów do którego podchodzono wówczas sceptycznie.

Zaleca się stosowanie kawy osobom, które zostały dotknięte awitaminozą lub cierpią na niedobór różnych witamin. Witamina A zawarta w kawie wzmaga produkcję śliny, która zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy.

Znajdująca się w kawie witamina D poprawi naszą gospodarkę wapniofosforanową. Polepszy się dzięki temu przyswajanie związków wapnia przez organizm i wbudowanie ich w tkanki twarde zębów.

Przewrotnie można powiedzieć, że najlepsza na białe i zdrowe zęby jest czarna i „niezdrowa” kawa.

 

opr. pw
 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zdążyć przed próchnicą 2 - Dentonet.pl
ŚDZJU 2020: w gronie ekspertów, o tym jak uprzedzić próchnicę Lekarz

22 stycznia w Warszawie odbędzie się spotkanie ekspertów zaproszonych przez Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Polskie Towarzystwo Stomatologii Dziecięcej, poświęcone krajowym obchodom Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej (20 marca) i kampanii „...

próchnica - Dentonet.pl
Ministerstwo zdrowia: 90% nastolatków w Polsce ma próchnicę Asysta

Siedmiu na dziesięciu Polaków ma próchnicę. Wśród nastolatków odsetek ten jest znacznie większy i sięga 90%. Powodem takiego stanu rzeczy jest m.in. bogata w cukier dieta, podjadanie między posiłkami, niewystarczająca higiena oraz rzadkie wizyty kont...

Marku Dental na targach Krakdent 2018: praca i ... kawa Lekarz

Dla firmy Marku Dental targi Krakdent to nie tylko czas na przedstawienie oferty. To również okazja na spotkania z klientami przy kawie i szampanie.Zapraszamy do odwiedzin stoiska Marku Dental podczas tegorocznego Krakdentu na naszym filmie. Pysznej ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
program profilaktyki - Dentonet.pl
Sędziszów Małopolski będzie zwalczać próchnicę u dzieci Lekarz

Burmistrz Sędziszowa Małopolskiego ogłosił konkurs ofert na wybór realizatora programu polityki zdrowotnej profilaktyki próchnicy zębów u dzieci w wieku 12 i 13 lat, zamieszkałych na terenie gminy.Przedmiotem konkursu ofert jest wybór realizatora, kt...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji