Jogurty probiotyczne zdrowe i dobre na zęby
Jogurty probiotyczne zdrowe i dobre na zęby
Naukowcy japońscy w artykule opublikowanym w "Journal of Periodontology” twierdzą , że regularne jedzenie jogurtu probiotycznego i innych mlecznych produktów fermentowanych probiotycznych zmniejsza ryzyko chorób dziąseł. Dzieje się tak za sprawą bakterii probiotycznych produkujących substancje, które hamują wzrost bakterii – również z grupy paciorkowców.
Fakt, że próchnicę powodują paciorkowce Streptococcus mutans może sugerować, że regularne przyjmowanie probiotyków (również np. w postaci kapsułek probiotyku Inlactic) ogranicza rozwój próchnicy zębów.
Probiotyk na próchnicę
Probiotykami są żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają pozytywny efekt zdrowotny. Bakterie probiotyczne przez hamowanie rozwoju patogennych bakterii zmniejszają ilość produkowanych przez nie szkodliwych toksyn. Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium.
Wpływ niektórych probiotyków na liczebność Streptococcus mutans może sugerować korzystne oddziaływanie wybranych drobnoustrojów probiotycznych na rozwój próchnicy.
W jednym z badań, w grupie, która otrzymywała Lactobacillus GG przez siedem miesięcy, stwierdzono mniejsze ryzyko wystąpienia próchnicy niż w grupie kontrolnej. W innym badaniu zauważono, że stosowanie niektórych probiotyków znamiennie zmniejsza liczbę kolonii Streptococcus mutans w jamie ustnej.
Tylko sprawdzone szczepy
Źródłem probiotyków są preparaty w postaci np. suplementów diety oraz probiotyczne mleczne produkty fermentowane. Mimo że te ostatnie smakują dzieciom, to z dużą rozwagą należy podchodzić do wyboru produktu zawierającego probiotyk. Zwykle informacje zawarte na opakowaniu jogurtu mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Nie każda bakteria, która nazywa się Lactobacillus jest probiotykiem.
To ogólna nazwa i wskazuje na przynależność do pewnej grupy bakterii, które mogą mieć, lub też nie, właściwości probiotyczne. Dlatego lepiej będzie sięgnąć po preparat, które mają naukowo udokumentowaną skuteczność probiotyczną szczepu – np. Inlactic, który zawiera wyjątkową kompozycją 5 szczepów bakterii kwasu mlekowego.
na podstawie biomedical.pl i doz.pl
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...
Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...
Codzienna higiena jamy ustnej to podstawa dbania o zdrowie zębów i piękny uśmiech. Coraz więcej osób decyduje się ułatwić sobie to zadanie przy pomocy elektrycznych szczoteczek. Do wyboru mamy modele rotacyjne i szczoteczki soniczne. Pierwszy wariant...
Podczas zorganizowanej w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym konferencji przedstawiono założenia strategii "Dobre relacje personelu medycznego z pacjentami". Zakłada ona m.in. obowiązkowe zajęcia z komunikacji dla studentów wszystkich kierunków medyc...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu poinformował, że jego absolwenci – ze średnią 157,28 pkt. – wypadli najlepiej podczas jesiennego Lekarsko-Dentystycznego Egzaminu Końcowego. Jak czytamy w komunikacie, ze 106 osób zdających LDEK z Uniwersytetu Medyc...
Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola. Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Univers...
Czołowe miejsca na Lekarsko-Dentystycznym Egzaminie Końcowym (LDEK) w sesji jesiennej 2021 r. uzyskali absolwenci kierunku Lekarsko-Dentystycznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. W jesiennej edycji LDEK-u absolwenci białostockiej uczelni zaję...