Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Dlaczego podczas jedzenia nie gryziemy się w język?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Dlaczego podczas jedzenia nie gryziemy się w język?

Dlaczego podczas jedzenia nie gryziemy się w język?

Zanim pokarm trafi do naszego żołądka, musi zostać w jamie ustnej pogryziony i przeżuty. Choć obie te czynności wydają nam się banalnie proste, w rzeczywistości wcale takie nie są.

Żucie jest procesem mechanicznym, polegającym na rozdrabnianiu pokarmu na mniejsze cząstki, które następnie są mieszane ze śliną. W czynności tej biorą udział zęby, zwłaszcza przedtrzonowce i trzonowce, mięśnie warg i policzków (tzw. mięśnie żwaczowe), a także język przesuwający pokarm wewnątrz jamy ustnej. W efekcie współdziałania tych wszystkich narządów zostaje uformowany zgrabny kęs jedzenia, który może zostać z łatwością przełknięty i strawiony.

Żucie przebiega w sposób odruchowy – ośrodek żucia znajduje się w pniu mózgu – dzięki czemu czynność ta nie sprawia nam wysiłku ani też nie zaprząta zbytnio naszych myśli. Być może dlatego nikt z nas nie zastanawia się nad fenomenem, jakim jest idealna koordynacja ruchów szczęki, żuchwy i języka. Nikt nie myśli, jak to się dzieje, że język zostaje w porę cofnięty, zanim zęby opadną, aby rozetrzeć jedzenie na papkę.

Dlaczego podczas jedzenia tak rzadko gryziemy się w język?
Na to pytania postanowili odpowiedzieć naukowcy z Duke University Medical Center w Durham.

– Żucie to aktywność, którą można świadomie kontrolować, lecz jeśli przestaniesz zwracać na gryzienie uwagę, połączone ze sobą neurony […] zrobią to za ciebie. Chcieliśmy zrozumieć, jak to wszystko działa, a na początku ustalić, gdzie interesujące nas komórki nerwowe rezydują – stwierdził szef zespołu badawczego, Edward Stanek. – Mówiąc obrazowo, szukaliśmy centrum kontroli żucia. Do tej pory wiedzieliśmy tylko tyle, że ruchami języka czy szczęk zarządzają neurony motoryczne, które z kolei są kontrolowane przez neurony przedmotoryczne. Jednak dokładnej natury tych połączeń jak dotąd nie udało nam się zdefiniować.

Aby to sprawdzić, naukowcy zmapowali obwód mózgowy, który zapobiega gryzieniu języka podczas jedzenia, przeprowadzając badania na myszach. W tym celu użyli zmodyfikowanego genetycznie wirusa wścieklizny. Fluorescencyjnie znakowane wirusy wstrzyknięli do mięśnia bródkowo-językowego i żwacza, a następnie zaserwowali myszom ulubioną karmę.

W trakcie eksperymentu okazało się, że neurony przedmotoryczne można podzielić się na dwie odrębne grupy. Pierwsza łączy się z motoneuronami regulującymi otwieranie szczęk i żuchwy i wyzwalającymi wysuwanie języka. Druga – z neuronami ruchowymi regulującymi zamykanie szczęk/żuchwy oraz wycofującymi język.

– Wykorzystanie wspólnych neuronów przedmotorycznych do kontroli wielu mięśni może być kluczem do wyjaśnienia zagadki, jaką jest idealna koordynacja ruchów języka z ruchami szczęki – stwierdził Stanek.

Badacze mają nadzieję, że zrozumienia kontroli ruchów ustno-twarzowych da im w przyszłości wgląd w różne ludzkie zachowania: od złożonych wokalizacji (sekwencji dźwięków składających się na mowę) po uśmiech czy zgrzytania w czasie snu zębami. To zaś w dalszej kolejności mogłoby otworzyć drogę do farmakologicznego leczenia bruksizmu.

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

ZUS - Dentonet.pl
Zakład Ubezpieczeń Społecznych kontroluje zwolnienia lekarskie Lekarz

Zakład Ubezpieczeń Społecznych podsumował wyniki kontroli zwolnień lekarskich prowadzonych w ubiegłym roku. Niektórzy na zwolnieniu lekarskim pracowali, inni byli już zdrowi w momencie badania przez lekarza orzecznika. Skutek finansowy kontroli to pr...

randka - Dentonet.pl
Świeży oddech kluczem do udanej randki? Pacjent

Choć Walentynki przywędrowały do nas ze Stanów Zjednoczonych, to na stałe zakorzeniły się już w polskiej kulturze. Przygotowując się do walentynkowej randki, warto przypomnieć sobie o podstawowych zasadach savoir-vivre’u. Jak wskazuje badanie zreali...

Dentonet - guma do żucia: pomaga czy nie
1 lutego - światowy dzień gumy do żucia Pacjent

Żujemy ją z kilku powodów - chcemy odświeżyć oddech, poczuć przyjemny smak, oczyścić zęby po posiłku. Tymczasem guma bez cukru jest przede wszystkim jedną z metod przeciwdziałania próchnicy, którą zalecają eksperci. Rekomenduje ją Polskie Towarzystwo...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Buzzy2 - Dentonet.pl
Opatrunek Buzzy zmniejsza ból przy iniekcji znieczuleń u dzieci Lekarz

Wibrująco-chłodzący kompres Buzzy, wynaleziony przez firmę PainCareLabs, zmniejsza dolegliwości bólowe dzieci podczas iniekcji środka znieczulającego przed leczeniem stomatologicznym. Tak wynika z obserwacji poczynionych przez naukowców z  Gaziantep ...

NFZ - Dentonet.pl
NFZ obiecuje "prosty język" w komunikacji z pacjentem Pacjent

Bez urzędniczej nowomowy, za to w przyjaznej atmosferze w zrozumiałej formie. Taką komunikację z pacjentami deklaruje Narodowy Fundusz Zdrowia. Jego przedstawiciele podpisali właśnie - tu cytat - deklarację stosowania prostego języka w relacjach z pa...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres