Jak poprawić pracę mózgu?
Jak poprawić pracę mózgu?
Już prawie pół wieku temu naukowcy dowiedli, że praca mózgu jest ściśle uzależniona od sposobu odżywiania. Teoretycznie to wiemy. Jednak – jak pokazuje praktyka – brak czasu, nadmiar obowiązków i spraw „do załatwienia” kolidują często ze zdrową dietą. Paradoksalnie – choć potrzebujemy sił witalnych, by sprostać naszym zadaniom – przestajemy korzystać z ich źródeł. Dlatego warto zadbać o to, co mamy na talerzu – ta inwestycja zwróci się z nawiązką.
Odpowiednio dobrane produkty spożywcze uruchamiają wiele mechanizmów mających wpływ na intelektualną sprawność mózgu: na produkcję hormonów, enzymów i neuroprzekaźników (a te odgrywają znaczącą rolę w procesach myślenia, zapamiętywania, kojarzenia i przyswajania wiedzy). Warto pamiętać, że mózg zużywa 20-25% energii, którą dostarczamy naszemu organizmowi. Najważniejsze są: glukoza i tlen. Źródłem zaś glukozy są węglowodany (ale raczej nie należy ich pobierać z cukru, który bardzo obciąża trzustkę, a jego nadmiar zamieniany jest w tłuszcz). Dlatego należy korzystać z węglowodanów złożonych zawartych w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, niełuskanym ryżu, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy. Warto zauważyć, że łatwo dostępnym i świetnie odżywiającym mózg produktem spożywczym jest pieczywo razowe. Do diety dobrze włączyć także owoce (dostarczają witamin i składników mineralnych, wspomagają proces zapamiętywania oraz są źródłem antyoksydantów, które chronią komórki mózgu). Zwłaszcza cenne są owoce jagodowe: porzeczki, truskawki, żurawiny, maliny. Oraz: świeże warzywa, tłuszcze rybne i roślinne, pestki dyni, siemię lniane i winogrona. Warto również pić dużo wody mineralnej, która wpływa korzystanie na przemiany biochemiczne w mózgu. No i – co ważne – potrzeba się wysypiać.
A o to lista innych składników odżywczych, które poprawiają naszą sprawność intelektualną:
1. Witaminy z grupy B – odpowiadają za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Ich niedobór powoduje osłabienie pamięci, koncentracji uwagi i kojarzenia oraz bezsenność. Co więcej – osoby, które jedzą słodycze i piją alkohol – potrzebują 2-3 razy więcej wit. B niż wynosi jej norma. Gdzie jej szukać? W soi, razowym pieczywie, tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych.
2. Lecytyna, która zawiera cholinę i jest potrzebna do produkcji acetyloholiny (jeden z neuroprzekaźników) – bardzo dobrze wpływa na pamięć. Niedobór choliny prowadzi do problemów z pamięcią, demencji starczej i ospałości. Lecytyna występuje w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy. Można ją także kupić w aptece.
3. Żelazo – jest nośnikiem tlenu. Jego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się. Występuje w mięsie, orzechach, roślinach strączkowych, owocach pestkowych, warzywach liściastych, rodzynkach.
4. Cynk – co ciekawe – wykrywa się jego większe ilości w organizmach wybitnie inteligentnych dzieci. Występuje w ostrygach i pestkach dyni.
5. Magnez – niezbędny w produkcji enzymów współdziałających z wit. B1 i B6. Wraz z wapniem wspomaga przewodzenie impulsów nerwowo-mięśniowych, chroni organizm przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg. Jest wypłukiwany przez kawę i alkohol oraz niszczony przez nikotynę. Jest trudno przyswajany, warto więc przyjmować tabletki.
6. Potas – wpływa na dotlenienie mózgu. Występuje w winogronach, bananach, pomarańczach, morelach, awokado, melonach, nektarynkach, brzoskwiniach, pomidorach i ziemniakach.
7. Fosfor ma wpływ na poprawę nastroju, pamięci i inteligencji oraz poziomu sił witalnych. Znajdziemy go w rybach.
8. Kwas linolowy występuje w tłuszczach rybnych i roślinnych. Jego brak osłabia koncentrację, pamięć i wywołuje apatię, a nawet halucynacje.
Należy zdecydowanie unikać: alkoholu, kawy i papierosów, a także napojów energetycznych, które najpierw poprawiają naszą koncentrację, ale po niedługim czasie zdecydowanie ją obniżają. Dobrze za to korzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty, żeń-szenia i miłorzębu.
B.Z.
poradnikzdrowie
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Zespół z Politechniki Warszawskiej pracuje nad szczepionką biotechnologiczną przeciw COVID-19. Naukowcy są gotowi, by ich produkt testowany był na zwierzętach. Do kolejnego etapu badań potrzebny jest im partner (firma farmaceutyczna) oraz finansowani...
Pozornie prosta sprawa, jak dyskusja nad zmianą siedziby biura Naczelnej Izby Lekarskiej w Warszawie, stała się przedmiotem nie tyle debaty, co wręcz małej wojenki. Pomysł bowiem nie wszystkim członkom samorządu się podoba. Dyskusje rozgorzały do teg...
Pandemia koronawirusa w znacznym stopniu wpłynęła na funkcjonowanie praktyk dentystycznych oraz gabinetów higieny, m.in. w zakresie procedur związanych z kontrolą zakażeń, ale to zapewne nie wszystkie zmiany. W dłuższej perspektywie zmienić mogą się ...
Podobną reakcję naukowcy zaobserwowali wcześniej w przypadku wirusa HIV. Okazało się, że białko S1 w SARS-CoV2 i białko gp 120 w HIV-1 działają podobnie. To glikoproteiny – białka, które zawierają dużo cukrów i łatwo wiążą się z innymi receptorami. O...
Jak poinformował serwis BBC News/Health, naukowcy z Newcastle University pracują nad środkami do higieny jamy ustnej z dodatkiem enzymów wytwarzanych przez bakterie Bacillus licheniformis. Bakteria Bacillus licheniformis znalazła się po lupą brytyjs...
Niezwykle trudną operację przeprowadzili lekarze ze szpitala dziecięcego Zhejiang Medical University w Chinach. Z mózgu chłopca usunięto dziewięć zębów. Rodzice mieszkającego z prowincji Zhejiang chłopca zaczęli szukać pomocy, gdy pewnego dnia ich dz...
Kilkanaście dni temu w trakcie konferencji prasowej podsumowano dotychczasową działalność dentobusa na Podkarpaciu. Według informacji oddziału wojewódzkiego NFZ-u w Rzeszowie, do końca 2018 r. w dentobusie udzielonych zostało 2511 porad dla 2476 pacj...
W ponad 100 ośrodkach naukowych na całym świecie, także w Polsce, prowadzone są badania nad SARS CoV-2 i wywołaną przez tego wirusa chorobą COVID-19. Do walki z nowym ogólnoświatowym zagrożeniem włączyli się także badacze z Austrii. Naukowcy i lekar...
Wewnątrzustne badania obrazowe to podstawa współczesnej diagnostyki stomatologicznej – pozwalają szybciej postawić diagnozę problemu, z którym zgłosił się do gabinetu pacjent, umożliwiają precyzyjne zaplanowanie leczenia, skracają jego czas i koszty....
Wiceminister zdrowia Józefa Szczurek-Żelazko w odpowiedzi na interpelację posła Mateusza Bochenka poinformowała, że "trwają nieustannie intensywne prace nad opracowaniem kolejnych rozwiązań mających na celu zwiększenie dostępności do świadczeń stomat...
30 maja 2020 r. weszło w życie rozporządzenie rady ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. Nie ma w nim już mowy o obowiązku zaprzestania sprawowania opieki stomatologicznej ...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Każdy komentarz zostanie poddany moderacji