Kawą w próchnicę!
Kawą w próchnicę!
Do momentu, kiedy nie zaparzysz kubka swojej ulubionej kawy nie jesteś w stanie funkcjonować? Jednak gryzą Cię wyrzuty sumienia, ponieważ na każdym kroku spotykasz się z teoriami mówiącymi o szkodliwości kawy. Nie ma jednak powodów do zmartwień. Owszem, kawa jest używką, ale posiada także właściwości zdrowotne.
Dowiedziono, że kawa zawiera związki hamujące rozwój próchnicy. Badania American Chemical Society wskazują na silne działanie antybakteryjne czarnego napoju. Kawa przyczynia się do zmniejszenia ryzyka próchnicy i choroby dziąseł.
Teorię amerykańskich naukowców potwierdzili ich koledzy z Uniwersytetu Pawii we Włoszech. Głoszą oni, że za działanie antybakteryjne odpowiada trigonilina występująca w kawie. Działanie przeciwpróchnicze wzmacniają garbniki zawarte w palonych ziarnach. Zarówno trigonilina jak i garbniki utrudniają osiadanie bakterii na powierzchni zębów i tym samym tworzą barierę ochronną.
Kawa pośrednio przyczynia się do zdrowia jamy ustnej poprzez działanie przeciwnowotworowe oraz poprawę ukrwienia całego organizmu. Przeciwnicy kawy wspominają, że kawa powoduje przebarwienie szkliwa. Nie można się z nimi nie zgodzić, jednak można temu zaradzić. Do naparu wystarczy dolać odrobinę mleka, a zminimalizujemy negatywny wpływ na kolor zębów. Mała czarna nie musi więc szkodzić naszemu uzębieniu.
Zamiast gumy kawa
Problem nieświeżego oddechu bywa wstydliwy dla osób, których dotyczy. Remedium na tę przypadłość może okazać się przygryzanie palonych ziaren kawy. Sposób ten nie jest nowy, ale stosowano go już w XVIII wieku. Przygryzanie palonych ziaren zastępowało wtedy nawet samo mycie zębów do którego podchodzono wówczas sceptycznie.
Zaleca się stosowanie kawy osobom, które zostały dotknięte awitaminozą lub cierpią na niedobór różnych witamin. Witamina A zawarta w kawie wzmaga produkcję śliny, która zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy.
Znajdująca się w kawie witamina D poprawi naszą gospodarkę wapniofosforanową. Polepszy się dzięki temu przyswajanie związków wapnia przez organizm i wbudowanie ich w tkanki twarde zębów.
Przewrotnie można powiedzieć, że najlepsza na białe i zdrowe zęby jest czarna i „niezdrowa” kawa.
opr. pw
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Na dwóch uczelniach w Wielkiej Brytanii trwają badania nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji (AI) w wykrywaniu próchnicy zębów i chorób dziąseł, a także wsparciu lekarza stomatologa w stawianiu prawidłowej diagnozy poprzez ułatwienie interpretacj...
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of California San Francisco (UCSF) poddano ocenie niektóre z dostępnych metod służących do identyfikacji ognisk próchnicy wtórnej zębów. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym...
Kawa rozpuszczalna ma liczne grono zwolenników i przeciwników. Zwolennicy cenią ją za to, że w zasadzie nie wymaga żadnego przygotowywania. Przeciwnicy uważają, że nie da się delektować smakiem kawy instant. Tymczasem na całym świecie kawa rozpuszcza...
Już tylko do najbliższej niedzieli 16 stycznia można zapewnić sobie dostęp do wykładu "Niezawodna diagnostyka ubytków próchnicowych u dzieci i dorosłych - przegląd wszystkich obecnie stosowanych metod" autorstwa dr. n. med. Macieja Mikołajczyka w wyj...
– Już u 3-latków wskaźnik próchnicy wynosi około 40%. Potem jest tylko gorzej: ponad 90% 18-latków w Polsce ma próchnicę – ostrzega dr n. med. Maciej Nowak, mazowiecki konsultant wojewódzki z dziedziny periodontologii. Zaznacza, że częstym problemem ...
Narodowy Fundusz Zdrowia poinformował, że w Polsce ubytki próchnicowe ma ponad 40% dzieci w wieku 3 lat oraz ponad 90% osób w wieku 18 lat. Dane o próchnicy w naszym kraju zostały opublikowane przy okazji informacji o działalności dentobusów, czyli...