Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Tłusty Czwartek – uwaga na zęby i nadmiar kilogramów!

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Tłusty Czwartek – uwaga na zęby i nadmiar kilogramów!

Tłusty Czwartek – uwaga na zęby i nadmiar kilogramów!

Dziś Tłusty Czwartek i zgodnie z tradycją – dla zapewnienia sobie szczęścia oraz pomyślności – należy zjeść co najmniej jednego pączka. Jeżeli faktycznie skończy się tylko na jednym słodkim przysmaku, nie stanie się nic strasznego, ale pączki jedzone zbyt często mogą bardzo niekorzystnie wpływać na stan naszych zębów i… wagę.

Pączki zawierają w swoim składzie przede wszystkim cukry proste, a te – zgodnie z wynikami badań – mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia jamy ustnej. Żywność bogata w cukier jest znakomitą pożywką dla znajdujących się w jamie ustnej bakterii. Z kolei efektem ich metabolizmu są kwasy, uszkadzające szkliwo. Mało kto pamięta również o tym, aby po zjedzeniu słodkiego pączka umyć zęby.

Wchodzące w skład pączków cukry proste oraz biała mąka są także szkodliwe dla całego ludzkiego organizmu. Zjedzenie pączka sprawia, że poziom cukru we krwi bardzo szybko rośnie, po czym gwałtownie opada, przez co mamy ochotę natychmiast sięgnąć po kolejnego. Takie nagłe wahania cukru są bardzo niebezpieczne i mogą skończyć się cukrzycą.

Ile kalorii ma pączek?

Jeden pączek z nadzieniem i lukrem lub cukrem pudrem liczy około 330 kalorii. Choć są ciastka jeszcze bardziej kaloryczne – takie jak eklerki czy wuzetki – to mimo wszystko pączki wcale nie są od nich zdrowsze. Nie zawierają one żadnych witamin ani składników mineralnych. Co więcej, kupowane w supermarketach pączki często są nadziewane pełnymi chemii konfiturami, dżemami oraz wypełniaczami typu „toffi”, w których zawartość owoców jest symboliczna.

Warto też pamiętać o tym, w jaki sposób przygotowuje się pączki – są one smażone na głębokich, utwardzonych tłuszczach roślinnych, które rozkładają się w wysokich temperaturach. Z tego powodu pączki to bardzo ciężkostrawna przekąska, a dodatkowo utwardzone tłuszcze roślinne w niekorzystny sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Ich częste spożywanie powoduje zwiększenie poziomu cholesterolu, miażdżycę oraz zaburzenia pracy serca, które mogą się skończyć zawałem. Nawet jeden niepozorny pączek dziennie sprawi, że w krótkim czasie waga może pójść niepokojąco w górę…

Pączki? Tak, ale z umiarem!

Aby spalić kalorie dostarczane organizmowi przez jednego pączka należy uprawiać jogging przez 30 minut lub spacerować szybkim krokiem przez około godzinę. Oczywiście nie należy popadać w paranoję – jeden pączek zjedzony w Tłusty Czwartek nie spowoduje od razu próchnicy, zawału serca i nadwagi, ale sięganie po nie codziennie może już skończyć się poważnymi chorobami. Lepiej jest również przygotować pączki samemu, wykorzystując do tego domowe dżemy lub powidła oraz świeży tłuszcz. Sklepowe „przysmaki” często mają niewiele wspólnego z prawdziwymi pączkami. Należy pamiętać też o umyciu zębów po ich zjedzeniu.

Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek znane są już od wieków. Do długiej listy zalet naukowcy dodali kolejną – oliwa wzmacnia zęby.

AF

Fot. jarmoluk, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Gdzie kryje się cukier w żywności? Dietetycy radzą konsumentom Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier - Dentonet.pl
Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków Asysta

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety po...

złe nawyki żywieniowe
Złe nawyki żywieniowe jedną z przyczyn próchnicy u dzieci Asysta

Ministerstwo zdrowia szacuje, że ponad 50% polskich dzieci w wieku 3 lat oraz 85% 6-latków ma zmiany próchnicowe w jamie ustnej. Liczba dzieci z chorymi zębami zwiększa się wraz z wiekiem. Statystyczny 12-latek ma co najmniej 3 chore zęby. Przyczyną ...

krwawiące dziąsła
Obolałe i krwawiące dziąsła? Tego nie można lekceważyć! Pacjent

Zauważasz u siebie krwawiące dziąsła podczas szczotkowania zębów lub jedzenia twardych pokarmów? To groźny objaw, którego nie wolno lekceważyć – zdrowe dziąsła nigdy bowiem nie krwawią! Powodem takich sytuacji mogą być choroby przyzębia z paradontozą...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres