Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo

Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.

Według naukowców z King’s College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie znacznie podnosi ryzyko wystąpienia erozji szkliwa. Pod lupą badaczy znalazła się dieta 300 osób z bardzo poważnymi uszkodzeniami szkliwa. Okazało się, że pomiędzy posiłkami piły one np. wodę z plasterkiem cytryny, herbatki owocowe, wody smakowe, ale także alkohole oraz słodzone napoje gazowane. Bezpieczne dla szkliwa jest natomiast zwykła woda (także gazowana), mleko, kawa i herbata.

Jak poinformowali brytyjscy badacze, kwaśne napoje są bezpieczniejsze dla zębów jeśli pije się je w trakcie posiłków. Żucie pokarmów zwiększa wydzielanie śliny, a ta przynajmniej częściowo neutralizuje kwasy. Zęby chroni także picie przez słomkę oraz szybkie wypijanie Najbardziej szkodliwe dla zębów jest powolne sączenie napoju.

Wysokie ceny i niskie zarobki to częste powody odkładania wizyty u dentysty. Co na ten temat mówią mieszkańcy Łodzi?

AF

Fot. Skitterphoto, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

ROZWIŃ WIĘCEJ
współpraca z NFZ-em - Dentonet.pl
Gazeta Wyborcza: Dentyści nie chcą współpracować z NFZ-em Lekarz

Jak informuje „Gazeta Wyborcza”, coraz częściej konkursy na opiekę stomatologiczną nie wyłaniają świadczeniodawcy. Dentyści nie chcą współpracować z publicznym płatnikiem i stawiają na praktyki prywatne.Według danych „Gazety Wyborczej” jeszcze w 2010...

ubytki szkliwa - Dentonet.pl
ESCARCEL: 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa Lekarz

Aż 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa zębów – wynika z badania ESCARCEL, przeprowadzonego w siedmiu krajach w Europie. Nadwrażliwość zębów stwierdzono u ponad 40% osób w wieku 18-35 lat. – Stomatologia zachowawcza w przeszłości skupiała się ...

zęby sportowców - Dentonet.pl
Sportowcy grupą z gorszym stanem zdrowia zębów i dziąseł Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University College London sportowcy są grupą, która charakteryzuje się bardzo złym stanem zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przebadali grupę 302 zawodowych sportowców uprawiających 25 dyscyplin. 55% badanych...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres