Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego

Publikacja:
Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego

Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz napoje.

Badanie dotyczące spożywania przez niemowlęta oraz małe dzieci (do 2. roku życia) cukrów dodanych przeprowadzili naukowcy z National Cancer Institute w Bethesda (USA). Przeanalizowali oni dane zebrane od rodziców 1211 niemowląt i małych dzieci. Okazało się, że codziennie cukry dodane spożywa 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci. W przypadku niemowląt głównym źródłem cukrów w diecie są słodzone jogurty owocowe i przekąski, zaś u dzieci – słodkie napoje, słodycze oraz wypieki cukiernicze. W przeliczeniu na konkretne ilości, niemowlęta zjadają dziennie 1 łyżeczkę cukru, a dzieci – aż 6. Jest to ilość, którą spożywać powinny dorosłe kobiety.

Jak powiedziała dr Kirsten Herrick, główna autorka badania, jest to bardzo ważna informacja w zakresie zdrowia publicznego. Już u tak małych dzieci kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, które pozostaną na całe życie. – Dzieci, które spożywały napoje słodzone cukrem przed ukończeniem pierwszego roku życia, były ponad dwukrotnie bardziej (niż maluchy, które nigdy ich nie dostawały) skłonne do wybierania takich właśnie produktów co najmniej raz dziennie w wieku lat 6 – powiedziała badaczka cytowana przez PAP.

Jak dowiodły wcześniejsze badania, wysokie spożycie cukru przez dzieci zwiększa ryzyko występowania m.in. nadciśnienia, otyłości i próchnicy.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

Oprac. Aleksandra Filipiak-Graczykowska na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/

Fot. condesign, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

paznokcie
Zbyt długie paznokcie asystentki a dyskryminacja Asysta

Brytyjska asystentka stomatologiczna Sandra Lougheed oskarżyła swojego byłego pracodawcę o dyskryminację ze względu na płeć. Powodem złożenia pozwu było oczekiwanie, by ze względu na wykonywaną pracę kobieta skróciła zbyt długie paznokcie. Już w tra...

pacjent na fotelu
Zbyt wiele informacji może zdemotywować pacjenta? Lekarz

Nie tylko aspekty czysto medyczne wpływają na to, czy pacjent zdecyduje się na długotrwałe leczenie w danym gabinecie. - Pierwsza wizyta nowego pacjenta w klinice to bardzo ważny moment. Ocenia on kontakt z recepcją, lekarzem. Wpływa na niego atmosfe...

ROZWIŃ WIĘCEJ
dentist 4373290 1920
Hejt w gabinecie stomatologicznym? To zdarza się zbyt często! Lekarz

Ponad połowa polskich lekarzy dentystów miała nieprzyjemne sytuacje w gabinetach, gdzie pacjenci stawali się agresywni czy wulgarni. Na szczęście większość lekarzy mających takie doświadczenia podkreśla, że są to sporadyczne przypadki.  Dane te poch...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru Lekarz

Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

pierniczki
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

kontrole nieprawidłowości - Dentonet.pl
NFZ: dużo nieprawidłowości w leczeniu stomatologicznym Lekarz

Od I do III kwartału do oddziałów wojewódzkich NFZ-u wpłynęło łącznie 796 zgłoszeń o nieprawidłowościach. Najwięcej – bo 36,5% (291 zgłoszeń) – dotyczyło leczenia stomatologicznego. Jak wynika z opublikowanego właśnie przez centralę NFZ-u raportu, 36...

cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

depresja
Zbyt dużo pracujesz? Jesteś bardziej narażona na depresję! Asysta

Jak poinformowano na łamach "Journal of Epidemiology & Community Health", kobiety pracujące powyżej 55 godzin tygodniowo są bardziej narażone na występowanie depresji. Co ciekawe, zależność ta nie występuje w przypadku mężczyzn.Badanie na grupie ...