Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Etiologia zaburzeń czynnościowych narządu żucia.

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +

Etiologia zaburzeń czynnościowych narządu żucia.

Układ ruchowy narządu żucia składa się z 3 stawów. Czynności poszczególnych stawów są ściśle ze sobą związane. Zaburzenia w jednym z nich powodują upośledzenie czynności pozostałych stawów.

Uszkodzenie stawów doprowadza do upośledzenia czynności mięśni związanych z narządem żucia, ale również nieprawidłowa czynność mięśni doprowadza do zaburzenia w stawach. Zaburzenia mięśniowe mogą być skutkiem wzmożonego napięcia tych mięśni pochodzenia centralnego.

Długotrwałe zmiany czynnościowe prowadzą do zmian organicznych w poszczególnych elementach układu ruchowego narządu żucia. Klinicznie prowadzi to do tzw. dysfunkcji.

Zaburzenia czynnościowe mogą być spowodowane:

– przez czynniki miejscowe zlokalizowane w poszczególnych stawach,

– przez czynniki ogólne.

Zaburzenia te prowadzą do różnych nawyków ruchowych w obrębie narządu żucia – tzw. parafunkcji.

Do czynników miejscowych prowadzących do powstania dysfunkcji narządu żucia należy:

1. Zaburzenie zwarcia w stawie zębowo-zębowym, są one następujące:

– przemieszczenie zębów (utrata punktów stycznych, wyrzynanie zębów mądrości, częściowa utrata uzębienia), przemieszczenie zębów w stronę luki, wydłużenie się zębów,

– nieprawidłowości zgryzowe i zębowe (zęby ustawione poza łukiem, zgryz przemieszany),

– błędne leczenie protetyczne czy ortodontyczne, nieprawidłowe wypełnienia),

– urazy stawu skroniowo-żuchwowego,

– złamania żuchwy czy szczęki (główna miejscowa przyczyna parafunkcji zwarciowych.

2. Zmiany w stawie skroniowo-żuchwowym, zaburzenia w ułożeniu głów żuchwy, zaburzenia czynności krążków stawowych.

3. Czynniki miejscowe sprzyjające powstawaniu parafunkcji niezwarciowych.

4. Zaburzenia w stawie zębowo-zębodołowym

– stany zapalne,

– rozchwianie zębów,

– obrzęk brodawki (błądzenie języka w tej okolicy),

– ostre brzegi ubytków, wypełnień, prac protetycznych – parafunkcje języka,

– zmiany na błonie śluzowej jamy ustnej.

5. Długotrwałe nawykowe żucie po jednej stronie

– asymetryczna czynność mięśni,

– obciążenie stawu skroniowo-żuchwowego po tej stronie.

6. Utrwalona, nieprawidłowa pozycje mięśni z przemieszczeniem żuchwy do boku lub do przodu.Czynnik psychiczny jest głównym czynnikiem ogólnym wpływającym na funkcje narządu żucia. Napięcie psychiczne powoduje zwiększenie intensywności uprawiania określonych nawyków.

Ze zdenerwowania:

– zaciskamy, zgrzytamy zębami,

– ogryzamy paznokcie,

– nagryzamy obce przedmioty.

Mięśnie narządu żucia podobnie jak mięśnie mimiczne biorą żywy udział w procesach emocjonalnych. Objawy dysfunkcji mogą być bólowe lub bezbólowe. Występują często u maturzystów, studentów przed sesją, mogą też być wynikiem stresu cywilizacyjnego – tego typu stresu nie możemy wyeliminować dlatego konieczne jest stosowanie profilaktyki zaburzeń czynnościowych narządu żucia.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

bruksizm - Dentonet.pl
Koronawirus ma związek z przypadkami bruksizmu? Asysta

Koronawirus – a konkretniej wywołany nim stres – zwiększa ryzyko występowania u pacjentów patologicznego zgrzytania zębami oraz bruksizmu. Do takich wniosków dochodzą dentyści z USA. Bruksizm to choroba objawiająca się mimowolnym zgrzytaniem i zacis...

COVID-19 - Dentonet.pl
UK: wytyczne rządu nt. długoterminowych skutków COVID-19 Lekarz

Na początku drugiego tygodnia września rząd Wielkiej Brytanii opublikował wytyczne dotyczące długoterminowego wpływu koronawirusa na zdrowie. Ma to związek z odkryciem, że także u pacjentów, którzy łagodnie przechodzili COVID-19, objawy choroby mogą ...

zaburzenia smaku - Dentonet.pl
Wielka Brytania: zaburzenia smaku oficjalnym objawem COVID-19 Asysta

W Wielkiej Brytanii zaburzenia smaku oraz powonienia zostały oficjalnie uznane za jeden z podstawowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jak informuje Polska Agencja Prasowa, już od wielu tygodni przypuszczano, że zaburzenia smaku i węchu mogą b...

ROZWIŃ WIĘCEJ
stłoczenia zębów - Dentonet.pl
Scientific American: miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów Lekarz

Szczęki współczesnych ludzi nie wyglądają tak jak szczęki naszych przodków – i być może dlatego tak wiele osób ma stłoczone lub nieprawidłowo ustawione zęby. Jak twierdzi badacz z University of Arkansas, słabo rozwinięte szczęki są przyczyną niedopas...

Dentonet - guma do żucia: pomaga czy nie
1 lutego - światowy dzień gumy do żucia. Co trzeba wiedzieć o gumie? Pacjent

Żujemy ją z kilku powodów - chcemy odświeżyć oddech, poczuć przyjemny smak, oczyścić zęby po posiłku. Tymczasem guma bez cukru jest przede wszystkim jedną z metod przeciwdziałania próchnicy, którą zalecają eksperci. Rekomenduje ją Polskie Towarzystwo...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres