Gazowane napoje szkodliwe dla szkliwa
Gazowane napoje szkodliwe dla szkliwa
Picie napojów gazowanych przez dzieci radykalnie zwiększa ryzyko uszkodzenia szkliwa zębów – informują brytyjscy naukowcy z Birmingham University. O ich odkryciu napisało specjalistyczne pismo "British Dental Journal".
Napoje gazowane są groźne, bo zawierają kwasy, cukry i barwniki, które – jak potwierdzi każdy dentysta – są zabójcze szczególnie dla mlecznych zębów.
Brytyjscy naukowcy dowiedli, że wypicie czterech lub więcej szklanek napojów gazowanych dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia nadżerki u 12-latków
aż o 252 procent. W przypadku 14-latków jest jeszcze gorzej – to aż 513 procent ryzyka.
Ząb mleczny jest inaczej zbudowany niż ząb stały, jest bardziej miękki i mniej odporny na działanie kwasów i cukrów zawartych w takich napojach. Częściowo jest to kwas fosforowy, kwas solny, ewentualnie kwas węglowy. Cukry są podstawową pożywką bakterii. Nikt po napiciu się słodkiej herbaty nie myje zębów, nikt też nie myje po napojach gazowanych, a oba te napoje zawierają przecież cukier.
na podstawie: www.nature.com/bdj/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...
Z badania ankietowego przeprowadzonego przez firmę YouGov na zlecenie Portman Group wynika, że prawie połowa osób młodych w Wielkiej Brytanii rezygnuje z alkoholu na rzecz alternatywnych napojów o niskiej zawartości alkoholu lub napojów bezalkoholowy...
Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...
Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...
W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które współcześnie służy jako parking – szczątków XV-wiecznego króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwił...
Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...
Technologia cyfrowa towarzyszy nam każdego dnia, trudno bowiem wyobrazić sobie funkcjonowanie bez smartfona i dostępu do internetu. Nowoczesne technologie mają jednak również negatywne strony – paradoksalnie przyczyniają się do większej izolacji społ...
Z badania, w którym udział wzięło 40 naukowców z kilku państw, wynika, że wady w rozwoju szkliwa zębów, które często występują u pacjentów zmagających się z celiakią, mogą być spowodowane reakcją autoimmunologiczną. Badanie to rzuca światło na słabo ...
Zgodnie z nową propozycją rządu premiera Rishiego Sunaka, mieszkańcy Wielkiej Brytanii mogą być wkrótce zachęcani do rezygnacji ze spożywania wysokoprocentowych trunków na rzecz napojów bezalkoholowych oraz tych o niskiej zawartości alkoholu. Rząd r...
Jak wykazano w testach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, dostępne na rynku (także poza oficjalnym obiegiem) urządzenia do palenia elektronicznego w wielu przypadkach przekraczają normy obowiązujące na Wyspach. W związku z tym ich używanie jest ba...