Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Jagody i żurawina mogą być skuteczne w zapobieganiu próchnicy

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Jagody i żurawina mogą być skuteczne w zapobieganiu próchnicy

Jagody i żurawina mogą być skuteczne w zapobieganiu próchnicy

Przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w jamie ustnej, spowalniają ich metabolizm i sprawiają, że stają się mniej żywotne – poinformowano na łamach „European Journal of Oral Sciences”.

O tym, że jagody oraz żurawina są cennym uzupełnieniem codziennej diety człowieka wiadomo nie od dziś. Owoce te zawierają w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych, jagody są cenionym od wielu lat środkiem na problemy żołądkowe, z kolei żurawina pomaga zwalczać infekcje pęcherza moczowego. Są one również bogatym źródłem polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują powstawanie wolnych rodników.

Okazuje się, że z zawartych w jagodach i żurawinie polifenoli da się wyodrębnić pewien składnik, określony przez badaczy mianem orofenolu. Jego działaniu poddano szczepy bakterii Streptococcus mutans, które bytują w jamie ustnej człowieka i żywią się sacharozą, fruktozą, laktozą i glukozą, czyli cukrami znajdującymi się w nieusuniętych podczas szczotkowania resztkach pokarmowych. Efektem metabolizmu tych drobnoustrojów jest kwas, który niszczy szkliwo. Okazało się, że orofenol nie dość, że zahamował namnażanie bakterii Streptococcus mutans, to jeszcze znacznie zmniejszył ich ogólną żywotność oraz spowolnił metabolizm, przez co produkowały one mniej kwasów.

Co ciekawe, naukowcy stwierdzili też, że polifenole zawarte w jagodach i żurawinie nie rozpuszczają się w ślinie – oznacza to, że po spożyciu tych owoców i ich dokładnym pogryzieniu, dobroczynne substancje na dłużej pozostają w jamie ustnej, zwalczając szkodliwe drobnoustroje. Niewykluczone więc, że już wkrótce znajdą zastosowanie w produkcji past do zębów i płynów do płukania ust.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

AF

Fot. congerdesign, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

bakterie z jamy ustnej - Dentonet.pl
Dobroczynne bakterie zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy? Lekarz

Naukowcy wyizolowali z jamy ustnej zdrowego człowieka dobroczynny szczep bakterii, który ma zdolność hamowania patogenów wywołujących próchnicę. Badania wykazały, że doustne przyjmowanie tych bakterii zmniejsza ryzyko powstawania ubytków i ogranicza ...

olej-kokosowy
Olej kokosowy może być pomocny w walce z próchnicą Asysta

Ludy zamieszkujące wyspy, na których rosną palmy kokosowe, od dawna używają oleju kokosowego do higieny jamy ustnej. Uważa się, że zapobiega on próchnicy, krwawieniu dziąseł, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, suchości w gardle, a także wzmacnia szkliwo...

e-papierosy - Dentonet.pl
E-papierosy bardzo szkodliwe dla zdrowia zębów i jamy ustnej Asysta

E-papierosy niszczą komórki błon śluzowych jamy ustnej, uszkadzają tkanki oraz mogą powodować raka – takie wnioski płyną z trzech niezależnych badań przeprowadzonych w ośrodkach naukowych na całym świecie. Jak informuje portal Dentistry Today, produc...

ROZWIŃ WIĘCEJ
truskawki - Dentonet.pl
Truskawki mogą chronić przed nowotworem jamy ustnej Asysta

O dobroczynnych właściwościach truskawek wiadomo od dawna. Badacze z Ohio State University postanowili sprawdzić, w jaki sposób można wykorzystać truskawki w profilaktyce raka jamy ustnej, zwłaszcza u nałogowych palaczy.Truskawki poprawiają zdolności...

słodzik
Sztuczne substancje słodzące mogą zaburzać florę bakteryjną jelit Asysta

Jak twierdzą naukowcy z Izraela i Singapuru, sześć najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących – aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K – niekorzystnie wpływa na niezbędne człowiekowi bakterie jelitowe.Jak dowodzą nau...

jogurty
Leeds University: jogurty "bio" i "organiczne" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Universit...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres