Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Długie karmienie piersią zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci

Publikacja:
Długie karmienie piersią zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci

Długie karmienie piersią zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Adelajdzie dowiodło, że dzieci karmione piersią dłużej niż dwa lata są bardziej narażone na rozwój próchnicy, zwłaszcza jeśli matki nie przestrzegają przy tym zasad higieny jamy ustnej u maluchów.

Celem badania przeprowadzonego przez naukowców z Adelaide Dental School pod przewodnictwem dr Karen Glazer Peres było sprawdzenie wpływu długotrwałego karmienia piersią na zęby małego dziecka. Wzięło w nim udział 1112 dzieci urodzonych w 2004 r. Dane zbierano od momentu narodzin, a następnie w 3. miesiącu, 1. i 2. roku życia dziecka. Okazało się, że u maluchów, które były karmione piersią od momentu narodzin aż do ukończenia 2. roku życia, próchnica zębów mlecznych występowała 2,4 razy częściej niż u dzieci karmionych piersią jedynie do ukończenia 1. roku życia.

Co ważne, naukowcy nie negują znaczenia karmienia piersią w prawidłowym rozwoju dziecka – pokarm matki jest bowiem najbardziej wartościowym pożywieniem dla dzieci, a dodatkowo sam fakt karmienia pozytywnie wpływa również na rozwój psychiczno-emocjonalny malucha. Trzeba jednak brać pod uwagę fakt, że mleko matki zawiera w sobie duże ilości cukrów, które – w połączeniu z cukrami wprowadzanymi stopniowo do diety dziecka w innym pożywieniu oraz niedostateczną higieną jamy ustnej – wykazuje dość wysoką kariogenność. Szczególnie narażone na rozwój próchnicy były dzieci karmione piersią więcej niż 7 razy w ciągu doby, a także w nocy.

Z tego powodu kluczowe jest uświadamianie matek odnośnie profilaktyki próchnicy, ze szczególnym uwzględnieniem higieny jamy ustnej u dziecka już od momentu jego narodzin. Chodzi m.in. o czyszczenie dziąseł i ząbków malucha po każdym karmieniu (także nocnym), stosowanie właściwych środków do higieny jamy ustnej oraz mądre, odpowiedzialne rozszerzanie diety dziecka (woda zamiast słodkich napojów, ograniczenie słodyczy, słodzonych suplementów diety itp.).

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

AF

Fot. PublicDomainPictures, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

tonsillektomia
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

palenie papierosów - Dentonet.pl
Bierne palenie: o ile zwiększa ryzyko raka jamy ustnej? Lekarz

Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...

stomatologia22
Paradontoza zwiększa ryzyko demencji wśród seniorów Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodzone napoje1
Picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych Lekarz

Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...

witamina D
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu Lekarz

W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...

otylosc
Otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej utraty zębów Lekarz

W artykule opublikowanym na łamach "Journal of Dental Research" poinformowano, że przewlekły stan zapalny wywołany przez otyłość może pobudzać rozwój komórek rozkładających tkankę kostną, także tą utrzymującą na miejscu zęby. Badania opisane na łama...

COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...

leczenie dzieci
Atopowe zapalenie skóry zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci Lekarz

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...

BMI
Za wysokie BMI to zdecydowanie większe ryzyko próchnicy Lekarz

Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...

zdrowie dziasel
Zły stan zdrowia dziąseł zwiększa ryzyko raka wątroby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego. Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypukl...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...