Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?

1 komentarz | Publikacja:
Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?

Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?

Z badań przeprowadzonych przez koreańskich naukowców wynika, że osoby jedzące więcej jogurtu są mniej narażone na zachorowanie na paradontozę. Wyniki badania opublikowano niedawno w czasopiśmie „Plos One”.

Badacze z Oral Health Science Research Center w Goyang w Korei Południowej postanowili sprawdzić, jaki wpływ na ryzyko zachorowania na paradontozę ma spożycie wapnia. Przeanalizowali oni dane dietetyczne 6 tys. pacjentów, zebrane podczas ogólnokrajowego badania Korea National Health and Nutrition Examination Survey z 2009 r. Na podstawie kwestionariuszy badania ocenili oni ilość spożywanego przez poszczególnych pacjentów jogurtu, zaś w wywiadzie dopytywali ich o wszystkie pokarmy spożywane w ciągu doby. Na tej podstawie oceniono ilość spożywanego w ciągu doby wapnia. W wywiadzie brano też pod uwagę płeć, wiek, status materialny, częstotliwość mycia zębów, palenie papierosów czy stosowanie szczoteczek międzyzębowych. U pacjentów przeprowadzono również badanie głębokości kieszonek dziąsłowych.

Po analizie wszystkich zebranych danych okazało się, że pacjenci, którzy jedli jogurt rzadziej niż raz w tygodniu, byli bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy. Co ciekawe, zależność ta nie występowała w przypadku spożycia mleka. Jak poinformował współautor badania dr Hye-Sung Kim, może mieć to związek z obecnością w jogurtach bakterii probiotycznych, które hamują rozwój bakterii wywołujących paradontozę. Potwierdzenie tego faktu wymaga jednak kolejnych badań.

Warszawski Uniwersytet Medyczny opublikował wyniki badań – statystyczny Polak po 35. roku życia nie ma aż 11 zębów, a co czwarty 65-latek w ogóle nie ma uzębienia. Polacy nie uzupełniają swoich ubytków, a konsekwencje braku choćby jednego zęba mogą być bardzo poważne.

AF

Fot. NeuPaddy, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

choroby dziasel
Choroby dziąseł zwiększają ryzyko wystąpienia kłopotów z erekcją Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców, u mężczyzn z chorobami przyzębia aż trzykrotnie wzrasta ryzyko kłopotów z erekcją – informuje „Rzeczpospolita”. Mogą one pojawiać się już u panów przed 40. rokiem życia.Zaburzenia erekcji mogą ...

triklosan
Triklosan zmniejsza skuteczność działania antybiotyków? Lekarz

Jak poinformowała Polska Agencja Prasowa, powołując się na pismo "Antimicrobial Agents & Chemotherapy", triklosan – składnik past do zębów i płynów do płukania ust – może zmniejszać skuteczność antybiotyków. Triklosan jest substancją o właściwośc...

ROZWIŃ WIĘCEJ
COVID-19 - Dentonet.pl
Wentylacja pomieszczeń zmniejsza ryzyko zarażenia koronawirusem Asysta

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, powołując się na badania naukowców z University of Surrey i z Queensland University and Technology, odpowiednia wentylacja pomieszczeń – zarówno domowych, jak i miejsc pracy – zmniejsza ryzyko zarażenia koronawir...

higiena jamy ustnej - Dentonet.pl
Higiena jamy ustnej zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca Asysta

Jak przekonują naukowcy z Uniwersytetu Columbia, higiena jamy ustnej pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyniki badania opublikowano na łamach "Journal of the American Heart Association".Naukowcy z Uniwersytetu C...

Buzzy2 - Dentonet.pl
Opatrunek Buzzy zmniejsza ból przy iniekcji znieczuleń u dzieci Lekarz

Wibrująco-chłodzący kompres Buzzy, wynaleziony przez firmę PainCareLabs, zmniejsza dolegliwości bólowe dzieci podczas iniekcji środka znieczulającego przed leczeniem stomatologicznym. Tak wynika z obserwacji poczynionych przez naukowców z  Gaziantep ...

bakterie z jamy ustnej - Dentonet.pl
Dobroczynne bakterie zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy? Lekarz

Naukowcy wyizolowali z jamy ustnej zdrowego człowieka dobroczynny szczep bakterii, który ma zdolność hamowania patogenów wywołujących próchnicę. Badania wykazały, że doustne przyjmowanie tych bakterii zmniejsza ryzyko powstawania ubytków i ogranicza ...

płytka nazębna - Dentonet.pl
Naturalny "biobloker" ograniczy powstawanie płytki nazębnej? Asysta

Jak informuje "Gazeta Lekarska", naukowcy z Portugalii opracowali środek ograniczający powstawanie płytki nazębnej. Jego skuteczność opiera się na naturalnych cząsteczkach organicznych.Tzw. "biobloker" opracowany przez naukowców z Portugalii przywier...

stres
Rośnie ryzyko depresji u pracowników medycznych Asysta

W okresie pandemii pracownicy służby zdrowia w USA borykają się z szeregiem wyzwań związanych ze zdrowiem psychicznym. Są m.in. narażeni na większe – niż ogół społeczeństwa – ryzyko wystąpienia depresji. Do takich wniosków doszedł zespół psycholożek ...

debata1
"Ryzyko zakażenia koronawirusem w gabinecie jest niskie" Lekarz

- Ryzyko zakażenia koronawirusem w gabinecie stomatologicznym jest bardzo małe. Gabinet jest takim miejscem, gdzie procedury dezynfekcji są na bardzo wysokim poziomie. Lekarze dentyści są przecież w swojej pracy od zawsze narażeni na szereg różnych z...

cukrzyca - Dentonet.pl
Mężczyźni z cukrzycą bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy Asysta

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z East Tennessee State University, mężczyźni chorujący na cukrzycę są bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy niż kobiety-diabetyczki.Na potrzeby badania grupa naukowców pod kierownictwem pro...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz