Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier jest – obok niewłaściwej higieny i zbyt rzadkich wizyt u dentysty – jedną z najczęstszych przyczyn próchnicy. I choć wielu z nas próbuje ograniczać spożycie tego typu produktów, to cukier w żywności bywa ukryty pod zupełnie innymi nazwami.

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, maksymalne dzienne spożycie białego cukru i innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać 10% zapotrzebowania kalorycznego. I tak kobieta nie powinna jeść więcej niż 50 g cukru dziennie, zaś mężczyzna – nie więcej niż 70 g. Co ważne, nie dotyczy to wyłącznie cukru dodawanego np. do kawy czy herbaty, ale również tego znajdującego się w produktach przetworzonych. Tymczasem mała puszka napoju energetycznego może mieć nawet 5 łyżeczek cukru, batonik – 4 łyżeczki, cukier bywa też dodawany do keczupu, jogurtów czy gotowych sosów. I choć wielu z nas próbuje ograniczać ilość jego spożycia, to cukier w żywności kryje się pod wieloma nazwami.

Ukryty cukier w żywności

Jak zauważyła w rozmowie z agencją Newseria dietetyczka Małgorzata Krukowska, na etykietach cukier nie zawsze jest podawany właśnie pod tą nazwą. – Bardzo często są to różne słody albo syropy, np. syrop glukozowo-fruktozowy czy inwertyna. Nie dajmy się też zwieść temu, że jeżeli używamy cukru brązowego czy trzcinowego, to już odżywiamy się zdrowo. One zawierają ciut więcej wartościowych składników, ale ich kaloryczność i działanie w organizmie jest dokładnie takie samo jak cukru oczyszczonego – powiedziała.

Jak więc cukier w żywności jest ukrywany przez producentów? Najczęściej spotykane nazwy – oprócz rozmaitych słodów i syropów – to dekstroza, fruktoza, glukoza, koncentrat soku, laktoza, maltoza, nektar z agawy, odparowany syrop trzcinowy, sacharoza, trzcina cukrowa czy zagęszczony sok owocowy (z dowolnych owoców).

Czym grozi nadmierne spożycie cukru?

Jedyną rolą cukru w żywności jest poprawa jej smaku. Substancja ta nie dostarcza żadnych witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Im większy jego udział w diecie, tym większa kaloryczność diety, a mniejsza gęstość odżywcza. Dieta z wysoką zawartością przetworzonych cukrów prostych zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, próchnicy i cukrzycy. Przyczynia się również do podwyższenia poziomu triglicerydów i cholesterolu we krwi, a w konsekwencji – do chorób serca. Alternatywą dla cukru może być ksylitol, który zawiera znacznie mniej kalorii niż standardowe substancje słodzące i może mieć pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej.  

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc – o tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. moritz320, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

mycie zębów - Dentonet.pl
1 listopada w USA - Dzień Mycia Zębów Asysta

W Polsce 1 listopada to nostalgiczny dzień Wszystkich Świętych. Tymczasem w Stanach Zjednoczonych obchodzi się wówczas Narodowy Dzień Mycia Zębów. Data tego wydarzenia – wbrew pozorom – wcale nie jest przypadkowa.Narodowy Dzień Mycia Zębów został wpr...

jogurty
Leeds University: jogurty "bio" i "organiczne" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Universit...

cukier
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier w święta - Dentonet.pl
Słodycze w Święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

spożycie cukru - Dentonet.pl
Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru Asysta

Jak informuje „Rzeczpospolita”, mimo mniejszych zakupów cukru w jego podstawowej postaci, Polacy spożywają go coraz więcej, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych.Ze statystyk GUS-u wynika, że w 2016 r. każda osoba w przeciętnym polskim gospodar...

cukier - Dentonet.pl
Czy cukier naprawdę powoduje próchnicę? Pacjent

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
halina.dentosan
Ależ nas oszukują ci producenci...
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres