Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo

Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.

Według naukowców z King’s College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie znacznie podnosi ryzyko wystąpienia erozji szkliwa. Pod lupą badaczy znalazła się dieta 300 osób z bardzo poważnymi uszkodzeniami szkliwa. Okazało się, że pomiędzy posiłkami piły one np. wodę z plasterkiem cytryny, herbatki owocowe, wody smakowe, ale także alkohole oraz słodzone napoje gazowane. Bezpieczne dla szkliwa jest natomiast zwykła woda (także gazowana), mleko, kawa i herbata.

Jak poinformowali brytyjscy badacze, kwaśne napoje są bezpieczniejsze dla zębów jeśli pije się je w trakcie posiłków. Żucie pokarmów zwiększa wydzielanie śliny, a ta przynajmniej częściowo neutralizuje kwasy. Zęby chroni także picie przez słomkę oraz szybkie wypijanie Najbardziej szkodliwe dla zębów jest powolne sączenie napoju.

Wysokie ceny i niskie zarobki to częste powody odkładania wizyty u dentysty. Co na ten temat mówią mieszkańcy Łodzi?

AF

Fot. Skitterphoto, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

zęby Hitlera - Dentonet.pl
Naukowcy we Francji zbadali zęby Hitlera Lekarz

Na łamach "European Journal of Internal Medicine" opublikowano wyniki badań zębów Adolfa Hitlera, przeprowadzonych przez francuskich naukowców pod przewodnictwem słynnego paleopatologa prof. Philipp’a Charliera. Potwierdziły one, że Hitler umarł w 19...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres